Sanjarica najstarija

Sanjarica najstarija

Što je sanjarica najstarija

Od vremena kada je postojala sanjarica najstarija, ona je označavala isto ono što označava i danas, tumačenje snova koje sanjamo. Iako se danas podosta povezuje sa psihoterapijom, to nije ni na koji način utemeljeno. Tumačenje snova i objašnjavanje znakova koji se u snovima nalaze, osobu pripremaju na ono što će u njenom životu slijediti ili možda to trenutno proživljava ali nije još svjestan.

Pretpostavlja se kako je sanjarica najstarija potekla iz Grčke i Egipta. U drevnim vremenima smatrali su kako je sanjanje i prikazani san način komunikacije povezivanja sa božanstvima i poruka božanstva putem snova je poslana ljudima, te ih ta poruka ujedinjuje u duhovnim moćima. Ljudi vjeruju u snove i ono što oni predstavljaju, više se značaja pridaje snovima nego što se pridaje mislima koje se donose svjesno u nekom trenutku.

No, ne pridaje se takva jednaka važnost svim snovima. Većinom to ovisi o tome kako su snovi utjecali na njih dok su ih sanjali. Oni snovi koji su ostavili jači utisak, oni ostavljaju jači dojam i mogu utjecati na svakodnevno razmišljanje i donošenje odluka u zbilji.

Koja je sanjarica najstarija

Nagađanja su jedno, no koja je sanjarica najstarija zapravo? Prvi dokazi o postojanju sanjarice, točnije o tumačenju snova i sva njihova objašnjenja potječu još od davnih Sumerana koji su živjeli na području Mezopotamije. Postoje uvjerljivi dokazi o njihovim tumačenjima snova, oni su snovima pridavali puno važnosti.

Posebno su zanimljivi dokazi kako su posebnu pažnju pridavali snovima vladara i kraljeva koji su živjeli u to vrijeme. Njihovi su kraljevi djelovali onako kako su im bili tumačeni njihovi snovi, te kako su im snovi ukazivali, pratili su snove i njima vjerovali. Doslovce su nastojali ostvariti svoje snove. Takva je sanjarica najstarija, te takvo vjerovanje u nju bilo.

Snovi su često protumačeni kao pogled u drugi svijet, kao da duša ima pogled s onu stranu života. Smatrali su to trenutkom u kojem duša putuje, duša se u trenucima sanjanja odvaja od tijela osobe koja proživljava san. Vjerovalo se kako je duša uistinu proživljavala ono što se u snu odvijalo. Snovi nakon buđenja uvelike su utjecali na donošenje odluka u svakodnevici, o putovanjima koje slijede, o obiteljskim odlukama, o tome s kime će se voditi ljubav i druga događanja iz svakodnevnog života.

Sanjarica najstarija i što je uslijedilo nakon nje

Nakon što je postojala sanjarica najstarija, nakon nje je uslijedila antička sanjarica, koja je također jedna od najstarijih sanjarica. Drevni su Grci gradili hramove i svetišta bogovima, najvjerojatnije zbog viđenja u svojim snovima. Vjerovalo se da se bilo koji urok može razriješiti djelovanjem božanske milosti ako se snovi odvijaju unutar hrama.

Snovi su smatrani proročanstvima, te su ta proročanstva za njih bila od posebnog značaja. Vjerovalo se kako snovi mogu predvidjeti budućnost, što je uvelike utjecalo i na moderno tumačenje snova i bilo kakvo tumačenje snova koja je uslijedila u periodu iza toga.

Iako antička sanjarica nije sanjarica najstarija koja je postojala, jedna je od njih i među onima koje su utjecale uvelike na daljnje tumačenje snova. Mislilo se u antici kako značenje nekih slika iz snova može biti igra riječima i kako to treba uzeti u obzir kod tumačenja ili kao da ono što se nalazilo u snovima treba dešifrirati i stvoriti tumačenje od toga što zapravo taj san znači.


Tagovi: