Sepsis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sepsis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Sepsis i zašto nastaje?

Sepsis ili sepsa se opisuje kao životno opasna komplikacija koja nastaje radi infekcije. Uzrokovana je kemikalijama koje su puštene u tijelo u svrhu borbe protiv infekcije. Kemikalije mogu uzrokovati pad tlaka, što će dovesti to nedostatne oksigenacije u tkivima. Sve navedeno može uzrokovati zatajenje i propadanje vitalnih organa. Sepsis se često definira kao sustavni upalni odgovor koji je potaknut prodorom te razmnožavanjem raznih patogenih mikroorganizama u krvi. Ako navedeno stanje dovede do šoka, krvni tlak kod osobe naglo pada i dolazi do teških posljedica, nerijetko i smrti.

Smrt će nastupiti onda kada lijekovi ne mogu postići dodatnu oksigenaciju tkiva. Sepsa će se najčešće razviti nakon ozljede koja je napravila opsežno oštećenje na tkivu (opeklina na koži) i uzrokovala prodor mikroorganizma. Navedeno stanje se može razviti kod svakoga, no češće se pojavljuje kod starijih osoba koje imaju slabiji imunološki sustav. Rano prepoznavanje i liječenje sepse može povećati šanse za oporavak. Često se liječi putem antibiotika ili drugih lijekova koji uspješno uklanjanju upale.

Sepsis uzroci i simptomi

Maleni broj bakterijskih infekcija može prerasti u sepsis, no to ne znači da se one ne moraju liječiti. Navedeno stanje se najčešće javlja kod onih koji imaju oštećeni imunološki sustav. Koji su najčešći uzroci sepse? Infekcije. Ponekad se mavedeno stanje može razviti nakon operacije. Svaka operacija sa sobom donosi određeni broj mogućih komplikacija. Ponekad će stanje bolesnika pod anestezijom uzrokovati razvoj bakterijske infekcije koja prerasta u sepsu. Slučajevi sepse nisu rijetki, a mogući uzroci za navedeno su: Starenje stanovništva, otpornije bakterije, slabiji imunološki sustav, medicinski napredak u operacijama. Koji su simptomi? Stručnjaci tvrde kako se Sepsis razvija u tri stadija. Počinje blažim oblikom, prelazi u teži oblik i nastupa septički šok.

Stanje je potrebno prepoznati i tretirati na vrijeme dok ono nije postalo po život opasno. Simptomi se nažalost mogu javiti bez prethodnih upozorenja. Najčešći simptomi su: Tjelesna temperatura koja je iznad 38 stupnjeva ili ispod 35 stupnjeva, povećani broj leukocita u krvi, više od 90 otkucaja srca u jednoj minuti, preko 20 udisaja u minuti, prisutnost infekcije u organizmu. Teži oblik donosi sljedeće simptome: Smanjeno uriniranje, brza promjena mentalnog statusa, smanjen broj trombocita, teško disanje, metabolička acidoza, razvoj hiperglikemije, pojačani otkucaji srca, jaki bolovi u trbuhu. Septički šok se utvrđuje onda kada imate teže simptome i kada je došlo do opadanja krvnog tlaka.

Sepsis dijagnosticiranje i liječenje

Kako izgleda dijagnoza? Na razvoj sepse trebaju pripaziti osobe koje imaju infekcije, osobe koje imaju znakove sistematske upale, osobe koje imaju disfunkciju organa. Dijagnoza će se postaviti uz klinički jasno prisutne infekcije određenog organskog sustava i uz znakove sustavnog odgovora iz organizma. Kako se liječi Sepsis? Rani i agresivni tretmani liječenja su nužni ako se želi ostvariti potpuni oporavak organizma. Osobe koje pate od težeg oblika sepse moraju biti pod stalnim liječničkim nadzorom i na intenzivnoj njezi. Kada nastupi septički šok od iznimne je važnosti stabilizirati disanje i otkucaje srca kako ne bi došlo do smrti.

Kada osoba doživi šok, ona će biti podvrgnuta transfuziji krvi i diureticima kako bi došlo do pojačane izmjene tjelesnih tekućina. Sepsis liječenje može uključivati: Primjenu antibiotika – tretman antibioticima kako bi se spriječilo širenje infekcije. Vazopresori – Ukoliko osoba i dalje ima sniženi krvni tlak nakon primanja intravenske tekućine, tada se primjenjuju vazopresori koji povećavaju krvni tlak. Teži oblici sepse traže i dodatnu njegu u obliku kisika i intravenske tekućine. Moguće su i operacije uz koje se uklanja izvor infekcije. U slučaju bilo kakve infekcije važno je posjetiti liječnika. Bilo koja bakterijska infekcija može dovesti do nastanka sepse i smrti.

Tagovi: