Recept naših baka koji uklanja sve mrlje: Pomoću ovog trika možete prati bez iskuhavanja

Zanimljivosti

Recept naših baka koji uklanja sve mrlje: Pomoću ovog trika možete prati bez iskuhavanja

Recept baka kako ukloniti mrlje

U vrijeme naših baka i njihovih baka nije bilo na raspolaganju skupih kemijskih sredstava za otklanjanje mrlja sa tkanina pa su se naše bake koristile trikovima i receptima koje su naučile od svojih majki i baka prenošene generacijama.

Nekada davno dok još perilice rublja nisu bile dostupne u svakom selu kao što je to danas slučaj rublje se pralo na ruke, a mrlje na rublju su se uklanjale ukuhavanjem sa izbjeljivačem. Najveći problem na tkanini su bile mrlje na kuhinjskim krpama, baš kao što je to i danas slučaj. Samo što mi danas koristimo deterdžente koji u sebi sadrže izbjeljivače i kemijska sredstva za uklanjanje mrlja koja koristimo u svojim perilicama za rublje na visokim temperaturama.

Naše su bake u velikim loncima kuhale bijelo rublje kako bi uklonile prljavštinu i bakterije sa bijelog rublja kao što je posteljina, donji veš, kuhinjske krpe jednako kao što mi danas peremo te iste stvari u perilicama rublja na visokim temperaturama.

Što su to naše bake koristile za tvrdokorne mrlje

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja bake su koristile recept prenošen generacijama. U veliki lonac, uobičajeno deset litarski lonac potrebno je staviti dvije žlice ulja i četiri žlice izbjeljivača, te jedna čaša nekog sredstva za iskuhavanje (deterdženta). Potrebno je dobro promiješati i staviti mješavinu na vatru, odnosno izvor topline kako bi prokuhalo.

Kada mješavina prokuha u lonac treba staviti tkaninu koja ima mrlje i nastaviti kuhati pet minuta. Nakon što prokuha pet minuta ugasite vatru te ostavite tkaninu koja ima mrlje da odstoji u toj mješavini dobrih dva sata da se sve skupa zajedno ohladi. Sastav izbjeljivača, ulja i sredstva za iskuhavanje djelovat će na skidanje mrlja sa tkanine vrlo efikasno.

Vaša će tkanina nakon tog tretmana izgledati kao nova, a nakon dva sata izvadite tkaninu i operite je na redovan način, u perilici rublja na redovnom pranju ili kako su to radile naše bake na ruke pa isperite hladnom vodom. Pokušajte recept i uvjerit ćete se da je bakin recept bolji od bilo kakvih kemikalija koje danas koristimo.

Mrlje su uvijek bile problem na kuhinjskim krpama

Kuhinjske su krpe zbog svoje upotrebe uvijek najprljaviji dio rublja za pranje jer kuhinjskim krpama brišemo od površina do pribora, do ruku koje nisu uvijek čiste dok pripremamo jelo. Stoga se na kuhinjskim krpama nalaze razne mrlje koje se skupe dok kuhinjske krpe ne stavimo u pranje.

Iako danas peremo kuhinjske krpe u perilicama rublja i stavljamo kemijska sredstva za uklanjanje mrlja nerijetko iz perilice vadimo te kuhinjske krpe sa tim istim mrljama i neuspješno i razočarano odustajemo i kupimo nove kuhinjske krpe. Možda je nekima od nas to i rješenje, pa kuhinjske krpe koje imaju mrlje niti ne peremo nego ih bacimo, no mnogi si financijski ne mogu priuštiti da stalno kupuju nove kuhinjske krpe.

Bakin recept za uklanjanje tvrdokornih mrlja može pomoći i sastojci nisu skupi a nakon tog postupka će kuhinjske krpe izgledati kao nove. Čak i ne morate nakon postupka prati krpe na ruke, već ih ubacite u perilicu rublja i operite na 60 stupnjeva kao da perete šarenu robu i bit ćete prezadovoljni rezultatom. Isprobajte!

Tagovi: