Scarlatina – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Scarlatina - uzrok, simptomi, liječenje

Scarlatina – uzrok

Scarlatina ili šarlah je zarazna bolest vrlo neugodnih simptoma koja pogađa ljude svih životnih dobi, a posebno djecu i mlade. Uzročnik joj je beta-hemolitička bakterija streptokok skupine A. Ovu infekciju, koja se javlja u grlu, prate crvene mrlje na koži i jeziku, otkud i naziv bolesti. Razdoblje inkubacije, vrijeme između izlaganja i pojave simptoma, je dva do četiri dana.

Oslabljeni imunološki sustav može biti ključan za prodor bakterija koje uzrokuju grlobolju i svrbež kože. Budući da je bakterijskog podrijetla, šarlah se može dobiti kontaktom sa zaraženom osobom, kašljanjem ili kihanjem, korištenjem zajedničkog pribora za jelo i piće ili boravkom na istom mjestu kao i oboljela osoba. Iako su komplikacije rijetke, scarlatina se može razviti u ozbiljnije probleme i dovesti do artritisa, upale pluća, upale uha, akutne reumatske groznice, upale žlijezda, meningitisa, oštećenja bubrega i jetre. Infekcija šarlahom ne jamči da će osoba razviti imunitet na bakteriju streptokok skupine A, pa je moguće oboljeti više puta.

Scarlatina – simptomi

Djeca i adolescenti imaju veću vjerojatnost da će razviti šarlah nego odrasli. Tijek ove bolesti može biti različit: vrlo težak, s visokom temperaturom i izraženim osipom na koži, ili blag s manje simptoma. Kod starijih osoba ne pojavljuju se svi tipični simptomi, pa se scarlatina ne prepoznaje odmah. Ova bolest obično počinje groznicom i grloboljom. Među simptomima šarlaha ističe se osip, koji je inače karakterističan, jarko crvene boje, traje više od tjedan dana, prvo se javlja u predjelu vrata i prsa, a zatim se širi cijelim tijelom. Na kraju se može pojaviti ljuštenje oko prstiju, ruku i prepona.

Ostali simptomi šarlaha su: malaksalost i umor, mučnina i povraćanje, povećani čvorovi na vratu, bjelkasta ili žućkasta prevlaka koja se pojavljuje na jeziku, bol u mišićima, groznica, crvena boja u pregibima prepona i pazuha. Kada se pojave prvi simptomi, važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se dijagnosticirala scarlatina i propisalo odgovarajuće liječenje.

Kako se liječi scarlatina

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i brisom grla. Analizom krvi provjerava se količina bijelih krvnih stanica prisutnih u plazmi, što ukazuje na prisutnost infekcije u tijelu. Među testovima za identifikaciju bakterija koje uzrokuju šarlah su kultura i brzi test za traženje bakterija u grlu. Potrebno je zapamtiti da je scarlatina vrlo zarazna. Liječenje se sastoji od primjene antibiotika i smjernica za liječenje simptoma vrućice. Obično su to antibiotici, zatim antihistaminici za kontrolu svrbeža kože i antipiretici za snižavanje povišene temperature. Ako postoji alergija na penicilin, liječenje se provodi drugim antibiotikom.

Osip može trajati i do tri tjedna prije nego potpuno nestane. Najbolji način prevencije ove bolesti je izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama. Povećanje unosa tople tekućine i ovlaživanje zraka kako bi se spriječila iritacija grla može pomoći u smanjenju nelagode. Ako je osoba dehidrirana, daje joj se fiziološka otopina. Tijekom tretmana simptomi postupno nestaju, a koža prolazi proces oporavka. Osim toga, liječnik može propisati masti za ublažavanje peckanja kože. Bez specifičnog liječenja scarlatina može trajati nekoliko tjedana.

Tagovi: