Ranexa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ranexa - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ranexa lijek i njegovo djelovanje

Ranexa je lijek koji se u kombinaciji s drugim lijekovima koristi kod liječenja angina pektoris, boli u prsima koja se uobičajeno javlja kod fizičkih naprezanja i pretjeranih tjelesnih aktivnosti. Poseban oprez kod terapije lijekom Ranexa trebaju imati osobe koje imaju poremećaje u radu bubrega, jetre, srca, epilepsiju, te bakterijske infekcije i pri tome uzimaju lijekove za te infekcije. Ujedno ukoliko se liječite od gljivičnih infekcija, infekcija HIV-om, depresije, te poremećaje ritma srca je potreban oprez.

U kombinaciji sa drugim lijekovima ovaj lijek može imati neželjene štetne posljedice, a to su lijekovi protiv infekcija, lijekovi za liječenje epilepsije, lijekovi za srce, lijekovi protiv alergija, lijekovi protiv depresija, psihoza, lijekovi protiv kolesterola u krvi, ali i određeni lijekovi protiv karcinoma.

Tokom trudnoće i dojenja se ne preporučuje uzimti terapiju ovim lijekom, a s obzirom da lijek izaziva omaglice i vrtoglavice, te zamagljen vid, konfuzije i halucinacije, ne preporučuje se upravljati vozilima i strojevima. Ukoliko takvih simptoma tokom terapije nemate možete upravljati vozilima i strojevima.

Ranexa lijek i njegove nuspojave

Nuspojave koje bi vas u terapiji lijekom Ranexa trebale zabrinjavati su alergijske reakcije na lijek ukoliko osjetite natečenost grla, lica, jezika, problema kod gutanja, te otežano disanje ili koprivnjaču. U tom se slučaju treba hitno obratiti liječniku kao i kod svake alergijske reakcije. Ako vam se u terapiji lijekom Ranexa pojave vrtoglavice, konfuzije, halucinacije, omaglice, mučnine i povraćanja također se trebate obratiti liječniku koj će odlučiti o nastavku terapije.

Nuspojave u terapiji ovim lijekom su uglavnom blage do srednje teške i ne pojavljuju se kod svih pacijenata koji troše ove lijekove. No ipak nuspojave postoje, to su glavobolje, slabost, anksioznost, problemu kod spavanja, insomnia, razne promjene u okusu i dodiru, osjećaj iscrpljenosti.

No mogući su i teži oblici nuspojava kao što su tamna mokraća, pojava krvi u mokraći i problemi prilikom mokrenja. Poremećaji kod disanja, kašalj, krvarenje iz nosa, dehidracija, pretjerano znojenje popraćeno svrabom, a moguća su i naticanja zglobova, grčevi u mišićima i nadutost, nelagoda u abdomenu.

Ranexa lijek i iskustvo u terapiji

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Ranexa imaju iskustva sa nuspojavama kao što su zvonjava u ušima i vrtoglavicama, a kod nekih se pojavilo u krvnim pretragama povećana razina kreatinina i uree, te trombocita i leukocita. Ujedno kod nekih su se pojavile promjene u srčanom ritmu koje su vidljive na EKG-u. Određene skupine su imale i probavne probleme kao što su bolovi u abdomenu, loša probava, mučnine, povraćanja, suha usta, nadutost, te gubitak apetita, a posljedično gubitak na težini.

Iskustva su nekih osoba da je kod njih došlo do impotencije, dezorijentacije, gubitka svijesti, nemogućnost pravilnog hodanja i loša ravnoteža. Ujedno su im se pojavili i trnci i hladnoća u udovima, rukama i nogama, a lijek je utjecao i na krvožilni sustav pa je kod nekih došlo i do pada krvnog tlaka i omaglica prilikom ustajanja.

Lijek se propisuje na recept i bez recepta ga se ne može nabaviti u ljekarni, a s obzirom da ima i veliki broj nuspojava od kojih neke mogu biti ozbiljne radije nemojte trošiti lijek Ranexa ukoliko ga liječnik nije propisao isključivo vama.


Tagovi: