Prazine – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Prazine - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prazine spadaju u antipsihotike

O bolestima koje se liječe na odjelu psihijatrije rijetko se priča te postoji određeni tabu oko tih bolesti. Samo zato što o tim bolestima postoji određena stigma i što se o njima ne priča previše, one nisu ništa manje stvarne ili učestale. Shizofrenija je jedna od takvih bolesti te ukoliko se ne tretira i ne liječi, dolazi do pogoršanja. Iz tog razloga postoje lijekovi kao što je prazine, koji se daju oboljelima od shizofrenije kako bi se bolest stavila pod kontrolu. Same prazine svoju djelotvornost baziraju na sastojku koji se zove promazin, koji spada u alifatske fenotijazinske antipsihotike. Radi se o prvoj skupini neuroleptika koje specificira jako sedacijsko i antikolinergično djelovanje zbog čega dolazi do blokade postsinaptičkih dopaminskih receptora u mezolimbičkom sustavu te se povećava promet dopamina blokiranjem D2 somatodendritičnih autoreceptora zbog čega nakon određenog vremena dolazi do antipsihotičkog djelovanja, kao i sedacijskog djelovanja na središnji živčani sustav što omogućuje normalnije psihomotoričko te afektivno ponašanje oboljelih.

Prazine ima određene nuspojave

Apsolutno svaki lijek, pa tako i prazine ima svoje nuspojave. Nuspojave kod svih lijekova dijele se na česte, rijetke i vrlo rijetke nuspojave, koje se kategoriziraju s obzirom na to koliko je nuspojava zabilježeno na određen broj korisnika, što je obično uzorak od 1000 ljudi. Prazine pod češće nuspojave tako imaju začepljenost nosa, kserostomija, zatvor i hipotenzija. Kod nekih se javlja i zamućenje vida, no ono je rjeđe i događa se radi antikolinergičkog djelovanja lijeka. Rjeđe nuspojave su otežano mokrenje, povećana osjetljivost na sunce i osip na koži, dok su rijetke nuspojave agranulocitoza koja se povlači pri završetku liječenja. Osim toga, izrazito rijetko se događa i kolestatska žutica zbog koje se zaustavlja liječenje, a tu je i neuroleptički maligni sindrom koji se javlja kao ukočenost skeletnih mišića, hipertermije i disfunkcionalnosti autonomnog živčanog sustava. Stoga, ukoliko se uzimaju ovi lijekovi, potrebno je pratiti nuspojave i pravovremeno obavijestiti svog liječnika kako bi se zaustavila terapija ili se ista promijenila.

Prazine su djelotvorne tablete koje se nabavljaju preko recepta

Kako se već navelo, Prazine spadaju u područje antipsihotičnih lijekova. Kao i drugi lijekovi te vrste, oni se mogu kupiti jedino i isključivo u ljekarnama i to samo ako imate recept koji je prepisan od strane nadležnog liječnika. Prazine spadaju u osnovnu listu lijekova, što znači da su uvelike sufinancirane ukoliko pojedinac ima aktivno samo osnovno zdravstveno osiguranje. Bez osnovnog zdravstvenog osiguranja, cijena lijeka je oko 50 kuna, dok je uz osnovno osiguranje doplata tek minimalna i trenutno iznosi do 2 kune, ovisno o dozi. Iskustva s tim tabletama uglavnom su dobra i njihova je djelotvornost visoka te se iz tog razloga često koriste u liječenju bolesti kao što je shizofrenija. No iako se najčešće koriste pri liječenju shizofrenije, u nekim se slučajevima daju i za stanja delirium tremensa, akutne alkoholne halucinoze te apstinencijskog sindroma. Kod većine bolesnika tablete su se ispostavile kao vrlo uspješan oblik liječenja koji omogućuje normalnije funkcioniranje organizma.

Tagovi: