Prirodni sokovi – kako ih napraviti

Prirodni sokovi - kako ih napraviti

Prirodni sokovi cijeđeni na starinski način

Promet industrijski prerađenim sokovima je ogroman, ali nikada ne znate što kupujete, koliko umjetnih dodataka, sladila i konzervansa je u njih dodano, a vi želite znati što pijete, želite prirodno i zdravo. Prije strojeva, kuhinjskih pomagala i prvih sokovnika mogli su se dobiti samo prirodni sokovi cijeđeni na starinski način, ručnim cijeđenjem (agrumi), ribanjem, pa cijeđenjem kroz sito ili cjedilo, drobljenjem, usitnjavanje i protiskivanjem kroz cjedilo. I danas ih možete tako raditi, ali neiskoristivost je visoka.

I starinske preše nalik na one za cijeđenje maslinovog ulja su mogle poslužiti za cijeđenje, kada su vam bile potrebni prirodni sokovi u većim količinama (svadbe i druga slavlja) ili se voće "tuklo" i gnječilo u "stupama" kao kod dobivanja jabučnog octa na starinski način. Tako ocijeđeni sokovi bi se morali trošiti odmah, da ne fermentiraju, ne ukisele i pokvare. Zato se ovako cijeđeni sokovi koriste za upotrebu odmah, bez žaljenja što niste iskoristili baš sav sok.

Prirodni sokovi iz kuhinjskokg sokovnika

Od pojave prvih sokovnika do današnjih sve sofisticiranijih i nije prošlo tako mnogo vremena. Prirodni sokovi iz kuhinjskog sokovnika su prvi put omogućili sokove iz skoro svakog voća i iz pojedinog povrća, a i puno kombiniranja različitog voća i povrća sa miješanim okusima. Iskoristivost soka iz voća je postala visoka, a od preostale voćne mase ste mogli ispeći voćni kolač, ili ju zamrznuti u kockastim kalupićima za pravljenje leda i kasnije ih koristiti za rashlađivanje ljetnih napitaka ili opet za kolač.

Sokovnici nisu izašli iz upotrebe, pogotovo ako želite čisti i bistri sok i malo je modernih kuhinja koje ih nemaju. Prirodni sokovi iz sokovnika vam dopuštaju eksperimentiranje u miješanim okusima od raznovrsnog voća, ali je ograničena upotreba i iskoristivost povrća za povrtne sokove. Gustoću i bistrinu sokova reguliraju razni dodaci u obliku sita ili cjedila koja imaju svi sokovnici. Sokovnik poput caffe aparata možete koristiti dok vam gosti čavrljaju za stolom i čekaju svježi sok.

Sokovnici su se transformirali u blendere, a prirodni sokovi u smoothie

Zbog ekonomičnosti, a i postulati prirodnih terapija propagiraju iskoristivost cjelovitih namirnica i zbog toga industrija kućanskih aparata stalno izbacuje nova kuhinjska pomagala za zdrav život. Na tom tragu, sokovnici su se transformirali u blendere, a prirodni sokovi u smoothie sa skoro neograničenom upotrebom svih namirnica, čak i tvrdih orašastih plodova. U blenderu možete smiksati svako voće ili povrće u gusti kašasti sok, a kombiniranje svaki Smoothie može ispasti cjeloviti obrok, što je u terapiji sokovima čist dobitak.

Prirodni sokovi iz blendera su dobili jednu novu dimenziju, kalorijski, nutricionistički, terapijski i zdravstveno. Napisane su mnoge knjige recepata za terapije sirovom hranom, a napitci iz blendera jesu sirova hrana, korisna u liječenju mnogih bolesti, a naročito su omiljeni kod osoba koje žele smanjiti tjelesnu težini. Mršavljenje uz blender i hrabro eksperimentiranje u miješanju namirnica je lako i zabavno. Iskoristivost namirnica je maksimalna, potrebe za svim potrebnim nutrijentima zadovoljene, ne gladujete, a mršavite.


Tagovi: