Karcinom prostate – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom prostate - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom prostate – uzrok

Prostata je žlijezda u muškom reproduktivnom sustavu koja se nalazi u zdjelici, ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma. Okružuje mokraćnu cijev, teška je oko 30 grama i oblika je kestena. Veličina prostate se povećava s godinama. Glavna funkcija prostate je proizvodnja sjemene tekućine. Njegova konzistencija postaje stvrdnuta kada muškarac ima karcinom prostate. To je najčešći tip tumora u muškaraca starijih od 50 godina, a posljedica je poremećene proliferacije stanica prostate. Osim toga, tumor može rasti i zahvatiti obližnja tkiva, dok se s vremenom neke od tih stanica mogu proširiti na druge dijelove tijela, uzrokujući metastaze.

Uzroci raka prostate povezani su s genetskim i hormonskim čimbenicima, viškom masnog tkiva, sjedilačkim načinom života i starošću. Prekomjerna tjelesna težina također je povezana s većim rizikom od raka prostate. Postoje i vanjski čimbenici koji utječu na razvoj ove bolesti, poput izloženosti kemikalijama i pušenja. U svijetu je karcinom prostate jedna od najčešćih zloćudnih bolesti, a poznato je da je njegova pojavnost u razvijenim zemljama u porastu. U ranoj fazi bolesti prostate nema simptoma, au 95% slučajeva je u poodmakloj fazi, zbog čega su nužni preventivni pregledi.

Karcinom prostate – simptomi

Budući da razvojni proces ove vrste raka ima tihu evoluciju, osoba ne primjećuje progresiju bolesti koja ne pokazuje izravno povezane simptome. Mnogi muškarci nemaju simptome ili kada ih imaju slični su onima povezanima s benignim rastom prostate. Ali postoje slučajevi u kojima se karcinom prostate razvije u kratkom vremenskom razdoblju i zahtijeva hitno liječenje kako bi se spriječilo širenje bolesti na druge organe u tijelu. Kada karcinom prostate dosegne uznapredovali stadij, javljaju se izraženiji simptomi kao što su: otežano mokrenje, smanjen protok mokraće, bolovi u kostima, krv u mokraći, erektilna disfunkcija, potreba za učestalim mokrenjem, gubitak tjelesne težine.

Dijagnoza se postavlja rektalnim pregledom, pri čemu liječnik može pregledati otvrdnula područja koja ukazuju na rak. Zatim se rade krvne pretrage, PSA test (specifični antigen koji ako je povišen može ukazivati ​​na rak). Kada se na temelju pretraga uoče bilo kakve sumnjive promjene, radi se biopsija prostate, tj. uzimanje vrlo malih komadića prostate za analizu u laboratoriju.

Karcinom prostate – liječenje

Karcinom prostate je izlječiv. Liječenje ovisi o pojedinačnim okolnostima. Ovisno o stadiju u kojem je bolest otkrivena, tretmani su prilično učinkoviti. No, ako se kasno otkrije, može se proširiti na druge organe i dovesti do smrti bolesnika. Karcinom prostate, kada se dijagnosticira u ranoj fazi, može se liječiti kirurškim zahvatom za potpuno uklanjanje prostate ili radioterapijom. Uznapredovali slučajevi liječe se kemoterapijom. Odabir najprikladnijeg liječenja ovisi o stadiju bolesti i zdravstvenom stanju bolesnika.

U prevenciji raka prostate među čimbenicima koji najviše pomažu su: prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, žitaricama i cjelovitim žitaricama, manji unos masti životinjskog podrijetla, 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, održavanje primjerene tjelesne težine, izbjegavanje konzumacije alkohola i izbjegavanje pušenja. Preporuča se također obavljanje rutinskih pretraga za muškarce bez simptoma, jer to može pomoći u prepoznavanju raka prostate u ranim stadijima bolesti, čime se povećava mogućnost uspješnog liječenja. Liječenje raka prostate u ranoj fazi može spriječiti njegov daljnji razvoj i dostizanje uznapredovalog stadija.

Tagovi: