Prijapizam – dugotrajna bolna erekcija

Ljepota i zdravlje

Prijapizam - dugotrajna bolna erekcija

Prijapizam što je i koji su uzroci

Prijapizam predstavlja neželjenu nestimuliranu erekciju penisa koja može biti jako bolna i može trajati do nekoliko sati. Ova pojava se najčešće javlja kod dječaka u dobi 5 do 10 godina, moguća je pojava i u dobi od 20 do 50 godina. Ovo stanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer dolazi do zaostajanja krvi u nabreklom penisu.

Uzroci prijapizma su posljedice liječenja erektilne disfunkcije, no mogu biti i bolesti i ozljede živaca u leđnoj moždini koju reguliraju erekciju penisa. Ukoliko muškarac ima bolest anemije srpastih stanica velika je mogućnost da će doći do pojave prijapizma i to čak do 70% slučajeva. Također ishemijski poremećaj krvi može uzrokovati prijapizam i dovesti do produljene neželjene erekcije. Leukemija je također bolest koja može biti uzročnik ove pojave, te pojave krvnih ugrušaka.

Ozljede genitalija ili zdjelice na području između anusa i penisa mogu biti uzrok, kao i ozljeda leđne moždine. Pretjerano konzumiranje alkohola, droge kao što su marihuana i kokain, te otrovi nakon ugriza škorpiona ili paukova crnih udovica mogu dovesti do ove neželjene erekcije.

Prijapizam simptomi

S obzirom da postoje dvije vrste prijapizma, ishemijski i ne-ishemijski prijapizam, prema tome i postoje različiti simptomi. Ne-ishemijski oblik je posljedica erektilne disfunkcije i nije bolan, te ne dolazi do nekroza. Ovaj oblik prijapizma ima visoki protok krvi i javlja se kod nepravilnih protoka krvi u penisu. Penis nije bolan, uspravan je, ali nije potpuno krut i erekcija traje najmanje četiri sata.

Simptomi kod ishemijskog prijapizma je češća pojava i karakterizira ga niski protok krvi koji je posljedica nemogućnosti istjecanja krvi iz penisa. Ova erekcija traje više od četiri sata, penis je krut no vrh penisa glavić je mekan, te je cijeli penis bolan. U svakom slučaju potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza se može postaviti na temelju kompletne krvne slike, temeljem koje se može utvrditi da li je anemija uzrok ove pojave. Analiza faktora koagulacije može potvrditi ukoliko je anemija uzrok. Prijapizam se može potvrditi uz krvnu sliku i ultrazvučnim doplerom, te radiografijom na grudnom košu kako bi se isključilo postojanje metastaza koje bi moglo biti uzrok.

Prijapizam liječenje

Za ishemijski prijapizam s obzirom da krv iz penisa ne može istjecati potrebno je hitno liječenje kombinacijom kirurškim pražnjenjem krvi iz penisa i lijekovima. Aspiracija je postupak prilikom kojeg se penis umrtvljuje lokalnom anestezijom i pomoću igala u penisu vene se ispiru fiziološkom otopinom. Na taj način će se ublažiti bol i prekinuti erekciju. Kirurškim putem se može ugraditi uređaj koji će regulirati protok krvi, te će tako krv uredno kolati penisom.

Kod ne-ishemijskog prijapizma nije potrebno liječenje jer nema stvarne opasnosti kao kod ishemijskog. Liječnik će kod preporučiti mirovanje i eventualno stavljanje leda na penis s time da pripazite na ozebline. Moguće je i pritiskom u području između anusa i penisa omogućiti protok krvi i time dovesti do kraja erekcije, te se na taj način ne-ishemijski prijapizam može riješiti.

U svakom slučaju treba se obratiti liječniku bez srama i stida jer ukoliko se radi o ishemijskom prijapizmu neliječenje može dovesti do nekroza i zakomplicirati bolne i upalne procese. Liječnici su ti koji će postaviti dijagnozu i preporučiti liječenje bilo konzervativnim pristupom lijekovima ili kirurškim načinom liječenja.

Tagovi: