Prvi hrvatski kralj

Prvi hrvatski kralj

Prvi hrvatski kralj, krunidba kralja Tomislava

Mnogo pitanja se postavlja vezano za tko je bio prvi hrvatski kralj? Danas postoje mnoge teorije kako kralj Tomislav nije bio naš prvi kralj, a tome pridonosi činjenica da ne postoje pisani tragovi o tom vremenu, točnije njegova krunidba je misterij. Tako danas možete naići na brojna pitanja poput kada je Tomislav postao prvi hrvatski kralj? Tko je okrunio kralja Tomislava? Kada pričamo o krunidbi kralja Tomislava oko ove teme postoji više neodgovorenih pitanja nego pouzdanih odgovora. Iako postoji nedostatak povijesnih činjenica vezanih za kralja Tomislava, njegova krunidba se smatra kao jednim od najvažnijih događaja u povijesti Hrvatske. Legenda koji su mnogi prihvatili kaže kako se Tomislav okrunio za kralja tada 925 godine na Duvanjskom polju. Tko je vodio ceremoniju? Vjeruje se kako se ceremonija dogodila u maloj i staroj crkvici na Duvanjskom polju. O navedenom događaju piše Nikola Kordić u svojoj pjesmi „Prvi kralj“ i mnogi drugi književnici. Velimir Deželić u svom romanu koji se također zove „Prvi kralj“ opisuje kako je izgledalo njegovo krunjenje. U opisu stoji kako su na krunidbi prvo koračali oni u kraljevskoj straži, zatim svećenstvo i ostali velikani poput banova, župana i podžupana kao i dvorski dostojanstvenici. Na kraju ceremonije Tomislav je jahao na bijelom konju.

Prvi hrvatski kralj, legenda o krunjenju

Opisuje se kako je kralj Tomislav bio čovjek visoka čela, vedrih i bistrih očiju, jak i snažan na sam pogled s ljubaznim osmijehom na usnama. Deželić ga opisuje kao pojavom koja je stvorena za kralja. Legenda o krunjenju govori kako je Tomislav ušao u tadašnju crkvicu i ispisao tada jednu od najpoznatijih i najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti. Neki smatraju kako se prvi hrvatski kralj okrunio samostalno, dok drugi povjesničari tvrde da ga je okrunio Grgur Ninski ili posebni izaslanik pape Ivana X. Likovni umjetnik imenom Josip Horvat je također ovaj svečani čin ovjekovječio na svojoj slici imenom „Krunidba kralja Tomislava“ na kojoj se može vidjeti kako prvi hrvatski kralj kleči s rukama oko mača dok mu nepoznati visoki dužnosnik stavlja krunu na glavu. Oko njega su zastave s hrvatskim grbom, a narod oduševljeno promatra ceremoniju. Deželić također opisuje kako je Tomislav dao svečani zavjet Hrvatskoj. Postoji pretpostavka da je ovdje Tomislav po uzoru na tadašnje europske vladare obećao da će čuvati kraljevstvo i da će biti pravedan i braniti slobodu. Zavjetovao se dok je primao krunu na glavu. Kruna je bila zlatna s tri križa na svakom vrhu, bila je jednostavna no raskošno uređena. Opisuje se kako je tada Tomislav s krunom na glavi i žezlom u desnoj ruci a jabukom u lijevoj, zaogrnut svojim plaštom izašao tad na Duvanjsko polje pred svoj narod. Najpoznatiji prikaz ovog trenutka je slika Otona Ivekovića koja se također zove „Krunidba kralja Tomislava“, na njoj kralj Tomislav sjedi na svojemu bijelom konju i mač ima visoko u zraku. U pozadini se vidi crkvica u kojoj se okrunio, a oko njega je narod.

Prvi hrvatski kralj, nedostatak povijesnih izvora

Činjenica je kako postoji nedostatak informacija o kralju Tomislavu, što naravno stavlja pretpostavku na to da se sama krunidba nikada nije dogodila i da je sve zapravo nacionalan mit. Legenda o samom krunjenju na Duvanjskom polju je utemeljena na zapisima popa Dukljanina iz 12 og stoljeća. U zapisima se opisuje krunjenje Budimira na polju Dalmi. U 19 om stoljeću su povjesničari poistovjetili navedenog Budimira s Tomislavom i Dalmu s Duvanjskim poljem. Deželić spominje kralja u svome romanu kao Budimir Tomislav. Kroz povijest vodile su se mnoge razmirice oko krunidbe kralja Tomislava i da li je on zaista prvi hrvatski kralj. Iako postoje mnoge razmirice i nedostatak informacija o krunjenju kralja Tomislava, njegova vladavina je itekako realna. Povijesna činjenica je da se kralj Tomislav borio protiv Mađara, ali postoje i razne kontroverze oko zauzeću jednog dijela tadašnje Panonske Hrvatske. Iako postoje razna pitanja bez odgovora da li je Tomislav zaista bio prvi hrvatski kralj, on je danas u hrvatskoj povijesti poznata ličnost. Danas mnogi smatraju kako je on bio naš prvi kralj, ujedinitelj Primorske i Panonske Hrvatske. Danas u Hrvatskoj možemo pronaći mnoge ulice i trgove s njegovim imenom, kao i spomenike koji su najznačajniji upravo u Zagrebu i Livnu.


Tagovi: