Što je relaps

Što je relaps

Što je relaps i zašto nastaje?

U internoj medicini, relaps se opisuje kao ponavljanje određenog prošlog/završenog stanja ili bolesti. U primjeru, multipla skleroza te psihička stanja često pokazuju završetak i ponovno ponavljanje nakon određenog vremenskog perioda. U psihijatriji se ono odnosi na ponovno traženje prošlih supstanci (alkohol i droga), na povratak želje za samoozljeđivanjem ili drugih simptoma koje je bolesnik doživio prije nego se stanje poboljšalo. Relaps se ovdje često primjećuje kod osoba koje su imale razvijenu ovisnost prije liječenja ili kod onih koji imaju određene psihičke poremećaje. Zašto nastaje?

Recidiv nastaje nakon određenog vremenskog perioda, što znači da će se on pojaviti onda kada dođe do opadanja imuniteta ili kada određena želja (u slučaju psihičkih stanja) nadvlada. Vjeruje se kako se određena stanja i oboljenja nikada ne mogu u potpunosti izliječiti, već ona odlaze u stanje mirovanja ili remisije - što znači da će eventualno opet doći do njene promjene. Da li se može prepoznati ponovno ponavljanje bolesti ili stanja? Znakovi ponavljanja se mogu razlikovati od osobe do osobe, no svaki pacijent će doživjeti nekoliko znakova koji se mogu uzastopno ponavljati i tako dati do znanja da se oboljenje ili stanje polagano vrača.

Kako spriječiti relaps?

Povratak ili pogoršanje bolesti ili stanja se najčešće pojavljuje kod multiple skleroze i kod psihičkih bolesti. Kako spriječiti relaps? Multipla skleroza je kronično oboljenje središnjeg živčanog sustava osobe, što znači da upalna oštećenja mogu utjecati na veliki i mali mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu. Javlja se u svim dobima, najčešće u periodu od 18-te do 50-te godine života. Njen uzrok nastanka je nepoznat i tijek bolesti je nepredvidiv. Vjeruje se kako bolest nastaje radi djelovanja vanjskih čimbenika, te radi genetske sklonosti.

Sami simptomi bolesti su povećani umor, trnci, utrnulost dijelova tijela, poteškoće u razumijevanju te razmišljanju, grčevi u mišićima, depresija, dvostruki vid, bolovi u mišićima. Ova bolest se nikada ne povlači u potpunosti, već zalazi u stanje remisije. U slučaju psihičkih bolesti, relaps se ponavlja onda kada je došlo do promjene terapije, kada se promijenio lijek, kada se razina stresa povećala, kada osobi nedostaje umor, kada se konzumiraju razni opijati, kada trenutna terapija nije djelotvorna. Važno je bilježiti svaku fizičku i mentalnu promjenu, te na vrijeme zatražiti pomoć.

Kako se liječi relaps?

Nemoguće je spriječiti ponavljanje određene bolesti ili stanja, no ono se može minimalizirati. Kako se liječi relaps? Što boljim i kvalitetnijim liječenjem bolesti ili stanja. U slučaju multiple skleroze, to je liječenje protuupalnim lijekovima i liječenje terapijom koja može promijeniti tijek napredovanja bolesti. Bitno je navesti kako ne postoje lijekovi, niti terapije koje mogu popraviti oštećenja koja su nastala radi bolesti, no mogu se spriječiti daljnja oštećenja. Najčešće se koriste lijekovi koji mogu uzrokovati manje nuspojave, no bolest drže pod kontrolom i smanjuju mogućnost njenog napretka.

Ukoliko se bolest minimalizira, ona može ponovno buknuti ukoliko se prekinulo liječenje ili promijenila terapija. Relaps kod psihičkih bolesti se također može smanjiti pravilnim liječenjem. Kod pacijenata koji boluju od psihičkih i duševnih bolesti važno je pronaći odgovarajući lijek, te ga ne mijenjati ukoliko za to ne postoji potreba. Prilikom promjene terapija, bolesnik je dužan obratiti pozornost na moguće nuspojave i obratiti se liječniku u slučaju da se ponavljaju određeni simptomi bolesti. Teško možemo spriječiti ponavljanje određenih stanja, no možemo ih držati pod kontrolom.


Tagovi: