Promjena doktora

Ljepota i zdravlje

Promjena doktora

Promjena doktora opće medicine i pedijatra za dijete

Ukoliko niste zadovoljni svojim doktorom primarne zdravstvene zaštite ili niste zadovoljni pedijatrom kod kojeg vodite svoje dijete, možete napraviti postupak promjena doktora bez da vidite ili posjetite svog dosadašnjeg doktora. Promjena doktora se može napraviti nakon što ste najmanje godinu dana bili kod svoj doktora ili pedijatra za vaše dijete. Vaš zdravstveni karton će biti dostavljen novom doktoru ili pedijatru.

Razlozi promjene mogu biti i promjena mjesta prebivališta ili privremenog boravka koje je duže od tri mjeseca. U takvim slučajevima svakako želite da vam je doktor u blizini kako ne biste trebali putovati do prijašnjeg doktora stotine kilometara. Na vrlo jednostavan način na HZZO možete provjeriti da li vaš novi odabrani doktor ili pedijatar ima prostora za primanje vas kao svog novog pacijenta. Promjenu možete napraviti i online putem e-građana bez da odlazite u ured HZZO.

Međutim, može se dogoditi da vaš novi odabrani doktor ili pedijatar ima već maksimalan broj pacijenata, ili uskoro prestaje raditi zbog odlaska u mirovinu ili premještaja pa vas neće moći prihvatiti, trebat ćete potražiti drugog. Isto tako to može biti razlog da vaš sadašnji doktor odlazi u mirovinu ili ima premještaj u neki drugi grad pa ćete iako ste zadovoljni sa njime trebati potražiti drugog doktora primarne zaštite ili pedijatra za svoje dijete.

Promjena doktora stomatologa

Kao i kod doktora primarne zdravstvene zaštite jednako tako možete napraviti i za stomatologa, promjena doktora. Uobičajeno volimo popravljati zube kod privatnih stomatologa plaćajući usluge ukoliko nemaju sklopljen ugovor sa HZZO jer vjerujemo da će nam napraviti kvalitetnije nego stomatolozi u domovima zdravlja. Međutim, ukoliko niste zadovoljni uslugom stomatologa u domu zdravlja ne morate plaćati usluge kod privatnika, promjena doktora stomatologa je moguća.

Postupak je sličan promjeni obiteljskog doktora i jednostavan, a može se realizirati čak i prije nego se navrši godinu dana otkad ste kod svog starog stomatologa. To se može u situacijama kada vaš stomatolog prestaje raditi pa ćete potražiti novog ili je došlo do narušenih odnosa sa doktorom pa će doći do promjene. Također, ukoliko promijenite prebivalište ne mora proći godinu dana već možete odmah tražiti promjenu stomatologa.

Dentalna medicina pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti svakog pojedinca i postupak promjene stomatologa se može obaviti u uredima HZZO, ali i putem e-građana online bez odlaska u HZZO.

Promjena doktora ginekologa

Žene dodatno imaju pravo u okviru primarne zdravstvene zaštite i na doktora specijalista ginekologije. Ukoliko je vaš dosadašnji ginekolog otišao u mirovinu, a vi o tome niste bili informirani na mjesto vašeg ginekologa ordinaciju će preuzeti zajedno sa pacijentima novi ginekolog.

Možda vam se neće svidjeti način rada novog ginekologa koji radi drugačije nego ginekolog na kojeg ste navikli. Ginekološki pregledi su vrlo osjetljivi, te svaki nelagodan ili neugodan pregled može natjerati pacijenticu na promjenu specijalista ginekologa. Promjena doktora ginekologa radi se također putem izjave HZZO kao i za doktora primarne medicine ili stomatologa, ili putem e-građana.

U manjim mjestima je izbor ginekologa smanjen, pa žene baš i nemaju izbor i sretne su da uopće imaju ginekologa u svom domu zdravlja. Promjena doktora u takvim situacijama bi zahtijevala traženje ginekologa u susjednom većem gradu. Nedavno je bila situacije u jednom našem većem gradu na obali gdje su žene ostale na jednom ginekologu koji je imao ugovor sa HZZO, dok su ostali otvorili privatne ordinacije, pa su bile prisiljene plaćati usluge koje su im inače besplatne i financirane od strane HZZO.

Tagovi: