Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta

 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva

 

Prehrana kod hemoroida

Ljepota i zdravlje

Prehrana kod hemoroida

Pravilna prehrana kod hemoroida donosi ozdravljenje

Istraživanja su dokazala da hrana i pića koje svakodnevno konzumiramo imaju veliki utjecaj na zdravlje. Rijetke ili teške stolice rezultiraju pojavom hemoroida jer se osoba previše napreže tijekom pražnjenja crijeva. Česti problemi s proljevom također iritiraju upaljene vene, što dovodi do pogoršanja. Hemoroidi, upala koja se javlja u venama anusa, dolaze iz raznih uzroka. Ova se nelagoda obično javlja u dobi od 30 do 40 godina. Hemoroidi mogu biti vanjski, vidljivi na rubu anusa i unutarnji, koji uzrokuju akutne simptome.

Uzroci hemoroida su zatvor, prekomjerna tjelesna težina koja povećava pritisak u trbušnim venama, sjedilački način života, genetska predispozicija za razvoj bolesti, prehrana s malo vlakana i nedovoljan unos tekućine. Bol, osjetljivost i krvarenje najčešći su simptomi koji prate hemoroide, uzrokujući veliku nelagodu. Neke namirnice pomažu ublažiti ove simptome i spriječiti velike komplikacije. Pravilna prehrana kod hemoroida sastavni je dio liječenja. S druge strane, nepravilna prehrana kod hemoroida s malo vlakana, poput sira, mlijeka, mesa, smrznute i brze hrane, pogoršava ovo stanje. Ljute papričice, kiseli krastavci, svinjetina, škampi i začinjena hrana također nadražuju sluznicu crijeva.

Najbolja prehrana kod hemoroida

Pravilna prehrana kod hemoroida i zdrave navike će smanjiti vjerojatnost razvoja bolesti i pogoršanja. Hrana na bazi žitarica, voća i povrća stvara manje suhe stolice, što smanjuje pritisak tijekom pražnjenja crijeva i pojavu hemoroida. Pridržavanje uravnotežene prehrane podrazumijeva dovoljan unos vlakana kako bi stolica bila mekana i redovita. Dodavanje 30 g vlakana u dnevnu prehranu može smanjiti postojeće probleme s hemoroidima. Prilikom pronalaženja prave količine vlakana potrebno je konzultirati se s liječničkim preporukama o dnevnom unosu.

Prema riječima gastroenterologa, divlji kesten je izvrsna opcija jer djeluje protuupalno. Budući da je bundeva bogata beta karotenom, izvorom ugljikohidrata i vlakana, uvijek može pomoći u liječenju, zbog čega je najbolja prehrana kod hemoroida. Od ostalih namirnica, zobene pahuljice i tamnozeleno povrće bogato željezom pomažu crijevima da pravilno funkcioniraju. Uz prehranu bogatu vlaknima potreban je veći unos vode i drugih tekućina (čaj i domaći sokovi) koji će ublažiti tjeskobu uzrokovanu hemoroidima. Crveni i crni ribiz sadrže puno minerala i vitamina C, zbog čega se smatra vrlo važnim u liječenju hemoroida.

Prehrana kod hemoroida i savjeti za prevenciju

Osim održavanja zdrave prehrane bogate vlaknima, poželjno je izbjegavati stres i napetost. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, potrebna vam je pravilna prehrana kod hemoroida i gubitak težine koja pogoršava ovo stanje. Zdrava prehrana uključuje hranu bogatu željezom i vlaknima. U ovu skupinu spadaju cjelovite žitarice, smeđa riža i kukuruzne mekinje, mrkva, kupus, brokula, jabuke, breskve, banane, kruške. Svježe dinje, rajčice, brokula su ujedno i najbolji način za početak ublažavanja problema.

Blaži oblik ove bolesti može se liječiti ispravljanjem prehrambenih navika, što između ostalog znači i veći unos vode. Redovita tjelovježba koja će, osim što će biti izvrsna za cjelokupno zdravlje, pomoći probavi i spriječiti zatvor. Protuupalna prehrana kod hemoroida, bez mnogo začina, smatra se izvrsnom opcijom u ovom stanju. Voćni sokovi od kupine i trešnje su idealan izbor jer u sebi sadrže antocijanin i proantocijanidin koji također smanjuju oticanje hemoroida. Preporuča se svaki dan popiti barem jednu čašu ovog voćnog soka.

Tagovi:

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta

 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva