Pravila čovječe ne ljuti se

Pravila čovječe ne ljuti se

Od kada postoji igra i pravila čovječe ne ljuti se

Igru i pravila čovječe ne ljuti se osmislio je davne 1907. /1908. godine njemački izumitelj društvenih igara Josef Friedrich Schmidt po uzoru na indijsku društvenu igru Pachisi, a vrlo je slična i engleskoj igri Ludo. Društvena igra čovječe ne ljuti se u 19. i 20. stoljeću postala je vrlo popularna. Svoju veliku popularnost ova igra postigla je još tijekom Prvog svjetskog rata, često su je igrali i vojnici, a širila se usmenom predajom. Postoje turniri u igranju čovječe ne ljuti se. Ova se igra igra u puno europskih zemalja i kod nas u Hrvatskoj vrlo je omiljena osobito među djecom.

Početna dob za igru je najčešće od pet godina starosti djeteta. Ovakve igrice pomažu djeci da vježbaju motoričke sposobnosti, pomičući sitne figurice po ploči, uče se komunicirati, kontrolirati svoje ponašanje, ljutnju, reakcije, poučne su. Vještine koje su potrebne su brojanje, strategija, vjerojatnost. Vrijeme igranja kako nalažu pravila čovječe ne ljuti se otprilike iznosi 30 minuta što ovisi o sreći i broju igrača koji igraju.

Pravila čovječe ne ljuti se društvene igre

Pravila čovječe ne ljuti se nisu se promijenila od 1914. godine otkada je igra stavljena i u prodaju. Postoje različite varijacije ove igre no osnovna pravila ostala su nepromijenjena. Svoju popularnost ova društvena igra postigla je jer su pravila čovječe ne ljuti se jednostavna a igra je zabavna i ne treba puno rekvizita. Ova klasična igra započinje se postavljanjem igraće ploče i figurica. Također je potrebna kocka koja je označena točkama sa šest različitih brojeva, svaka na svom kvadratu. Za igru su potrebna najmanje dva igrača a preporučuje se najviše četiri igrača iako postoje takve verzije igraćih ploča koje omogućuju igrati i šest igrača odjednom. Svakom igraču određuju se četiri figurice pijuna u svojoj boji. Cilj igračima je da prijeđu cijeli krug po označenim poljima ploče, od početka do završnih polja.

Pobjednik je onaj igrač koji sve svoje četiri figurice pijuna prvi postavi na završna polja. Broj polja za koja se pojedini igrač može pomaknuti po poljima na ploči određen je brojem koji igrač dobije na kocki koju baca. Dakle, ovo je igra u kojoj sreća igra važnu ulogu. Na početku igre i u slučaju kada igrač nema figuricu na ploči, igrač baca kocku tri puta dok ne dobije broj šest i tek nakon dobivene šestice igrač može postaviti svoju figuricu na početno mjesto na ploči. No ako u prvom krugu bacanja igrač ne dobije šesticu on više ne baca tri puta nego po jednom sve dok ne dobije 6. Ukoliko u kasnijim bacanjima kocke ponovo dobijemo šesticu, ona omogućuje za šest mjesta kretanje po ploči ili da se postavi još jednog svog pijuna na početak ploče.

Također igrač koji dobije šesticu ima pravo ponovo bacati kocku. Na kraju kada pijuni moraju doći u završno polje posebno je zanimljivo koliko bacanja kocke će igraču biti potrebno da dobije točan ili manji broj za pomicanje prema završnom mjestu. Ako igrač u svom pomicanju po ploči stane svojom figuricom pijunom na isto polje gdje se već nalazi figurica pijun drugog igrača, tada se suparnički pijun mora vratiti natrag u kućicu, van igre i početi sve iz početka s tim pijunom. Igrači dolaze na red da se mijenjaju u bacanju u smjeru kazaljke na satu.

U ovoj jednostavnoj igri nije potrebno neko vješto taktiziranje, budući da je ovo u osnovi igra na sreću s obzirom da je najvažnije kako će se kocka tijekom igre okrenuti. Neki igrači kada im se okrene šestica, koriste je da bi što prije stigli do završnih polja dok neki radije šesticu koriste kako bi novu figuricu pijuna postavili također na početno mjesto i s njima nastavili igru prema završnom polju. Na taj način mogu se izbjeći situacije da ako jedan od vaših pijuna bude "pojeden" da odmah imate pijuna s kojim možete nastaviti, ne čekajući na dobivanje šestice s kojom jedino možete započeti igru ponovo s novim pijunom na početnom polju.

Pravila čovječe ne ljuti se za online igranjeb

Otkada postoji društvo, postoje i različiti načini na koji su se ljudi voljeli zabavljati. Ni moderno doba nimalo ne zaostaje u tome, naprotiv igranje igara na internet mrežama vrlo je popularno među svim generacijama osobito mladima. Čovječe ne ljuti se može biti jednostavan, zabavan način za opuštanje i druženja s djecom i drugim članovima obitelji, prijateljima, jer i mnogi odrasli uživaju u ovoj igri. Najčešće se igra kako nalažu pravila čovječe ne ljuti se na klasičan način. To su verzije s pločom no postoje i putne verzije koje imaju magnetsku ploču i verzije za djecu s velikim figurama, pijunima.

Moderni načini igranja društvenih igara omogućuju online igranje ove popularne igrice. Uglavnom igranje igrice čovječe ne ljuti se je besplatno. Možete igrati online protiv računala, ili protivnika na udaljenom ili istom računalu, sakupljati bodove i sl. Pravila čovječe ne ljuti se online ista su kao i klasična igra, gdje je cilj što brže odnosno prije nego naš protivnik postaviti sve 4 figurice na završno polje. Igra čovječe ne ljuti se izvrstan je izbor i za božićni poklon.


Tagovi: