Psalam 104 – 104. poglavlje

Hvalospjev stvaranju u Psalamu 104 - 104. poglavlje

Psalam 104 je jedan od najljepših hvalospjeva stvaranju u Starom zavjetu. U ovom psalmu, autor slavi stvaranje svijeta i sve što se u njemu nalazi. Psalam 104 je jedinstven po tome što ne govori samo o stvaranju, već i o Božjoj brizi za sve stvoreno.Psalam počinje riječima: "Hvalite Gospodina, dušo moja! Gospodine, Bože moj, velik si! Odjeven si u veličanstvo i sjaj!" (Psalam 104:1).

Autor ovim riječima poziva sve da slave Boga i njegovu veličanstvenost. Slijedeći stihovi opisuju stvaranje svijeta i sve što se u njemu nalazi.Autor opisuje kako je Bog stvorio zemlju i sve što se na njoj nalazi: "On je utemeljio zemlju na njezinim osnovama, tako da se neće nikada pokolebati. S vodama si je pokrio kao plaštem, a vode su se dizale iznad planina" (Psalam 104:5-6).

Ovaj opis stvaranja zemlje i mora pokazuje da je Bog stvorio svijet s velikom pažnjom i preciznošću.Autor dalje opisuje kako je Bog stvorio sunce i mjesec: "On je stvorio mjesec za određivanje vremena, sunce zna kad će zaći" (Psalam 104:19). Ovim riječima autor opisuje Božju mudrost i moć u stvaranju svijeta.Psalam 104 također opisuje Božju brigu za sve stvoreno. Autor opisuje kako Bog hrani životinje i ljude: "Svi se oni uzdaju u tebe, da im daješ hranu u pravo vrijeme.

Kad im daješ, oni je skupljaju; kad otvoriš ruku svoju, siti se dobre hrane" (Psalam 104:27-28). Ovaj opis pokazuje da Bog brine o svim svojim stvorenjima i da im daje sve što im je potrebno.U zaključku, Psalam 104 je prekrasan hvalospjev stvaranju i Božjoj brizi za sve stvoreno. Autor ove psalme poziva sve da slave Boga i njegovu veličanstvenost. Ovaj psalam nam pokazuje da je Bog stvorio svijet s velikom pažnjom i preciznošću te da brine o svim svojim stvorenjima.

Božja briga za stvorenja u Psalamu 104 - 104. poglavlje

U Psalamu 104, autor ne samo da slavi stvaranje svijeta, već i Božju brigu za sve stvoreno. Autor nam pokazuje da je Bog stvorio svijet s velikom pažnjom i preciznošću, ali isto tako da brine o svim svojim stvorenjima.Autor opisuje kako Bog hrani životinje i ljude: "Svi se oni uzdaju u tebe, da im daješ hranu u pravo vrijeme. Kad im daješ, oni je skupljaju; kad otvoriš ruku svoju, siti se dobre hrane" (Psalam 104:27-28). Ovim riječima autor nam pokazuje da Bog brine o svim svojim stvorenjima i da im daje sve što im je potrebno.Autor dalje opisuje kako Bog brine o prirodi: "On šalje izvore u potoke, tekući među brdima.

U njima nalaze vodu sve zvijeri poljske, divlji magarci gasnu od žeđi" (Psalam 104:10-11). Ovim riječima autor nam pokazuje da Bog brine o svim stvorenjima, uključujući i životinje koje žive u divljini.Autor također opisuje kako Bog brine o vremenskim uvjetima: "On šalje vjetar svoj, i vode se razlijevaju; dolaze na gore, i silaze u doline, na mjesto koje si im odredio" (Psalam 104:10-11). Ovim riječima autor nam pokazuje da je Bog odgovoran za sve prirodne pojave i da brine o svemu što se događa u svijetu.Sve ove riječi pokazuju nam da je Bog pažljivo stvorio svijet i da brine o njemu. Autor nas poziva da se divimo Božjoj veličini i da mu se zahvaljujemo na njegovoj brizi za sve stvoreno.

Poziv na slavljenje Boga u Psalamu 104 - 104. poglavlje

U Psalamu 104, autor nas poziva da slavimo Boga i njegovu veličanstvenost. Autor nas podsjeća da je Bog stvorio svijet s velikom pažnjom i preciznošću te da brine o svim svojim stvorenjima. Kao odgovor na Božju veličinu, autor nas poziva da slavimo Boga i zahvaljujemo mu se na njegovoj brizi za sve stvoreno.Autor piše: "Neka Gospodinova slava traje dovijeka, neka se Gospodin raduje djelima svojim! On gleda zemlju, i ona se trese; on dotiče planine, i dim se diže" (Psalam 104:31-32). Ovim riječima autor nas poziva da slavimo Boga i divimo se njegovoj veličini.Autor dalje piše: "Neka mi budu ugodne riječi moje, neka mi srce bude radosno u Gospodinu! Neka grešnici nestanu sa zemlje, neka se bezbožnici više ne vraćaju!" (Psalam 104:34-35).

Ovim riječima autor nas poziva da se okrenemo Bogu i da ga slavimo. Autor nas upozorava da se ne udaljimo od Boga i da živimo u skladu s njegovom voljom.Kao što autor poziva nas da slavimo Boga, tako i poziva prirodu da slavi Boga: "Neka Gospodinu pjeva duša moja! Neka se raduju u Gospodinu sva moja bića! Neka moje srce pjeva Gospodinu, neka mu se pjevam dokle god budem živ" (Psalam 104:33-34). Ovim riječima autor nas poziva da se pridružimo prirodi u slavljenju Boga.U zaključku, Psalam 104 nas poziva da slavimo Boga i zahvaljujemo mu se na njegovoj brizi za sve stvoreno. Autor nas podsjeća da je Bog pažljivo stvorio svijet i da brine o njemu, te nas poziva da mu se pridružimo u slavljenju i zahvaljivanju.
Tagovi: