Prirodni lijek za kašalj

Ljepota i zdravlje

Prirodni lijek za kašalj

Prirodni lijek za kašalj uz med

Med je prirodni zaslađivač koji ujedno ima brojne beneficije za zdravlje. Uz to je prirodni lijek za kašalj koji ublažava kašalj i ublažava bol. Med ima gustu teksturu koja obavija grlo i na taj način pomaže otkloniti bol. Tekstura meda je glavni razlog zašto je tako dobar prirodni lijek za kašalj i to posebice kada se pojavi uporan kašalj usred noći.

Pošto med gubi svoja svojstva i hranjive vrijednosti ako se stavlja u čaj ili u bilo koji topli napitak, u tom slučaju jedina svojstva koja od meda ostaju su zaslađivanje tog pića.

Dakle, uzmite jednu veliku žlicu meda ako osjetite kako je vaše grlo iziritirano i ako vas muči kašalj koji je uporan. Med je odličan i zbog svog nutritivnog sastava, no nemojte ga davati bebama koje su mlađe od godinu dana zato što bi med mogao izazvati pojavu stanja koje se naziva botulizam. Koliko god je med zdrav za odrasle ljude, med nije dobar za bebe i malu djecu zbog svog sastava.

Prirodni lijek za kašalj od korijena bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza je učinkovit kao prirodni lijek za kašalj i ublažavanje boli u grlu. Pripravci od korijena bijelog sljeza posebice su dobri kod ublažavanja suhog kašlja. Istraživanja su pokazala kako je sirup korijena bijelog sljeza učinkovit u ublažavanju kašlja i grlobolje i to čak u prvih desetak minuta nakon konzumacije.

Bilje kojima vrstom pripada i bijeli sljez, pomaže smirivanju upaljenih tkiva stvarajući ovojnicu nalik gelu preko sluznice, štiteći ih od daljnje iritacije. Korijen bijelog sljeza najbolje je pripremati sa hladnom vodom, a ne sa vrućom kako bi se oslobodile sve djelotvorne hranjive vrijednosti ove biljke. Uzmite malu žličicu sušenog korijena bijelog sljeza u pola litre hladne vode.

Ako od korijena bijelog sljeza želite dobiti najbolji prirodni lijek za kašalj, najbolje bi bilo da koristite sušeni trgani korijen bijelog sljeza, no ne i onaj koji je u prahu. Nakon što u vodi odstoji čitavu noć ili nekoliko sati u frižideru prije no što mislite konzumirati ovaj napitak za olakšavanje kašlja i ublažavanje boli u grlu.

Prirodni lijek za kašalj od đumbira

Đumbir je jedan od najboljih namirnica koje mogu pomoći u osnaživanju vašeg imuniteta, no on je ujedno i prirodni lijek za kašalj. Đumbir možete konzumirati svjež, zamrznut, u prahu ili sušeni. Zbog svog intenzivnog paprenog okusa ne voli ga mnogo ljudi iako se može koristiti i kao začin u kolačima, ali i slanim jelima. Đumbir ima mnoga protuupalna svojstva koja pomažu obnovi imuniteta, ali i ublažavanju kašlja i grlobolje.

Ovaj snažan začin svojim svojstvima i djelovanjem utječe na razgradnju guste sluzi koja se nataložila u plućima i samim time ublažava kašalj. Osim što je prirodni lijek za kašalj, pročišćava dišne puteve i pluća te posebice može pomoći ljudima koji boluju od kronične astme i sličnih stanja kao što je i bronhitis. Ako imate đumbir u prahu možete ga dodati u svoj čaj ili ga konzumirajte sa vrućom vodom i limunom. Napitak od đumbira i vruće vode sa limunom možete napraviti i od naribanog svježeg đumbira.

A ako ipak želite probati sa čajem od đumbira, ogulite đumbir tanko ga nasjeckajte te ga prelijte sa pola litre vrele prokuhale vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Ako vam je oku đumbira preintenzivan možete dodati malo meda i limuna što će ovaj čaj učiniti pravom bombom za obnovu imuniteta.

Tagovi: