Rispolept – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rispolept - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rispolept je antipsihotik za kratkotrajno liječenje

Primarno ovaj antipsihotik se koristi za ublažavanje simptoma bolesti i za sprječavanje njihovog povratka. Rispolept je antipsihotik za kratkotrajno liječenje, do šest tjedana kod shizofrenije, manije, bipolarnog poremećaja, hiperaktivnosti, agresivnosti koja je posljedica Alzheimerove bolesti, poremećaja u ponašanju kod adolescenata, i kod djece sa mentalnim poteškoćama u razvoju. Ne smiju je uzimati osobe koje su alergične na aktivne ljekovite tvari u lijeku ili na bilo koju drugu komponentu u lijeku, pročitajte upute o lijeku i mjerama opreza.

Rispolept ne smiju uzimati osobe u riziku od srčanog infarkta ili moždanog udara, ako bolujete od Parkinsonove bolesti ili demencije, epilepsije, dijabetesa, od bolesti bubrega, jetre, tromboze, ako ste muškarac s bolnim i produženim erekcijama ili žena koja ima problemom sa prolaktinom i poremećajima menstrualnog ciklusa. Ovaj lijek može imati utjecaja na povećanje tjelesne težine i može imati snažne interakcije sa drugim lijekovima koje možda uzimate za neke druge bolesti koje liječite o čemu trebate razgovarati sa svojim liječnikom.

Rispolept može imati vrlo različite nuspojave

Ovaj lijek može imati uobičajene ili očekivane nuspojave, česte i manje česte nuspojave i rijetke i vrlo rijetke nuspojave. Rispolept može imati vrlo različite nuspojave pa pratite reakcije svog tijela dok ga uzimate. Mogu se pojaviti ugrušci, psiho-mentalne promjene, neurološke reakcije, spolne disfunkcije, oticanje ili alergije. Često se pojave problemi sa spavanjem, glavobolje, parkinsonizam kao sporost u kretanju i govoru. Moguća je upala pluća, bronhitis, upala sinusa i drugi problemi sa gornjim i donjim dišnim sustavom.

Rispolept može izazvati vrućicu, kašalj, pojačan rad srca, visok tlak, osip, iritaciju i crvenilo kože, diskineziju, tremor, zamagljen vid (crveno oko), mišićno-koštane tegobe, bolove i grčeve, inkontinenciju, oticanje, umor, slabost i sklonost padovima. Ponekada se dogodi smanjenje bijelih krvnih zrnaca, pad težine ili debljanje, euforija (povišeno raspoloženje do manije), konvulzije i nesvjestice, pad tlaka, opadanje kose, koprivnjača, svrbež, gubitak menstruacije, rast dojki kod muškaraca, zimica, groznica, slabost, nesvjestica, mjesečarenje, povećana količina urina, žutica i mnoge druge nuspojave.

Rispolept vrlo rijetko može izazvati po život opasne komplikacije

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti su kod svakog lijeka u riziku od pogoršanja njihove osnovne bolesti. Rispolept vrlo rijetko može izazvati po život opasne komplikacije, takvi slučajevi se događanju kod bolesnika s dijabetesom, koji ode van kontrole, često dovodi do debljanja, a u najtežim slučajevima može dovesti i do dijabetičke kome. Pojava ugrušaka je uvijek opasnost od tromboze, ali i od infarkta, embolije pluća ili moždanog udara a to jesu teške iako rijetke nuspojave.

Rispolept može poremetiti probavni sustav, usporavanje mišićne aktivnosti crijeva dovodi do zastoja crijeva što može biti i po život opasno, kao i alergijske reakcije na lijek koje izazivaju oticanje lica, usta, jezika, dušnika što može dovesti do gušenja. Kod djece i adolescenata se uglavnom pojavljuju slične nuspojave kao i kod odraslih iako su kod njih češće uočeni umor, pospanost, glavobolje, mučnine, povraćanje, proljev, inkontinencija, mjesečarenje, povećan tek i debljanje, smanjena pažnja, simptomi prehlade, vrućica, kašalj, omaglica.


Tagovi: