Šećerna bolest tip 2 – uzrok, simptomi, liječenje

Šećerna bolest tip 2 - uzrok, simptomi, liječenje

Šećerna bolest tip 2 - uzrok

Dijabetes se manifestira na različite načine i postoji nekoliko vrsta ove bolesti. Može biti genetskog podrijetla, no u većini je slučajeva povezano s načinom života. Postoje dva tipa dijabetesa, dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Šećerna bolest tip 2 je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, odnosno kada tijelo više ne može učinkovito koristiti inzulin. Inzulin je hormon koji regulira glukozu u krvi i neophodan je za održavanje zdravog tijela. Neophodan je i za metabolizam masti i bjelančevina, odnosno ulazak glukoze u stanice koja se koristi kao izvor energije.

Budući da ne može ući u stanice, tada šećer ostaje u krvotoku, što dovodi do hiperglikemije – visoke razine glukoze u krvi. Poznato je da je šećerna bolest tip 2 glavni uzrok sljepoće, srčanog udara, zatajenja bubrega i komplikacija povezanih s arterijama. Postoje određeni čimbenici rizika koji mogu utjecati na razvoj dijabetesa tipa 2, a to su: sjedilački način života, nezdrava prehrana, prekomjerna tjelesna težina, obiteljska anamneza dijabetesa tipa 2, dob, uzimanje određenih lijekova, visoki krvni tlak.

Šećerna bolest tip 2 - simptomi

Šećerna bolest tip 2 čini 90% slučajeva dijabetesa i ova je bolest u porastu posljednjih nekoliko godina zbog promjena načina života. Dijabetes tipa 2 u početku uzrokuje sljedeće simptome: pojačanu glad, povećan volumen urina, gubitak težine, umor, zamagljen vid, pretjeranu žeđ, svrbež, osobito u genitalnom području, česte infekcije bubrega i kože. Kada se bolest kasno dijagnosticira, javljaju se sljedeći simptomi: trnjenje ruku i stopala, trnci i problemi s vidom. Visoka razina glukoze u krvi utječe na bubrege da razgrađuju te šećere, što uzrokuje povećanje volumena urina.

S druge strane povećano je izlučivanje vode kada je tijelo dehidrirano, što čini osobu žednom. Budući da dijabetičari imaju otpornost na inzulin, glukoza se ne prenosi u stanice, pa se u tijelu pojačava osjećaj gladi. Unatoč povećanom unosu hrane, ne dolazi do debljanja, zbog nedostatka hormona inzulina. Ako se šećerna bolest tip 2 ne liječi na odgovarajući način, uzrokuje ozbiljne probleme. Visoka razina glukoze u krvi povezana je s lošim kolesterolom i smanjenom razinom dobrog kolesterola. Također povećava rizik od srčanog udara i bolesti srca. Osim kardiovaskularnog sustava, dijabetes tipa 2 može dovesti do moždanog udara i duboke venske tromboze.

Šećerna bolest tip 2 - liječenje

Dijabetes se dijagnosticira jednostavnim testom krvi. Na temelju kapi krvi uzete iz jednog prsta može se vidjeti postoji li promjena u razini glukoze u krvi. Ako se otkriju veće promjene, liječnik će zatražiti detaljnije kliničke i laboratorijske pretrage. S obzirom da se radi o kroničnoj bolesti, tijekom liječenja najvažnija je kontrola glukoze u krvi. Najprikladnije liječenje je ono koje preporučuje liječnik specijalist, a može uključivati lijekove, primjenu inzulina, dijetu i tjelovježbu. Terapija inzulinom namijenjena je uznapredovalijem dijabetesu tipa 2 koji ne reagira na lijekove.

Što se prije postavi dijagnoza i započne liječenje, to je bolja prognoza bolesti. Glavni cilj je održavati razinu šećera u krvi unutar preporučenih parametara kako bi pacijent mogao što bolje živjeti sa šećernom bolešću. Važno je znati da je šećerna bolest tip 2 ozbiljna bolest koju treba početi liječiti na vrijeme bez obzira na simptome, kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Usvajanje zdravog načina života, uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost igraju ključnu ulogu kada je u pitanju šećerna bolest tip 2.


Tagovi: