Reodon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Reodon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Reodon i njegovo djelovanje

Lijek Reodon je namijenjen za liječenje šećerne bolesti te se primjenjuje oralno, kroz usta. Lijek djeluje na način da pomaže gušterači u proizvodnji inzulina te na taj način snižava razinu šećera u krvi. Dijabetes tip 2 je šećerna bolest kod koje gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina koji treba regulirati razinu šećera u krvi. Primjena ovog lijeka započinje kada se prehranom i tjelovježbom, te smanjenjem tjelesne težine ne može postići normalna razina šećera u krvi. Ovaj se lijek može koristiti i u kombinaciji s metforminom koji je također lijek za dijabetes tip 2.

Potreban je oprez kod terapije lijekom Reodon ukoliko postoje alergije na bilo koji sastojak lijeka, također je potreban oprez ukoliko imate dijabetes tip 1, te ukoliko postoji povišena razina kiseline, dijabetička ketoacidoza. Ujedno je potreban oprez ako postoji teška bolest i poremećaji rada jetre, te ako uzimate lijekove za snižavanje povišenih masnoća u krvi. U kombinaciji sa ovim situacijama terapija ovim lijekom može dovesti do komplikacija.

Nuspojave lijeka Reodon

Nuspojave u terapiji lijekom Reodon se javljaju ne samo kada postoje problemi sa bolesnom jetrom, nego i kod bolesnih bubrega, a kada se osoba sprema na operativan zahvat ili je imala nedavno ozbiljniju bolest ili infekciju, te osobama mlađim od 18 godina i starijim od 75 godina ne preporučuje se upotreba ovog lijeka. Ukoliko se uzme prevelika doza lijeka može doći do nuspojava hipoglikemija ali i hiperglikemija, kao i ako tokom terapije vježbate većim intenzitetom više nego obično, te koristite druge lijekove zbog problematične jetre ili bubrega.

Hipoglikemija nastupa sa simptomima kao što su hladna i blijeda koža s hladnim znojem, glavobolja, mučnina, ubrzani otkucaji srca, velika glad, omamljenost, nervoza i drhtanje, tjeskoba, smetenost i problemi s koncentracijom. Hiperglikemija će nastupiti kao nuspojava ukoliko u terapiji lijekom Reodon uzmete premalu dozu lijeka, imate negdje infekciju, hranite se više nego inače, te vježbate manje nego inače.

Kao nuspojave mogu se pojaviti i bolovi u trbuhu i proljev, te drugi probavni poremećaji poput povraćanja, zatvora, problemi s jetrom, ali i poremećaji vida, te poremećaji na koži kao crvenilo, osip, oticanje, te svrbež kože.

Iskustva u terapiji lijekom Reodon

Određeni broj osoba imaju iskustva s terapijom lijeka Reodon da su im se pojavili probelmi s jetrom i porast jetrenih enzima u krvi pod utjecajem ovog lijeka. Vrlo često se kod pacijenata koji imaju dijabetes tip 2 u terapiji ovim lijekom javlja hipoglikemija u blagim i umjerenim oblicima, no mogu biti i u težim oblicima te izazvati nesvjesticu i komu. U takvim slučajevima bez odlaganja treba pozvati hitnu medicinsku pomoć na intervenciju jer ishod može biti smrtonosan.

Preporuka je osoba koje su bile na terapiji ili jesu na terapiji lijekom Reodon da ako propustite dozu lijeka nikako nemojte uzimati duplu dozu, nego uzmite sljedeću dozu redovno kako slijedi prema rasporedu. Iskustva su osoba koje su prestale uzimati lijek da se šećerna bolest, dijabetes tip 2 može pogoršati, pa prije prestanka uzimanja ovog lijeka se treba posavjetovati s liječnikom o zamjenskom lijeku ili postepenom ukidanju ovog lijeka. Uzimanje doza treba biti strogo praćeno kako je liječnik propisao kako ne bi došlo do pojava hipoglikemija ili hiperglikemija.


Tagovi: