Priprema za ispovijed

Zanimljivosti

Priprema za ispovijed

Kako izgleda priprema za ispovijed?

Sama praksa ispovijedanja postoji od nastanka prvih crkva, iako je sakrament pokajanja nešto što bih svaki vjernik trebao napraviti s vremena na vrijeme, mnogi ignoriraju ispovijed. Zašto? Mnogi misle kako je priprema za ispovijed priprema koja oduzima mnogo vremena, ustvari ona ne oduzima ništa nego vaše grijehe. Kako izgleda priprema za ispovijed?

Ukoliko se želite ispovjediti morate prvo prikupiti sve svoje misli na jedno mjesto, točnije sve one misli koje su vas doveli do toga da počinite određeni grijeh ili više njih. Na ispovijedi okrivljujemo sami sebe što smo došli u kušnju pred određenim grijehom i posustali, što znači da nas ne smije biti sram priznati ono što smo napravili. Ljudski je griješiti.

Nešto što se ne spominje tako često je i post prije ispovijedi o čemu vjernik naravno individualno raspravlja sa svećenikom s kojim će odraditi ispovijed. Post često traje 3 dana, zabranjena je konzumacija mliječnih proizvoda, mesa i jaja. U doba pripreme prije ispovijedi također je poželjno izbjegavati razna mjesta zabave i biti sam sa svojim mislima.

Priprema za ispovijed i kako se ispovjedati u crkvi?

Mnogi vjernici obavljaju ispovijed u svojoj lokalnoj crkvi ili župi. Najbolje bi bilo odabrati vrijeme za ispovijed kada je svećenik slobodan i kada vam može posvetiti dovoljno vremena. Poželjno je da nakon mise osobno pristupite svećeniku i zatražite termin ispovijedi i par savjeta kako izgleda priprema za ispovijed. Sveta ispovijed nalaže da kako bi se dobro ispovjedili moramo znati obaviti svih 5 dijelova ispovijedi.

Prvi dio se sastoji od ispita naše savjesti, točnije što smo dobro napravili i što ne i upitati se razlog zašto. Drugi dio se sastoji od iskrenog pokajanja da više nećemo raditi iste pogreške i činiti isti grijeh. Treći dio je čvrsta odluka da više nećemo griješiti na isti ili sličan način. Četvrtu dio je sami čin svete pokore gdje vas svećenik vodi kroz obred moleći Boga za oproštenje vaših grijeha.

Peti dio je zadnji dio i sastoji se od pokore koje dobivate kako bi ste se iskupili za svoje grijehe. Pokora dolazi u obliku raznih molitvi koje se mole pred oltarom po izlasku iz ispovjedaonice. Priprema za ispovijed je mnogim vjernicima teška stvar, osobito ako je prošlo određeno vrijeme kako je zadnja ispovijed izvršena. Potreba za svetom ispovijedi je normalna stvar kada osjećamo težinu cijeloga svijeta.

Priprema za ispovijed i kako se ispovjediti pred svećenikom?

Naveli smo kako je prije svega bitno osobno razgovarati sa svećenikom i zatražiti termin ispovijedi. Ukoliko ste vjernik tada vam je sama praksa što i kako trebate reći prilikom ispovijedi poznata, no ukoliko se ne sjećate nemojte brinuti jer će vam svećenik pomoći. Kako izgleda priprema za ispovijed i kako se ispovjediti? Po ulasku u ispovjedaonicu bitno je lijepo pozdraviti svećenika, sjesti i ispovijed može početi.

Ispovijed može započeti kada se prekrižite i kada kažete da želite ispovjediti sve svoje grijehe koje ste učinili od svoje zadnje ispovijedi, zatim kažete kako ste sagriješili i redom krenete nabrajati svoje grijehe. Nakon što ste nabrojali sve, kažete kako mislite da bi to bilo sve. Svećenik sukladno počinjenim grijesima daje pokoru koju kasnije molite na oltaru, dok u ispovjedaonici molite molitvu pokajanja sa svećenikom.

Zatim svećenik pruži ruku i govori dio u kojem traži Boga da vam udijeli oproštenje i mir i kako vas odrješuje svih grijeha koje ste napravili. Po završetku ispovijedi molite molitve koje ste dobili za pokoru. Priprema za ispovijed počinje već u nama samima kada postanemo svjesni da smo griješili i da navedeno želimo popraviti. Nakon ispovjedi naša vjera postaje jača i mi se opet osjećamo spremniji na svakodnevne bitke.

Tagovi: