Prvo europsko prvenstvo u nogometu

Sport

Prvo europsko prvenstvo u nogometu

Prvo europsko prvenstvo u nogometu

Inicijativa vezana za prvo europsko prvenstvo u nogometu pojavila se već 1927. godine, kada je Henry Delaunay, tadašnji glavni tajnik Francuskog nogometnog saveza, predložio organiziranje prvenstva u nogometu na kojem bi se natjecale europske države. Ipak ideja je morala pričekati osnutak Europske nogometne federacije, na čijem je kongresu u Kopenhagenu prihvaćen prijedlog o organiziranju i odigravanju Europskog nogometnog prvenstva. Općepoznata je definicija kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Svjetsko nogometno prvenstvo i igranje na njemu kruna je i posebno iskustvo za svakog nogometaša koji je imao priliku nastupati na svjetskom prvenstvu u nogometu. Naravno, osim Svjetskog nogometnog prvenstva, kao posebno značajno natjecanje ističe se Europsko nogometno prvenstvo. Prvo europsko prvenstvo u nogometu održano je 1960. godine u Francuskoj. Prvo natjecanje održano je na način da su se momčadi 17 europskih reprezentacija kroz kvalifikacije borile za završnicu, koju su na kraju izborile samo 4 reprezentacije i odigrale prvo Europsko nogometno prvenstvo.

Prvo europsko prvenstvo u nogometu, 1960. u Francuskoj

Na prvo europsko prvenstvo u nogometu, na početku nazvano Kup europskih nacija, kao i na konačan popis reprezentacija koje su nastupale, kako u kvalifikacijama tako i u završnici, utjecalo je mnogo faktora. Politički odnosi u to doba, utjecali su na odustajanje i bojkotiranje prvenstva od strane mnogih zemalja, pa na prvom europskom prvenstvu u nogometu nisu nastupile nogometne velesile poput Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije pa i Španjolske. SSSR se u završnicu turnira plasirao pored Španjolske, koja je odbila igrati četvrtfinale zbog političke odluke tadašnjeg španjolskog diktatora Franka. Jedno od sportskih iznenađenja te 1960. godine bio je izostanak favorita Mađarske sa završnog turnira u Francuskoj. Prvo europsko prvenstvo u nogometu zaokruženo je završnim turnirom na kojem su igrali SSSR, Čehoslovačka, Jugoslavija i domaćin Francuska. Zanimljivost vezana za ovo prvenstvo je činjenica da su osim domaćina ostali sudionici završnog turnira bile zemlje pod komunističkom vladavinom, kao i to da ni jedna od te tri zemlje više ne nastupaju pod tadašnjim imenima i znakovljem.

Prvo europsko prvenstvo u nogometu, završni turnir

Prvo europsko prvenstvo u nogometu sastojalo se od dvije faze turnira, kvalifikacijske faze i završnog turnira. Prvi polufinalni par na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1960. godine, činili su SSSR i Čehoslovačka, a drugi domaćin Francuska i Jugoslavija. U prvom polufinalu SSSR je uvjerljivo slavio protiv Čehoslovačke rezultatom 3: 0, dok se prava drama odvila u drugom polufinalu gdje je Jugoslavija nakon preokreta i povratka iz rezultatskog minusa od 2: 4, pobijedila Francusku 5: 4. U utakmici za treće mjesto slavila je Čehoslovačka, a prvo europsko prvenstvo u nogometu zaključeno je finalnom utakmicom na Parku Prinčeva. SSSR je u finalu svladao Jugoslaviju, rezultatom 2: 1. Jugoslavija je u finalu imala rezultatsku prednost od 0: 1, ali je SSSR predvođen najboljim golmanom toga vremena, Levom Jašinom, preokrenuo rezultat u 113. minuti produžetaka. Prvenstvo je obilježio odličan i efikasan nogomet, jer se u prosjeku postizalo više od 4 pogotka po utakmici, pa je i 5 igrača podijelilo individualnu nagradu najboljeg strijelca prvenstva.

Tagovi: