Pravo čudo prirode! Jezik ove životinje može biti težak kao i slon

Zanimljivosti

Pravo čudo prirode! Jezik ove životinje može biti težak kao i slon

Najveća životinja koja ima jezik teži od slona

Jeste li znali da je plavi kit najveća životinja koja živi na Zemlji te je dugačak oko 26 metara i može težiti i do 200 tona. Neki od plavih kitova mogu biti dugački i do 30 metara, a najduži plavi kit ikad izmjeren bio je dugačak 33,58 metara.

No, jeste li znali da jezik plavog kita ima težinu veću od slona, za primjer azijski slon teži 4 tone, afrički i do 6 tona, a najteži slon čija težina je izmjerena je 12.240 kilograma. Plavetni kitovi koji žive na južnoj polutki Zemlje su u pravilu veći i teži nego oni koji žive na sjevernoj polutki Zemlje.

S obzirom da sam kit teži oko 200 tona, činjenica da mu jezik može biti težine između 4 i 6 tona je normalna na ukupnu težinu ove iznimne životinje koja živi u oceanima. Iako je to ogromna životinja poprilično je hidrodinamičan, plavo sive boje i vitke građe. Na leđima ima peraju koja je visoka tek trideset centimetara.

Koju funkciju ima jezik kod plavog kita

Iako plavi kit ne živi u jatu, već ga se više može tretirati kao samotnjaka, moguće je da će biti u skupini od dva do tri plava kita zbog hrane i preživljavanja. Plivanjem kitovi kroz usi, izrasline u ustima filtrira hranu i zadržava plankton i račiće. Jezik ima funkciju da izbacuje ogromne količine vode koje kit kod svog hranjenja unosi u sebe plivanjem otvorenih usta sakupljajući plankton i račiće.

Jezik osim izbacivanja vode pomaže i u ispuštanju zvukova jačine 188 decibela, za usporedbu mlazni motor buči 140 decibela. Ovi zvukovi putuju i do 1600 kilometara, te na taj način kitovi međusobno komuniciraju kako bi se međusobno locirali. Putovanjem kroz oceane kitovi se hrane pa kada lociraju neku drugu skupinu plavih kitova nema potrebe da i oni idu tamo jer je planktonom i račići na tom području već pojeden od druge skupine plavih kitova.

S obzirom da nemaju prirodnog neprijatelja osim čovjeka, a imaju dugi životni vijek, jedina je briga da ih se zaštiti što je i učinjeno sredinom prošlog stoljeća kada je zaprijetilo istrebljenje zbog ljudskog izlova ovog veličanstvenog diva.

Jezik nije jedini težak organ plavog kita

Uz jezik postoji i još jedan organ koji može težiti od 400 kilograma do 1 tone. Jeste li pomislili da je to želudac plavog kita? Nije. To je srce plavog kita koji je drugi po veličini i težini organ uz jezik u tijelu plavog kita. Aorta srca plavog kita je toliko velika da kroz nju može proći ljudsko tijelo i to plivajući.

S obzirom na veličinu i težinu srca plavog kita ono kuca polako, te je otkucaj dolazi svakih deset sekundi što je normalno s obzirom na veličinu te životinje. Za usporedbu sjetite se zeca koji je malena životinja, te koliko brzo kuca zečje srce. Općenito su ove životinje spore i nespretne. No zanimat će vas možda još da ove velike životinje nemaju zube, ali zato imaju brkove koji su zapravo poput četki kojima filtriraju tvari iz mora koje ulaze u usta.

Plavi kit nije opasan za ljude i zapravo ne može pojesti čovjeka, no s obzirom da je ova životinja nespretna može prevrnuti brod srednje veličine ako ga slučajno udari.

Tagovi: