Psalam 55 – 55. poglavlje

Zanimljivosti

Molitva za pomoć u teškim vremenima – Psalam 55:1-8

Psalam 55 – 55. poglavlje je jedan od najljepših molitvenih psalama koji nam govori o pouzdanju u Boga u teškim vremenima. U ovom psalmu, David se obraća Bogu s molitvom za pomoć u teškim vremenima.

U ovoj molitvi, David izražava svoju tugu i žalost zbog izdaje prijatelja.

Psalam započinje riječima: “Usliši, Bože, molitvu moju i ne krij se od molitve moje! Slušaj me i odgovori mi, javi se u svojoj pravdi!” David se obraća Bogu s vjerom i pouzdanjem da će Bog čuti njegovu molitvu i da će mu pomoći u teškim vremenima. On traži da Bog ne bude slijep na njegove potrebe i da ga ne odbaci.

U idućem odlomku, David opisuje svoju tugu i žalost zbog izdaje prijatelja. On kaže: “Srce mi se u grudima sažalilo, smrtne me strahote zgrabile.” David je duboko potresen izdajom svojih prijatelja i osjeća se kao da je izgubio sve što je imao. On se osjeća slomljen i izgubljen.

U ovom odlomku, David nam govori o tome kako se osjeća zbog izdaje prijatelja, ali i o tome kako se osjeća zbog toga što je bio izdajan.

On opisuje kako su mu prijatelji bili dragi i kako su se zajedno molili u kući Božjoj. Sada su ti isti prijatelji okrenuli leđa Davidu i izdali ga.

U ovom psalmu, David nam pokazuje da se i on, kao i svatko od nas, suočava s teškim vremenima. On nam govori da u takvim trenucima treba tražiti pomoć od Boga.

On nam pokazuje da se treba pouzdati u Boga i vjerovati da će nam On pomoći u teškim vremenima.

U ovom odlomku, David nas uči da se treba moliti Bogu u svim situacijama i da treba uvijek tražiti Njegovu pomoć. On nam pokazuje da je Bog prisutan u našim životima i da je On uvijek tu da nas sasluša i da nam pomogne. Zato je važno da se pouzdamo u Njega i da vjerujemo da će nam pomoći u teškim vremenima.

U sljedećem odlomku, David će nam govoriti o nadi u Božju pravdu i spasenje. On će nam pokazati kako treba vjerovati u Božju pravdu i kako se treba pouzdati u Njega u svim situacijama.

Izdaja prijatelja i pouzdanje u Boga – Psalam 55:9-19

U odlomku broj 2, Psalam 55 – 55. poglavlje nam govori o izdaji prijatelja i pouzdanju u Boga. David je bio izdajan od strane ljudi koje je smatrao prijateljima i koji su bili bliski s njim.

U ovom odlomku, David govori o njihovoj izdaji i o tome kako se osjeća zbog svega što se dogodilo.

David kaže: “Neprijatelj me moj progoni, tupiči me i goni u prašinu života mog.” On opisuje kako se osjeća zbog izdaje svojih prijatelja i kako ga sada progoni njegov neprijatelj. On se osjeća kao da je bačen u prašinu i kao da nema nikoga tko bi mu pomogao u teškim vremenima.

No, unatoč svemu tome, David se ne predaje. On se okreće Bogu i govori o svojem pouzdanju u Njega.

On kaže: “Ja se Bogu molim, a Gospodin će me spasiti. Večerom i jutrom i u podne molit ću se i uzdisati, i On će čuti glas moj.”

David nam pokazuje da se u teškim vremenima treba okrenuti Bogu i da se treba moliti Njemu. On nam govori da se ne smijemo predati i da moramo zadržati svoje pouzdanje u Boga.

Bez obzira na to koliko teško bilo, Bog će uvijek biti tu da nas podrži i da nam pomogne.

U ovom odlomku, David također govori o svojoj želji za pravdom. On kaže: “Bacit će na zemlju one, koji ne poštuju savez, teško im bilo, jer među njima je izdajnik.” David traži da se pravednost ostvari i da se oni koji su ga izdali stave pred lice pravde.

Ovaj psalam nam govori o važnosti pouzdanja u Boga u teškim vremenima i o važnosti traženja pravde. On nas uči da se ne smijemo predati i da se trebamo boriti za ono što je ispravno. Uvijek trebamo tražiti pomoć od Boga i vjerovati da će nam On pružiti snagu koja nam je potrebna da prebrodimo teška vremena.

Nada u Božju pravdu i spasenje – Psalam 55:20-24

U odlomku broj 3, Psalam 55 – 55. poglavlje govori nam o nadi u Božju pravdu i spasenje.

David nam pokazuje kako se treba pouzdati u Boga i vjerovati da će On pravdu učiniti. On kaže: “Odbaci naš Gospodin teret svoj, i On će te uzdržati; neće dati do vijeka pobožniku da posrne.”

David nam govori da se trebamo osloniti na Boga u svim situacijama i da nam On može pomoći da prebrodimo teška vremena. On nam pokazuje da je Bog prisutan u našim životima i da se uvijek možemo osloniti na Njegovu dobrotu i milost.

U ovom odlomku, David također govori o svojoj nadi u spasenje.

On kaže: “U Boga se ja uzdam i u Njega se nadam, spasenje moje i slava moja u Bogu je.” David zna da je samo Bog u stanju spasiti ga i da se jedino u Njega može pouzdati.

David nam pokazuje da se trebamo nadati u Božju pravdu i spasenje. Bez obzira na to što se događa oko nas, moramo vjerovati da će Bog učiniti pravdu i da će nam pomoći da se izvučemo iz teških situacija.

Na kraju ovog psalma, David nam govori o svojoj zahvalnosti prema Bogu.

On kaže: “Hvala Bogu, koji ne odbi molitve moje, niti mi uskrati milosti svoje.” David zna da mu je Bog uvijek bio tu i da mu je uvijek pružio podršku i pomoć u teškim vremenima.

Ovaj psalam nam pokazuje važnost pouzdanja i nade u Boga. On nas uči da se trebamo moliti Njemu i da se nadati u Njegovu pravdu i spasenje. David nam pokazuje da je Bog uvijek tu za nas i da se uvijek možemo osloniti na Njegovu dobrotu i milost. Zato je važno da održavamo svoju vjeru i da se ne predajemo u teškim situacijama, uvijek se nadajući u Božju pomoć i podršku.
Tagovi: