Roditelji ostavili djecu u užarenom autu. Vatrogasci u Dalmaciji u dvije intervencije spašavali djecu. Kazne od 1-15 godina zatvora

Roditelji ostavili djecu u užarenom autu. Vatrogasci u Dalmaciji u dvije intervencije spašavali djecu. Kazne od 1-15 godina zatvora

Jučer su vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela imali dvije zahtjevne intervencije spašavanja djece koja su ostala zaključana u automobilima. Ovi incidenti spadaju u kaznena djela povrede djetetovih prava, za koja su predviđene kazne zatvora do 15 godina.

Incidenti u Makarskoj i Kaštel Lukšiću

Prvi slučaj zabilježen je u Makarskoj oko 17:26 sati. Dijete je ostalo zaključano u vozilu, a na teren su izašli vatrogasci iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, izvještava Dalmacija danas.

Drugi incident dogodio se u Kaštel Lukšiću oko 20:34 sati. I ovdje je dijete ostalo zaključano u vozilu, a intervenciju su izveli vatrogasci iz DVD-a Kaštela, također s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Posljedice i Pravne Reperkusije

Ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu predstavlja ozbiljan oblik zanemarivanja i zlostavljanja, što je definirano kao kazneno djelo povrede djetetovih prava. Posljedice takvog nemara mogu biti smrtonosne ili ozbiljno narušiti zdravlje djeteta. Zakon predviđa kaznu zatvora od 1 do 15 godina za odgovorne osobe.

Uzroci i Prevencija

Stres, užurbanost i svakodnevne obveze često dovode do zaboravnosti roditelja. Današnji stil života mnogima otežava održavanje koncentracije na svakodnevne zadatke, što može rezultirati nesvjesnim automatizmom u obavljanju rutinskih aktivnosti, uključujući ostavljanje djece u vozilu.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti djeci, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada visoke temperature i preopterećenost obvezama mogu dovesti do povećanog broja nesretnih slučajeva. Roditelji i skrbnici moraju biti svjesni opasnosti i poduzimati dodatne mjere opreza kako bi spriječili ovakve tragedije.


Tagovi: