Samoizolacija – trajanje i pravila

Ljepota i zdravlje

Samoizolacija - trajanje i pravila

Zašto je samoizolacija važna

Samoizolacija osobe se koristi kada netko sazna da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, te se izdvoji od svojih ukućana, radne okoline i svih ostalih. Zašto je to važno? Važno je da čim saznate da ste bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom počnete primjenjivati samoizolaciju, odnosno da se odvojite fizički i izbjegavate kontakte sa svima. Ukoliko vam mogućnosti dopuštaju izolirajte se odmah od svojih ukućana koji nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom sa kojom ste vi bili, kako biste svoje ukućane sačuvali od širenja potencijalne bolesti.

Izuzetno je važno da samoizolaciju počnete primjenjivati odmah iako nemate simptoma, od trenutka kad saznate da je vaš kontakt potvrđen kao pozitivan na bolest. Osoba koja je zaražena i potvrđeno joj je da je zaražena počinje širiti zarazu par dana prije pojave samih simptoma. Moguće je da simptomi te osobe neće niti biti izraženi jer je osoba možda asimptomatična. Čim ste saznali da je vaš kontakt potvrđen zarazom, trebate odmah primijeniti samoizolaciju.

Samoizolacija služi tome kako bi spriječila daljnje širenje bolesti bez obzira hoće li se simptomi pojaviti ili ne. Ukoliko vam je liječnik ili epidemiolog odredio samoizolaciju toga se trebate i pridržavati i to je vaša zakonska obaveza. S obzirom da je to vaša zakonska obaveza policija ima pravo provjeravati da li ste u samoizolaciji kad god žele. Svrha je zaštita drugih kao opće javno zdravlje populacije.

Samoizolacija i tko je se mora pridržavati

Ukoliko se nađete u situaciji da ste bili u kontaktu sa zaraženom sobom postoji nekoliko scenarija za određivanje ili oslobađanje od samoizolacija. Samoizolacija će biti određena ukoliko niste cijepljeni, te ukoliko niste virus preboljeli unazad prošla tri mjeseca. Ukoliko ste cijepljeni ili ste nedavno preboljeli virus i imate nalaz o preboljenju unutar tri mjeseca neće vam biti potrebno određivanje samoizolacije. Čak i u slučaju da ste cijepljeni ili ste unazad tri mjeseca preboljeli virus trebate pripaziti tjedan dana od kontakta sa zaraženom osobom da li su se kod vas razvili ikakvi simptomi.

Otprilike nakon pet dana od poznatog kontakta sa zaraženom osobom, cijepljena ili preboljela osoba bi trebala napraviti kućni test ili brzo testiranje, antigensko. Test je potreban jer cijepljeni ne moraju imati simptome, a ukoliko su zaraženi mogu širiti virus dalje drugima. Osim kućnog testa ili brzog antigenskog, ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim, a cijepljeni ste ili preboljeli virus trebate poštivati mjere nošenja maske, koristiti dezinfekcijska sredstva i držati propisani razmak od ostalih ljudi.

Na ovakav način se može spriječiti daljnje širenje virusa bili vi cijepljeni ili ne, preboljeli virus ili ne, bilo uz pomoć samoizolacije ili poštivanjem svih propisanih mjera.

Koliko traje samoizolacija

Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom koja nije iz vašeg kućanstva bit će vam određena samoizolacija od deset dana. Međutim, ukoliko je zaražena osoba netko iz vašeg kućanstva i niste se izolirali od nje, vaša će samoizolacija biti određena da traje dvadeset dana. Nakon tih dvadeset dana se smatra da bi trebalo doći do ozdravljenja i nakon tog perioda više niste zarazni. U trenutku kada isteknu samoizolacije i pritom nemate nikakve simptome, neće vam biti potrebno testiranje već ćete se smatrati preboljelim.

Ako sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i morate u samoizolaciju, pobrinite se da se izolirate od svojih ukućana kako biste zaštitili svoju obitelj. Vaša pravovremena izdvojenost od ukućana ne samo da će ih zaštiti od bolesti, već će oni biti oslobođeni samoizolacije. Svatko od nas živi u različitim uvjetima, stanovi, kuće različitih veličina i jako je važno napraviti plan boravka i kretanja po kućanstvu.

Izolirana osoba treba imati zasebnu sobu, a zajedničku kupaonu treba detaljno dezinficirati nakon korištenja izoliranog ukućana. Izolirana osoba koja je možda zaražena treba kupaonicu koristi uz upotrebu maske, a ukućanin koji čisti također mora imati masku kad ulazi u zajedničku kupaonicu da bi je dezinficirao. Maramice, korištene maske trebaju biti odvojene od ostalog smeća i dobro zatvorene. Što se tiče hrane zdrava osoba ostavlja pladanj sa hranom ispred vrata sobe, te nakon što izolirani pojede sve treba dezinficirati uz upotrebu maske i dezinfekcijskih sredstava. Ne zaboravite da se virus prenosi osim zrakom i na površinama na koje je pala kapljica sline oboljelog ili izoliranog.

Tagovi: