Ricinusovo ulje probavu

Ljepota i zdravlje

Ricinusovo ulje probavu

Što je Ricinusovo ulje probavu?

Ricinusovo ulje možemo opisati kao gusto ulje koje je dobiveno iz biljke Ricinus. Iako je danas navedeno ulje najpoznatije u svijetu kozmetike, ona također ima svoju svrhu i u medicini i liječenju. Ono se od davnina pa sve do danas koristi kao prirodni laksativ ako osoba ima probavnih poteškoća. Ricinus dolazi od latinskog imena Ricinus communis, a sama biljka potječe iz Afrike i Indije, iako je ona danas rasprostranjena po cijelome svijetu. Uz njeno ime Ricinus, mnogi navedenu biljku također nazivaju i Kristova palma ili stablo čuda.

Iz navedene biljke dobivamo ulje koje je danas poznato po mnogim farmakološkim učincima: Ima laksativni učinak, pomaže kod zarastanja rana, ima protuupalno djelovanje i vlaži te štiti kožu. Važno je naglasiti kako se navedeno ulje ne koristi u pripremi hrane, ali se koristi kod proizvodnje industrijskih proizvoda i isto tako u medicinske i kozmetičke svrhe. Kako opisati ricinusovo ulje probavu? Navedeno ulje koristimo za probavu kao prirodni laksativ, točnije ono se koristi kod povremene konstipacije. Važno je naglasiti na temu ricinusovo ulje probavu da se ono ne koristi za liječenje kronične konstipacije radi nuspojava.

Kako ricinusovo ulje probavu djeluje i koje su nuspojave?

Ricinusovo ulje probavu koristimo za tretiranje konstipacije. Konstipaciju možemo opisati kao neredovito pražnjenje crijeva koje uzrokuje neugodne simptome kao boli u abdomenu i nadutost. U pravilu osoba bi trebala vršiti veliku nuždu svaki dan, a ako ide do 3 puta tjedno ili rjeđe onda je riječ o konstipaciji. Kako ricinusovo ulje probavu djeluje? Navedeno ulje se koristilo za probavu još od davnina zahvaljujući svojoj kiselini. Ricinoleična kiselina na sebe veže receptore glatkih mišića koji su u crijevima i tako potiče mišiće na opuštanje, točnije na izbacivanje sadržaja. Ricinusovo ulje zapravo djeluje poput stimulirajućeg laksativa. Da li navedeno ulje ima nuspojave?

Njegovom konzumacijom možemo izazvati određene nuspojave. Prvo je važno naglasiti da se ne preporučuje njegovo dugotrajno korištenje jer može smanjiti funkciju i pokretljivost u crijevnim mišićima. Njegovim čestim korištenjem privikavamo crijeva na vanjski izvor poticaja i riskiramo pojavu kronične konstipacije. Osobe koje ne bi smjele koristiti navedeno ulje kao laksativ su: Osobe koje imaju problema s crijevima, osobe koje pate od bolova u abdomenu, osobe koje imaju simptome slijepog crijeva, djeca koja su mlađa od 6 godina i trudnice. Prije njegovog korištenja poželjno je savjetovati se s liječnikom i ljekarnikom.

Kako se ricinusovo ulje probavu dozira i gdje ga kupiti?

Ricinusovo ulje je veoma gusto i isto tako specifičnog okusa, što mnogima predstavlja problem u konzumaciji. Možete ga prilikom konzumiranja umiješati u voćni sok ili mlijeko i popiti. Uobičajena doza za konstipaciju je 15 ml, ili 3 čajne žličice ulja kojeg možete popiti na navedene načine. Najviše se može uzimati do tjedan dana. Preporučljivo je uzimati ga tijekom dana jer ima brzo djelovanje za razliku od drugih laksativa. Gdje se ricinusovo ulje probavu može kupiti? Ono se može danas kupiti u bilo kojoj ljekarni ili bolje opremljenoj drogeriji.

Njegova cijena je od 20 do 40 kuna, ovisno o pakiranju. Isto tako navedeno ulje možete pronaći u prodavaonici zdrave prehrane. Ne preporučuje se korištenje ricinusovog ulja u kuhanju, iako se ono može konzumirati s tekućinom kako bi se potaknulo laksativno djelovanje. Ricinusovo ulje probavu je svakako najdjelotvorniji prirodni laksativ. Imajte na umu da se ono ne smije koristiti na dulji vremenski period kako ne bi došlo do kroničnog zatvora. Ako vas muči konstipacija preporučuje se da se prvo savjetujete s svojim liječnikom vezano za metode liječenja.

Tagovi: