ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor

Povišena razina stresa – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Povišena razina stresa - uzrok, simptomi, liječenje

Kada je povišena razina stresa opasna?

Stres je moderni termin kojim opisujemo stanje tijela kada je pod prevelikim psihološkim naporom. Psihološki napor može biti stanje uznemirenosti, ljutnje, zabrinutosti ili brige, a isto tako ga prouzrokuju mnogi drugi osjećaji. Povišena razina stresa danas se smatra jednim od vodećih razloga za razvijanje mnogih drukčijih bolesti. Svaki tumor može nastati radi poteškoća koje prouzrokuje stres, jako puno probavnih problema može se pojaviti nakon dužih stresnih perioda. Kardiovaskularni problemi također su usko povezani sa stresom. Naš živčani sustav pak je najviše pogođen problemima koje prouzrokuje stres. Povišena razina stresa vrlo je česta u današnjem, modernom načinu životu i najčešće stres uzrokuje atmosfera na poslu ili u obitelji. Upravo radi stresa nastaju mnoge bolesti, a isto tako djeluje kao katalizator za napredovanje postojećih zdravstvenih problema. Razinu stresa uvijek treba držati pod kontrolom i stres shvaćati ozbiljno. Kada imamo priliku za odmor, trebamo ju iskoristiti kako bismo svoje psihološko stanje doveli u fazu oporavka.

Povišena razina stresa – kako ju mjeriti?

Ne postoje uvriježeni stupnjevi stresa po kojima možemo mjeriti stres. Stres je vrlo širok pojam koji zahvaća osjećaj brige kada ne znamo gdje su nam ključevi, ali i visoku razinu pritiska koju osjećamo kada imamo veliki posao pred sobom. Stres je grupni naziv za različite situacije. Povišena razina stresa zato danas može vrlo lako biti prisutna i kod Vas. Stres ne mora biti povezan isključivo s poslovnim i karijernim uzrocima. Stres je isto tako prisutan kad razbijamo glavu radi ljubavi, kada se šokiramo informacijama da nas partner vara i kada nas djeca ne slušaju. Dakle, povišena razina stresa nije nešto što je mjerljivo, no jasno je da može uzrokovati niz drugih zdravstvenih problema. Kada pričamo o simptomima stresa, onda to mogu biti razni simptomi: od glavobolje i temperature, sve do nemogućnosti spavanja. Stres je tihi ubojica, a oni koji se ne rješavaju stresa na ovaj ili onaj način, riskiraju razvijanje bolesti. Zato uz rad treba imati i vremena za odmor.

Povišena razina stresa liječi se na različite načine!

Ono što je dobro kod liječenja stresa jest činjenica da ga možete liječiti kako Vi to želite. Ako je povišena razina stresa rezultat psiholoških napora, psihološki odmor svakako je odmor. Dakle, liječite stres odlaskom na egzotično putovanje ili, ako ste skromnijih želja, odlaskom van s prijateljima. Oni koji imaju svoje hobije, mogu koristiti njih kako bi se oslobodili stresa. Stres utječe isto tako na starenje i zdravlje kože. Oni koji planiraju ostati mladi dugo trebaju svakako stres shvatiti ozbiljno. Povišena razina stresa, ali i stres općenito su novi medicinski pojmovi o kojima još uvijek imamo mnogo toga za naučiti. Dok o njima ne znamo detaljnije, bitno je slijediti svaku preporuku liječnika. Kako su te preporuke uglavnom nešto što želimo raditi, onda i nije tako teško. Ono što je teško je objasniti velikom broju ljudi da stres doista utječe na naše zdravlje i da je svaki oblik zdravlja bitan za zdravo funkcioniranje organizma.

Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor