Prometazin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Prometazin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prometazin je antipsihotik jakog sedativnog djelovanja

Neuroleptici su lijekovi koji pomažu osobama sa psiho-mentalnim poremećajima. Jako nemirnim pacijentima se propisuje prometazin jakog sedativnog djelovanja, zbog kojeg ga ponekada koriste i kao lijek za spavanje, naročito prije i poslije spavanja, a ima i jaka antialergijska svojstva. Ovaj lijek je antipsihotik koji funkcionira i kao antihistaminik i kao sedativ, učinkovito suzbija alergijske reakcije, ali i mučninu i povraćanje, smiruje nemirna stanja bolesnika koja mu ne daju zaspati i pomaže mu da zaspi i odmori se.

Prometazin se dobiva na recept, a često se koristi jer su mnoge psihijatrijske bolesti praćene velikim nemirom, uzrujanošću i nesanicom, zato se više i naglašava njegov sedativni učinak. Neke od nuspojava lijeka su suhoća usta, žeđ, pospanost, zamagljen vid, očni tlak, vrtoglavice, drhtanje nalik Parkinsonovoj bolesti, može se pojaviti seksualna disfunkcija, srčana aritmija, promijenjena krvna slika, problemi s jetrom i žuči, opstipacija, sklonost debljanju, povišena temperatura, zadržavanje mokraće, a moguće su i alergijske reakcije.

Prometazin i interakcije s drugim lijekovima

Osobe koje uzimaju puno drugih lijekova uključujući i biljne lijekove, vitamine i dodatke prehrani trebaju to reći svom liječniku prije nego li počnu uzimati ovaj lijek, jer prometazin i interakcije s drugim lijekovima mogu biti štetne ili umanjiti djelovanje ovog lijeka. Ako uzimate lijekove protiv alergije s ovim lijekom imat ćete pojačane nuspojave, ako uzimate sedative uz ovaj lijek nuspojave mogu biti još jače i još neobičnije kao što je povlačenje očiju prema gore i trzanje mišića.

Ako uzimate anksiolitike uz prometazin bit ćete još pospaniji i mamurniji nego inače. I svi drugi lijekovi u kombinaciji sa ovim neuropsihotikom mogu pojačati nuspojave, zato čitajte uputu o lijeku i o svakoj neobičnoj reakciji na lijek se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako se pojavi alergijska reakcija na lijek, bit će u vidu osipa po koži, crvenila, svrbeži, pojačanog znojenja, vrtoglavice, napadaja nalik Parkinsonu, i sličnih alergijskih pojava, no tada prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku.

Prometazin i ozbiljnije i teže nuspojave

Svako ljudsko tijelo reagira drugačije na tvari koje se unose u njega. Prometazin i ozbiljnije i teže nuspojave su u neki rjeđim slučajevima moguće. Alergijske reakcije mogu izazvati oticanje jezika, grla i gušenje, ako se to dogodi odmah zovite hitnu pomoć. Ako bolesnik boluje od glaukoma ne bi trebao uzimati ovaj lijek, jer može prouzročiti nagli skok očnog tlaka i ako ne dobije brzu pomoć može izgubiti vid. Osobe koje imaju neke druge bolesti trebaju savjet liječnika za ovaj lijek.

Pacijentu s bolesnom prostatom prometazin će još više otežati mokrenje. Osobe sa želučanim tegobama uz ovaj lijek mogu očekivati pogoršanje, a osobe s bolestima koštane srži ovaj lijek ne smiju uzimati. Ovaj lijek može pogoršati postojeće srčane tegobe, a ljudi s bolesnom jetrom nemaju koristi od ovog lijeka jer se on razgrađuje u jetri. Osobama sa srčanim tegobama i problemima disanja se stanje može pogoršati, a vrlo rijetko lijek može prouzročiti maligni sindrom.

Tagovi: