Rocaltrol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rocaltrol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Rocaltrol dijelovanje

Lijek Rocaltrol sa svojim glavnim sastojkom kalcitriol ima učinak da poboljšava apsorbiranje kalcija iz crijeva, u obliku biološki aktivnog vitamina D, te pomaže u formiranju i održavanju zdravih kosti. Ovaj se lijek koristi kod žena u životnoj dobi menopauze kada se javlja osteoporoza, primjenjuje se kod koštanih bolesti kao što su bubrežna osteodistrofija kod osoba kod kojih je došlo do kroničnog zatajenja bubrega, koje se zapravo nalaze na hemodijalizi.

Ujedno lijek Rocaltrol ima učinkovito djelovanje kod postoperativnog i idiopatskog hipoparatireoidizma, te kod bolesti pseudohipoparatireoidizam, ali učinkovito djeluje kod rahitisa kojem treba vitamin D. Također kod vrste rahitisa koji je otporan na vitamin D ovaj lijek ima učinkovito djelovanje.

Potreban je oprez ukoliko ste alergični na bilo koji sastojak lijeka, zatim ukoliko imate bolest hiperkalcemije, povišenu razinu kalcija u tijelu, kao i povišene vrijednosti za vitamin D, hipervitaminoza D. Poremećaji rada bubrega mogu dovesti do koncentracija kalcija u tijelu, posebno u mekim tkivima, također i ako ste nepokretni nakon operacije može doći do hiperkalcemije, a ujedno treba biti oprezan i ako ste prije liječeni lijekom ergokalciferol koji je čisti vitamin D jer bi moglo isto doći do razvoja hiperkalcemije.

Nuspojave u terapiji lijekom Rocaltrol

Nuspojave se mogu pojaviti ukoliko trošite određene lijekove koji mogu interaktivno reagirati sa lijekom Rocaltrol. Na primjer ukoliko trošite i druge lijekove koji sadrže vitamin D, lijekove diuretike, digitoksin, lijekove koji sadrže magnezij, kortikosteroide i fosfate kod koji se doza mora prilagoditi u kombinaciji sa ovim lijekom.

Ukoliko ste na terapiji lijekom Rocaltrol nemojte uzimati dodatke vitamina jer biste mogli dovesti tijelu u stanje hipervitaminoza, a ujedno pazite i na prehranu i izbjegavajte namirnice koje sadrže vitamin D. U trudnoći i tokom dojenja je potrebno savjetovati se sa specijalistima prije uzimanja ovog lijeka, pa ukoliko vam liječnik dozvoli ovu terapiju sigurno će tražiti redovite pretrage krvne slike. Nuspojave se mogu pojaviti i u slučaju predoziranja ukoliko uzmete veću dozu od propisane, a simptomi će biti mučnine, povraćanja, bolovi u trbuhu, zatvor, te gubitak na težini.

Osim toga moguće su i nuspojave u obliku vrućice, konstantne žeđi, dehidracije, učestalog mokrenja i infekcija mokraćnog sustava, slabost mišića, zastoj u rastu kod djece, a vrlo lako je moguće i taloženje kalcija izvan kostiju, te povećane razine kreatinina u krvnim pretragama.

Iskustva u terapijama lijekom Rocaltrol

Tokom liječenja ovim lijekom liječnici su tražili redovite kontrole krvnih pretraga i pretraga urina kako bi se provjerile razine vrijednosti kalcija, fosfora, kreatinina u krvi, te da bi se uvjerili da lijek ima efikasno djelovanje i ne šteti organizmu. Iskustva osoba koje su bile na terapiji lijekom Rocaltrol svjedoče da je potrebno prehranu prilagoditi na način da konzumirate namirnice koje nemaju u sebi vitamin D, te sa manjom količinom kalcija, dakle mliječni proizvodi poput sira, mlijeka trebaju biti svedeni na minimum, a dodatke vitamina nemojte uzimati osim ako se posavjetujete s liječnikom.

Tokom terapije mnogi preporučuju da konzumirate dovoljno tekućine osima ako imate poremećaje u radu bubrega, jer tokom terapije ne bi smjelo doći do dehidracije organizma. Lijek Rocaltrol ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima, međutim alkohol također treba izbjegavati kako ne bi došlo do pojačanog djelovanja lijeka.

Doza lijeka se propisuje individualno prema zdravstvenoj situaciji osobe, stoga lijek nikako ne možete nabaviti bez recepta, a propisane doze nemojte sami niti pojačavati niti smanjivati nego se strogo držite uputa liječnika.


Tagovi: