Rovinj što vidjeti

Rovinj što vidjeti

Rovinj - prekrasan istarski grad

Rovinj je prekrasan grad smješten na zapadnoj obali poluotoka Istra u Hrvatskoj. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti, šarmu srednjovjekovnog grada, te prekrasnom prirodnom okruženju, te postoji brojne stvari koje vrijedi vidjeti u ovom gradu. Grad ima dugu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Grad je bio pod vlašću različitih kultura i civilizacija, uključujući Rimljane, Mlečane i Habsburšku Monarhiju. To se odražava u bogatom kulturnom naslijeđu grada. Stari grad Rovinj karakterizira labirint uskih kamenih ulica i šarenih kuća. Crkva sv. Eufemije, koja dominira gradskim horizontom, jedan je od najprepoznatljivijih simbola. Grad također ima prekrasne trgove, poput Trga Maršala Tita, gdje možete osjetiti autentičnu atmosferu istarskog života. Crkva sv. Eufemije je smještena na vrhu brda posvećena je zaštitnici Rovinja, sv. Eufemiji. Nudi nevjerojatan panoramski pogled na grad i okolicu. Crkva je prepoznatljiva po visokom zvoniku koji dominira gradskim krajolikom. Oko Rovinja nalaze se brojni otočići, zaljevi i plaže, pružajući posjetiteljima priliku za uživanje u ljepotama Jadranskog priobalja. Grad je domaćin raznim kulturnim događanjima tijekom godine, uključujući koncerte, izložbe, festival hrane i vina te tradicionalne manifestacije.

Što Rovinj nudi?

Rovinj nudi mnogo zanimljivih atrakcija i aktivnosti koje posjetitelji mogu istraživati. Možete provesti vrijeme lutajući uskim kamenim ulicama starog grada. Istražite trgove poput Trga Maršala Tita i doživite autentičnu atmosferu mediteranskog grada s tradicionalnim kućama i šarmantnim trgovima. Posjetit prekrasnu crkvu sv. Eufemije koja je zaštitni znak Rovinja. Pogled s vrha crkvenog zvonika pruža panoramski pejzaž grada i okolnih otoka. Uživajte u prirodi posjećujući park-šumu Zlatni rt, poznat i kao Punta Corrente. Ovo je prirodno područje s prekrasnim šetnicama, biciklističkim stazama i uvalama za kupanje. Možete posjetiti Akvarel muzej Batana gdje možete saznati više o tradicionalnom ribarstvu i životu lokalnih ribara. Balbijeva arkada je rimski arhitektonski ostatak podsjeća na antičku prošlost Rovinja. Arkada se nalazi u blizini luke, a posjetitelji mogu dobiti uvid u povijest grada kroz ovo arheološko nalazište. Muzej grada Rovinja je smješten u baroknoj palači, muzej nudi raznolike izložbe koje prikazuju povijest, kulturu i umjetnost Rovinja i okolne regije. Rovinj ima niz prekrasnih plaža, uključujući plažu Cuvi, plažu Lone, plažu Porton Biondi i druge. Ovisno o vašim preferencijama, možete birati između šljunčanih i stjenovitih plaža s kristalno čistim morem.

Rovinj i brojne atrakcije

Uz već spomenute atrakcije, postoje i dodatne zanimljivosti koje možete posjetiti dok posjećujete grad Rovinj. Ako ste ljubitelj suvremene umjetnosti, posjetite Muzej suvremene umjetnosti koji domaći i međunarodni umjetnici koriste kao platformu za izlaganje svojih djela. Osim crkve sv. Eufemije, posjetite i Eufrazijevu baziliku, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ova ranokršćanska bazilika s prekrasnim mozaicima smještena je u obližnjem Poreču, ali je lako dostupna iz Rovinja. U blizini Rovinja nalazi se i Limski kanal, prirodna fjordska uvala koja nudi prekrasan krajolik. Možete istraživati obalu kanala, uživati u vožnji brodom ili kušati svježe plodove mora u obližnjim restoranima. Ako ste zainteresirani za industrijsku povijest, posjetite Adris Old Tobacco Factory, koja se danas koristi kao kulturni centar i prostor za različite događaje. Arheološki park Monkodonja nudi uvid u pretpovijesno razdoblje Istre. Ovdje možete vidjeti rekonstrukciju brončanodobnog naselja i saznati više o životu u to vrijeme. Fotografski muzej Batana posvećen je umjetničkoj fotografiji i prikazuje zanimljive izložbe koje istražuju različite aspekte fotografskog izraza. Ako volite umjetničke galerije, posjetite Galeriju Adris koja izlaže suvremena umjetnička djela i pridonosi kulturnom životu grada. Kupalište Lone nudi više od samo plaže. Tu su i bazeni, barovi, restorani te prilike za rekreaciju i opuštanje. Crveni otok možete posjetiti brodom, te na otoku možete istraživati prirodne ljepote, šetati po uređenim vrtovima i uživati u mirnom okruženju. Posjetite Stari mlin smješten izvan grada Rovinj koji je obnovljen i sada služi kao muzejski kompleks, te ovdje možete naučiti o tradicionalnom mlinskom obrtu i povijesti proizvodnje brašna.


Tagovi: