Proljev na putovanju – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Proljev na putovanju - uzrok, simptomi, liječenje

Što je proljev na putovanju?

Proljev na putovanju ili putnički proljev možemo svrstati pod posebnu kategoriju proljeva koji se najčešće dobiva na putovanjima u druge gradove ili zemlje. Iako će proljev na putovanju biti uzrokovan većim brojem virusa, bakterija ili parazita, u najčešći uzrok njegova nastanka ubrajamo Escherichia coli. Putnički proljev će se obično pojaviti veoma naglo tijekom samog putovanja, ili ubrzo nakon što osoba stigne kući. Riječ je o prolaznom stanju koje se često normalizira kroz dan ili dva, bez posebnog liječenje. Svi simptomi bi se trebali povući u potpunosti u roku od tjedan dana.

Kako si pomoći ako se pojavi putnički proljev? Ukoliko ste na putovanju, trebali bi izbjegavati kofein i mliječne proizvode koji mogu doprinijeti simptomima i povećati gubljenje tekućine u tijelu. Tijekom putovanja, pijte sokove na bazi voća, sportske napitke, jedite juhu i postepeno složene ugljikohidrate. Da li je moguće spriječiti pojavu proljeva na putovanju? Da. Nemojte jesti masnu i pretjerano začinjenu hranu, izbjegavajte mliječne proizvode s velikim udjelom mliječne masti, nemojte konzumirati sirovo meso, izbjegavajte hranu sobne temperature, konzumirajte što više voća i povrća koje se mora guliti, izbjegavajte alkohol.

Proljev na putovanju uzroci i simptomi

Proljev na putovanju se može opisati kao poremećaj u probavnom traktu čija je posljedica rijetka stolica i trbušni grčevi. Često će ga uzrokovati unos kontaminirane hrane ili vode. Srećom, navedeno stanje nije ozbiljno, već samo neugodno. Koji su uzroci nastanka putničkog proljeva? Moguće je da će se on pojaviti radi stresa od putovanja ili radi promjene prehrane. Proljev na putovanju se najčešće javlja ako smo uzeli hranu ili vodu koja je kontaminirana bakterijama, virusima ili parazitima. Navedeni proljev će se pojaviti naglo i često će se povući u roku od par dana do tjedan dana.

Međutim, on može imati više epizoda, što znači da se može ponavljati. Najčešći simptomi putničkog proljeva su: Tri ili više rijetkih stolica dnevno, hitna potreba za odlaskom na wc, bolni grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje, groznica. Ponekad osoba može imati umjerenu dehidraciju, često povraćati, imati povišenu temperaturu, osjetiti bolove u trbuhu i rektumu. Ukoliko simptomi traju dulje od tjedan dana, tada je vrijeme da posjetite liječnika. U slučaju da znate patiti od proljeva, tada se preporučuje da sa sobom nosite određene lijekove.

Proljev na putovanju liječenje

Navedeni proljev će često proći sam od sebe, ali on će ponekad trebati intervenciju liječnika ukoliko traje dulje od očekivanog. Kada imate proljev na putovanju, od iznimne je važnosti piti dovoljno tekućine kako ne bi dehidrirali. Ukoliko osjetite da niste bolje, tada možete zatražiti određene lijekove koji će pomoći u ublažavanju simptoma. Liječnici će vam često preporučiti sredstva za pražnjenje crijeva, antibiotike, Bizmut subsalicilat, dodatne lijekove protiv dehidracije. Da li proljev na putovanju može uzrokovati komplikacije?

Radi gubitke minerala, soli i općenito tekućine – možete riskirati dehidraciju organizma. Dehidracija može uzrokovati niz komplikacija, oštećenje unutarnjih organa, šok ili komu osobe. Simptomi dehidracije su sljedeći: Veoma suha i nadražena usta, intenzivna žeđ, minimalno mokrenja, osjećaj ekstremne slabosti. U slučaju da primijetite navedene simptome, potrebno je hitno se obratiti najbližoj medicinskoj službi. Putnički proljev je pojava koja se događa kod 30% populacije, i često je riječ o prolaznom stanju koje je samo veoma neugodno.

Tagovi: