Rak prostate – simptomi, uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak prostate - simptomi, uzroci i liječenje

Movember – novembar mjesec posvećen zdravlju muškaraca – podsjeća javnost na bolest raka prostate

Upravo se nalazimo u mjesecu studenom, mjesecu koji je posvećen zdravlju muškaraca, kada se kroz medije i javne nastupe želi potaknuti da osvijestimo potrebu preventivnih pregleda kod muškaraca. Međunarodni pokret “Movember” ovog mjeseca u godini u fokus stavlja muško zdravlje i poziva muškarce da simbolično puštaju brkove a radi širenja svijesti o bolestima specifičnima za muški spol, a jedna od njih je rak prostate. Ističe se važnost informiranja muškaraca, ali i žena, o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate i raka testisa.

Prostata iako mali organ (veličine oraha), ima važnu ulogu u zdravlju muškog reproduktivnog sustava. Nakon 50. godine života podložna je bolestima koje su značajne kako za kvalitetu života muškarca, tako i njegov životni vijek. Rak prostate nažalost prvi je po učestalosti zloćudni tumor kod muškaraca u Hrvatskoj, a drugi po smrtnosti. Karcinom prostate prije 40 godine života muškarca vrlo rijetko se zabilježi, oko 80% slučajeva raka prostate dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 65 godina, dok je u muškaraca starijih od 80 godina vrlo čest. Nažalost ova je bolest u muškaraca starije dobi vrlo rasprostranjena, ali poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća, vrlo je skromno. Ako se bolest otkrije rano može se uspješno izliječiti. Kada govorimo o raku prostate nema ranih simptoma i to je jedan od glavnih problema.

Uzroci, simptomi, dijagnoza raka prostate

Unatoč brojnim slučajevima obolijevanja od ove vrste raka uzroci raka prostate još uvijek su nepoznati. Kao rizične čimbenike se ističu starija životna dob, genetika, hormonalni utjecaji, negativni utjecaji toksina, kemikalija i industrijskih proizvoda. U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome ni nakon više godina a to je maligni – zloćudni tumor koji najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Simptomi raka prostate više su povezani sa širenjem bolesti u udaljene organe, nego s lokaliziranom bolesti u samoj prostati. Važno je i to da se svi karcinomi prostate ne ponašaju isto.

Neke vrste raka prostate vrlo se agresivno šire i to brže od drugih te mogu uzrokovati znatno skraćivanje očekivanog trajanja života. Ako takav rak i dalje raste, povećava se na taj način mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva, a može se širiti i u druge udaljene organe tzv. metastaziranje. Najčešća takva mjesta metastaziranja raka prostate su kosti, pluća i jetra. Često se ova zloćudna bolest otkrije kada muškarci dođu na pregled zbog dobroćudnog uvećanja prostate koje se javlja u starijih muškaraca i to su smetnje mokrenja u smislu otežanog izmokravanja, isprekidanog mokrenja, noćnog mokrenja, češćeg mokrenja itd. A u sklopu obrade liječnici mogu otkriti i bolest rak prostate. Na ovu vrstu opasne bolesti posumnja se često zbog abnormalnih vrijednosti PSA u krvi ili tvrde kvržice koja se napipa u prostati tijekom rutinskog digito-rektalnog pregleda.

Pregled je jednostavan, muškarci dolaze u urološku ambulantu zatim se izvrši anamneza, razgovor s pacijentom, o smetnjama koje muškarac eventualno ima a sam pregled podrazumijeva da se popipa prostata kroz debelo crijevo i da se eventualno utvrdi prisutnost nekakvih neravnina, čvorića, bolnosti i slično i onda urolog definira da li su potrebne daljnje pretrage. Daljnja preciznija mjerenja PSA poboljšavaju točnost testa. U slučaju da je jedan od testova nenormalan, sumnja se na bolesno stanje prostate i potrebno je učiniti biopsiju prostate prema kojoj se utvrđuje da li su u tkivu pronađene stanice raka prostate. Kod nekih muškaraca, ova vrsta raka je bolest opasna po život, dok kod drugih može postojati duže godina a bez stvaranja zdravstvenih problema.

Rak prostate – liječenje, prevencija

Način liječenja raka prostate ovisi o veličini tumora, njegovoj agresivnosti i proširenosti, također ovisi o dobi te općem zdravlju i sklonosti pacijenta. U slučaju kada je rak lokaliziran u prostati, kada se radi o lokalno uznapredovaloj bolesti (veliki tumor prostate ili onaj koji se proširio samo lokalno) mogućnosti za liječenje obično uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, to može biti kombinacija nekih od navedenih tretmana ili čekanje. Tako se najčešće završi liječenje i bolesnik je izliječen.

Dok lijek za izlječenje od metastatskog karcinoma prostate nažalost još nije poznat te su metode liječenja koje uključuju hormonsku terapiju i kemoterapiju u takvom slučaju samo palijativna mjera s ciljem usporavanja rasta tumora i ublažavanja simptoma. Nema saznanja kako spriječiti razvoj raka prostate, samo se može ranim dijagnosticiranjem otkriti rak prostate, spriječiti njegovo širenje izvan prostate i zatim pokušati izliječiti bolest. Najvažnije je otkriti bolest na vrijeme. Zbog toga je od najveće vrijednosti ići redovito na preventivne liječničke preglede, osobito iza 50-e godine barem jednom godišnje a ako je u obitelji netko tko je već bolovao od ove bolesti onda se s takvim pregledima treba početi i ranije odnosno iza 45-e godine. Pregledi su jako važni jer se na taj način može otkriti bolest prije nego ona postane simptomatska odnosno dok je još ipak u ranoj fazi i onda se može dobro djelovati i rak prostate izliječiti.

Tagovi: