Pravila bejzbola

Pravila bejzbola

Pravila bejzbola

Pravila bejzbola mijenjala su se kroz povijest ovog veoma popularnog sporta. Amerika je u mnogočemu različita od Europe, pa tako i u sportovima koji su najpopularniji. Dok je u Europi najpopularniji sport nogomet, američki narod ima svoje favorite. Baseball, američki nogomet i košarka su najpopularniji sportovi u Americi. Ipak, zanimljivo je kako se smatra da je prva inačica baseballa igrana u Francuskoj, gdje je 1344. godine zabilježeno igranje igre pod nazivom "la soule". Ovu igru igrali su istaknuti članovi francuskog društva toga doba, a igra je ozbiljno podsjećala na današnji baseball.

Ocem baseball i pravila bejzbola smatra se američki bankar Alexander Cartwright, a pod njemu su i nazvana pravila Knickerbocker Rules. Po tim pravilima odigrana je prva baseball utakmica 1846. godine. Godinu dana ranije Cartwright je u New Yorku osnovao baseball klub, a sav njegov angažman oko baseballa bio je inspiriran uličnom igrom "town ball", koju je obožavao igrati u svoje slobodno vrijeme.

Kako se igra i koja su pravila bejzbola

Baseball je u suštini jednostavna igra, međutim pravila bejzbola su specifična. Iza samog naziva sporta, baseball krije se cilj igre. Cilj ove igre je osvajanje baza od strane udarača. Krenimo od početka. Baseball igraju dvije momčadi, a trajanje utakmice ograničeno je na 9 inninga. Unutar svakog inninga svaka od momčadi ima pravo na napad i obranu.

Momčad koja napada i osvaja baze u igru šalje udarača, igrača koji sa palicom mora udariti lopticu koju baca igrač druge momčadi. Cilj udarača je da lopticu pošalje što dalje, kako bi imao vremena pretrčati cijeli krug od 4 baze i tako osvojiti bodove za svoju momčad. Momčad koja se brani ima mogućnost izbaciti udarača protivničke ekipe na način da udarač promaši lopticu tri bacanja za redom. Pravila bejzbola također predviđaju da se momčad obrani na način da udarenu lopticu uhvati na vrijeme, prije nego li udarač i ostali igrači na bazama ne stignu na prvu sljedeću bazu.

Pravila bejzbola - homerun

Pravila bejzbola su specifična i učinila su baseball veoma zanimljivom igrom i zbog toga ne čudi informacija kako su baseball stadioni za svaku utakmicu rasprodani. Baseball je igra čiste vještine i fizičkih napore, a koja ne uključuje nikakve agresivne akcije i fizički kontakt. To je još jedan od razloga zašto je ova igra toliko popularna i zašto stadion posjećuju cijele obitelji. Jednostavno traže zabavu, u sportu koji je vrlo atraktivan ali nije agresivan. Najatraktivniji potez koji diže cijele stadione na noge je takozvani HomeRun. Homerun napadačkoj momčadi donosi najveći broj bodova, a veoma ga je rijetko postići.

Naime, kako bi zadovoljili pravila bejzbola u pogledu postizanja HomeRun, napadačka momčad, točnije udarač mora lopticu koja mu je bačena izbaciti van granica igrališta. Taj moment omogućava mu prešetavanje od baze do baze, jer momčad koja se brani nikako ne može doći do te loptice. Loptica najčešće završi na tribinama i postane nezaboravna uspomena sretnom navijaču koji ju uhvati.


Tagovi: