Pucanje kapilara na nogama – uzrok i liječenje

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol
 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile
Pucanje kapilara na nogama - uzrok i liječenje

Što je pucanje kapilara na nogama

Pucanje kapilara na nogama zapravo i nije pucanje kapilara, već su kapilare vidljive na koži nogu i ne predstavljaju ozbiljnije zdravstveno stanje. Kapilare na nogama se mogu pojaviti kod osoba različitih dobi, od mlađih do starijih osoba. Kapilare vidljive na nogama zapravo više predstavljaju problem estetskog izgleda nego što bi to bilo neko ozbiljno zdravstveno stanje.

Pucanje kapilara na nogama predstavljaju najblažu vrstu bolesti vena na nogama, no postoje i teži oblici bolesti poput površinska upala vena ili tromboflebitis, ali i opasnija duboka venska tromboza koje mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija po ljudsko zdravlje jer može doći do otkinuća tromba koji može odlutati kroz krvožilni sustav i začepiti arterije, ali i dolutati do srca, pluća ili mozga te biti pogubni za ljudski život.

Dakle, ukoliko na vašim nogama imate pojavu kapilara koje su vidljive na površini kože ne trebate se posebno zabrinjavati, već trebate promijeniti neke životne navike, poput manje sjedenja i više kretanja kako bi se kolanje krvi u vašim nogama normaliziralo i bolja prokrvljenost osigurala da se kapilare ne pojavljuju na koži nogu.

Pucanje kapilara na nogama uzroci

Pucanje kapilara na nogama najčešće je uzrokovano promjenom razine hormona u pubertetu, menopauzi i tokom trudnoće. Hormonalne promjene dovode do povećanog kolanja krvi te na taj način dolazi do pucanja tankih kapilara. Također, prekomjerna tjelesna težina i pretilost jednako tako utječu na pojačanu osjetljivost kapilara.

Žene su općenito više podložne pojavi kapilara na nogama i zbog hormona i zbog dugotrajnih sjedenja ili stajanja. Kod dugotrajnih stajanja vene jače pumpaju krv, a isto se događa i kod dugotrajnog sjedenja. Godine osobe također imaju veliku ulogu jer starenjem kože je manje elastična i postaje sve tanja pa se kapilare više i vide.

Pucanje kapilara na nogama ima i genetski faktor koji isto ima veliki utjecaj na pojavu vidljivih kapilara ukoliko je netko u obitelji imao isti problem. Ukoliko se javljaju dublji problemi sa venama pojava kapilara ima estetski neugledan izgled koji se može riješiti na nekoliko načina uz stručnu pomoć. No, kako bi spriječili daljnju pojavu ono što možete napraviti sami je da se više krećete ili ako dugo stojite da odmarate noge na povišenom.

Pucanje kapilara na nogama liječenje

Za pucanje kapilara na nogama postoji nekoliko rješenja koji mogu pomoći u ovom estetskom problemu. Jedan od načina je laserska terapija pomoću koje se snop lasera usmjerava na kapilare da ih smanji ili da pomogne da one nestanu. Drugi način je postupak koji se zove sklerozacija gdje se u kapilaru ubrizgava posebna kemijska otopina koje će kroz nekoliko tjedana zatvoriti kapilaru.

Pucanje kapilara na nogama se može i liječiti i prevenirati pomoću krema i gelova koje sadrže tretinoin koji će pomoći da se kapilare manje vide uz pomoć kolagena. Postoje i brojne kreme i gelovi napravljeni od prirodnih sastojaka koje sadrže vitamine E i C, te ulje sjemenki grožđa, ali i aloa vera ima veliki značaj.

No prije liječenja, svakako je najvažnija prevencija, a to je više kretanja kako bi se poboljšala cirkulacija te promjene u prehrani sa dovoljno voća i povrća koje sadrže vitamine C i K za elastičnost kože i kapilara. Osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom i pretile osobe trebaju smanjiti težinu i masne naslage u tijelu.


Tagovi:

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol
 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile