Pustinja u hrvatskoj

Zanimljivosti

Pustinja u hrvatskoj

Pustinja u Hrvatskoj, gdje možemo pronaći pustinju u Hrvatskoj

Hrvatska je odavno u top poželjnim destinacijama svijeta, razlog su naravno naše predivne plaže i priroda koja oduzima dah. No lijepa naša ima mnogo zanimljivih mjesta mimo predivnih plaža i prirodnih atrakcija poput Plitvičkih Jezera. Da li ste možda znali da postoji pustinja u Hrvatskoj? Dobro ste pročitali, pustinja. Krije se samoj okolici blizu grada Đurđevca. Upravo tamo se smjestio ovaj prirodni fenomen koji mnogi nazivaju Hrvatskom Saharom. Kako izgleda pustinja u Hrvatskoj? Sastoji se od pješčanih dina koje se prostiru na 50 hektara površine, a na samom ulazu u nju je postavljena tabla koja se bavi poviješću ove pustinje koja je dobila ime Hrvatska Sahara. Ovo je jedini komad pustinje u Hrvatskoj i naravno zaštićeno je botaničko područje koje ima osebujno prirodno stanište s velikim brojem endemske flore i faune. Da bi sam prikaz Sahare i pustinje bio realniji, tamošnji gradonačelnik je smjestio 3 deve koje nadopunjuju atmosferu pustinje.

Pustinja u Hrvatskoj, Đurđevački pijesci

Đurđevački pijesci, jedina pustinja u Hrvatskoj. Pored stalnih reklama o turizmu i ponudi u Hrvatskoj koje se pretežito vrte oko mora i nešto unutrašnjosti, pustinja se svakako izdvaja. Iako je riječ o pustinji, moramo naglasiti da nije niti približno poput Sahare, Mojave ili Kalaharija. Riječ je o izuzetno maloj ali prilično lijepoj pustinji koju vrijedi posjetiti. Đurđevački pijesci su ostaci jedine Hrvatske pustinje koja je poznatija kao „Krvavi pijesak“ ili „Hrvatska Sahara“ u blizini samog grada Đurđevca. Što donosi pustinja u Hrvatskoj? Možete se diviti obliku pješčanih dina koje su jasno vidljive, i ostacima nekada veće pustinje. 1963 godine navedeno područje od 20 hektara je proglašeno posebnim geografskim i botaničkim rezervatom. Ovdje osim u pogledu na malu pustinju možete uživati i raznolikoj vegetaciji. Na ostacima nekadašnje veće pustinje danas se nalazi gradska četvrt Đurđevac. Od ostalog Đurđevca odvaja ih potok Čivićevec. U ovoj gradskoj četvrti danas živi oko 2000 stanovnika, što je trećina stanovništva Đurđevca.

Pustinja u Hrvatskoj, nova turistička atrakcija

Pustinja u Hrvatskoj definitivno privlači mnoge posjetitelje, iako uglavnom domaće posjetitelje. Danas Đurđevački pijesci danas nude da se upoznate s područjem pustinje, da vidite koje sve biljke opstaju u takvim uvjetima. Uskoro bi se u ponudi trebalo pronaći i mogućnost jahanja devi. Važno je naglasiti kako je pustinja u hrvatskoj postala dio eko mreže Natura 2000, a radi se o programu koji je dio EU politike gdje je glavna svrha očuvanje i zaštita prirode. Sudjelovanjem u ovom programu na raspolaganju su sredstva koja pomažu u očuvanju jedinstvenog područja prirode i tako ih čine dostupnima posjetiteljima i mještanima. Zaista možemo reći kako je Hrvatska zemlja koja zaista ima zanimljive prirodne fenomene. Ako ste ikada na trenutak željeli osjetiti pustinjski pijesak među nogama ili vidjeti kako pustinja izgleda uživo, tada se zaputite pravac okolica Đurđevca i uživajte u ovom prirodnom fenomenu. Također možete posjetiti i Đurđevac koji je bogat poviješću i datira još iz srednjeg vijeka.

Tagovi: