Raynaudova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Raynaudova bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Raynaudova bolest – uzrok

To je stanje u kojem vaši prsti na rukama i nogama reagiraju na niske temperature ili stres. Raynaudova bolest za većinu nije velik zdravstveni problem no kod nekih može izazvati ozbiljnu štetu. Imate li ovu bolest krvne žile u vašim prstima skupljaju se više i brže no što je normalno izazivajući tako obamrlost te promjenu boje u bijelu ili plavu. U slučaju hladnoće, tijelo pokušava zadržati toplinu tako da najprije smanji dotok krvi najdalje od srca no u slučaju ovog stanja odgovor vašeg tijela u potpunosti je pretjeran te potraje oko 15 minuta.

Čak 1 od 10 osoba boluje od nekog poremećaja uz koji se veže Raynaudova bolest. Žene obolijevaju 9 puta češće nego muškarci, obično se pojavljuje između 15. i 25. godine života, ljudi koji koriste vibrirajuće alate te oni oboljeli od Sindroma karpalnog tunela kao i oboljeli od reumatoidnog artritisa ili lupusa ili uzimaju lijekove za rak, migrene ili visok tlak, podložniji su ovoj bolesti.

Raynaudova bolest – simptomi

Raynaudova bolest prepoznaje se simptomima hladnih prstiju na rukama i nogama, promjenom boje kože na ekstremitetima u bijelu ili plavu, peckav i bodljikav osjećaj u prstima kada ih ugrijete te promjena boje kože u crvenu. Liječnik uvijek provjerava ekstremitete te dermoskopom provjerava širinu krvnih žila oko noktiju.

Kod ovog poremećaja krv ne može doprijeti do površine kože te se stoga mijenja boja. Kod teških slučajeva takvo stanje može dovesti i do velikog gubitka krvi, rana pa i odumiranja tkiva. Raynaudova bolest događa se sama od sebe i još uvijek nema poznatog uzročnika. Češće se pojavljuje kod stanovnika hladnijih klima. Iako najčešće pogađa prste može pogoditi i druge dijelove tijela kao što su nos, usnice, uši ili bradavice. Kod nekih emocionalni stres može biti uzrokom epizode ovakvog stanja. Ako vam se često događaju ovakvi simptomi na prstima ili vam se već razvila rana ili upala na nekom od prstiju, morate odmah posjetiti liječnika.

Raynaudova bolest – liječenje

Raynaudova bolest može se liječiti i prevenirati. Cilj terapije je spriječiti da se napadaji događaju ili ih barem ograničiti. To uglavnom znači držati ruke i noge utopljene, kontrolirati stres i redovito vježbati. Liječnik vam može i ukinuti neke lijekove ukoliko pijete terapiju koja sužava krvne žile, a u težim slučajevima gdje je došlo do pojave rana prepisuje se krema. Posljednja opcija kojom se uklanja oštećeno tkivo jest operacija.

Postoje i dodatne mjere kojima će vam Raynaudova bolest biti pod kontrolom; izbjegavajte pušenje jer vam čak i zadimljena prostorija može sniziti temperaturu kože, vježbajte kako biste potaknuli cirkulaciju, provjerite s liječnikom smijete li i vani po hladnom vremenu, držite stres pod kontrolom, izbjegavajte nagle prelaske u prostore različitih temperatura, izbjegavajte određene skupine lijekova, ako osjetite napadaj, namačite ruke ili noge u toploj vodi. Iako ova bolest nije smrtonosna, neki ekstremni slučajevi mogu dovesti do teških oštećenja tkiva, gangrene pa čak i do amputacije prstiju na rukama ili nogama.

Tagovi: