Primer za lice – kako odabrati onaj pravi

Ljepota i zdravlje

Primer za lice - kako odabrati onaj pravi

Što je primer za lice i zašto ga koristimo?

Kozmetička industrija puna je raznim preparata o kojima se puno priča. Premda je većina žena već dobro upoznata sa svim kozmetičkim terminima, naš članak pomoći će onim koje su tu još uvijek malo neiskusne. Primer za lice služi kao baza koju stavljate na lice prije nego što aplicirate puder. On će kožu poravnati i izgladiti.

Pripremit će ju za drugi dio šminkanja. Ne koristi se pri svakom šminkanju i uglavnom se stavlja samo za posebnije prilike. Primjerice: većina žena neće ga staviti kad ide na posao, ali će ga staviti svaki put kad idu na neku svečaniju manifestaciju. Primer za lice ima ulogu da pripremi kožu za ostatak šminke. Postoji više vrsta primera za lice i žene trebaju pronaći svoj pravi – birat ćete ga ovisno o tome kakvu vrstu kože imate. Djevojke i žene s masnijom kožom koristit će svoj primer, a one sa suhom kožom birat će primer koji više hidratizira. Pogledajmo zašto postoje te dvije vrste:

Primer za lice biraj na temelju vrste svoje kože!

Kao što smo već napomenuli, uglavnom ćete birati između primera za masnu kožu i primera za suhu kožu. Postoje i drugi primeri koji nastoje biti univerzalni, no naš savjet je da koristite ipak onaj koji odgovara Vašoj koži. Kad je u pitanju primer za lice za masnu kožu – njegova uloga će biti da kožu poravna, matira površinu i spriječi izbijanje ulja na površinu kože.

Također će popuniti pore te na neki način imat će ulogu kao i puder. Ipak, nije u pitanju puder stoga se nemojte tu zbuniti. S druge strane, primer za lice za suhu kožu imat će hidratizirajući efekt i pomoći da puder koji stavljate kasnije se lakše primjeni. Primer nema samo ulogu baze, on također ima vodootporan efekt. Stvara zaštitni film na koži, a isto tako štiti od UVA i UVB zraka (ovo nije rezervirano za svaki primer, pogledajte koji nudi i takvu zaštitu). Kako primijeniti svoj primer? Više o tome u nastavku.

Kako aplicirati primer za lice?

Dakle, primer za lice stavljat ćete prije ostale šminke, no ipak morate znati da prije primera trebate namazati lice hidratantnom kremom. Krema će pomoći da ostala šminka i primer izgledaju skladno i prirodno. Kada je u pitanju količina, bitno je staviti samo malo primera – ukoliko ste kupili jedan s pumpicom, jedan stisak bit će dovoljan za cijelo lice. Ukoliko nemate primer s pumpicom, idite postepeno. Manje primera neće naškoditi konačnom rezultatu stoga eksperimentirajte, no nemojte pretjerati.

Djevojke koje stavljaju previše primera obično izgledaju neukusno. Ukoliko se vodite metodom “manje je više” kada je u pitanju šminkanje, znate na što mislimo. Zadnji dio je čekanje – pričekajte minutu do dvije nakon nanošenja primera prije nego aplicirate tekući puder. Treba znati da Vaš puder i Vaš primer za lice trebaju biti kompatibilni, inače Vam se može dogoditi da Vam puder doslovno sklizne s lica. Nakon što ste pričekali, možete nastaviti s regularnim šminkanjem! Primeri se mogu nabaviti u jeftinijim i skupljim verzijama, a o tome u nekom drugom članku!

Tagovi: