Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin - uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci

Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću, te kada je povišen kreatinin dolazi do oštećenja funkcije bubrega. Do povišenja kreatinina može doći zbog krvnog tlaka koji je prisutan dulje vrijeme ili uslijed pojave dijabetesa.

Također uzroci kada je povišen kreatinin mogu biti i dehidracija organizma jer uslijed manjka unosa tekućine nema dovoljne izmjene tvari i kreatinin u krvi raste i otežava bubrezima da obavljaju svoju funkciju. Neki od konzumiranih lijekova kao što su antibiotici, diuretici, povećane količine vitamina C, te fenitoina mogu biti uzrok povišenog kreatinina u krvi.

Ujedno i prevelika fizička aktivnost kada se gubi tekućina iz tijela, opekline, veće infekcije, nagli gubitak krvi, bolesti krvožilnog sustava, lupus, mišićna distrofija, giht, bolesti i oštećenja bubrega, te naglo slabljenje mišića koje okružuju kosti mogu biti uzročnici povišenog kreatinina u krvi. No, ukoliko pretjerano konzumiramo meso ili u tijelo unosimo steroide također dolazi do poremećaja kreatinina. Inače unos steroida uzrokuje i druge nuspojave za ljudsko zdravlje kao što su kardiovaskularne bolesti, kožne i bolesti jetre jer se ozbiljno poremećuje ravnoteža hormona koji utječu na rad bubrega.

Koji su simptomi za povišen kreatinin

Vrlo često mnogi ljudi ne osjećaju nikakve simptome kada je povišen kreatinin u krvi, nego slučajno otkriju prilikom redovnih sistematskih pretraga krvne slike. No, simptomi za poremećaj kreatinina mogu postojati i mogu biti vrlo opasni jer je zdrava i normalna funkcija bubrega neophodna s obzirom da je bubreg vitalan organ u ljudskom tijelu.

Ukoliko bez nekog pretjeranog napora osjećate kratkoću daha, kroničan umor, koža vam je suha, imate nagon za povraćanjem i mučninama, popraćeno proljevom, te se općenito osjećate slabo, konfuzni ste, dehidrirani i nastupila je neuropatija potrebna vam hitna medicinska pomoć jer ovi simptomi upućuju po život opasno stanje.

U tom slučaju kada se pojave ovakvi simptomi radi se o već uznapredovalom stanju bolesti bubrega i upale i infekcije su već uznapredovale i moguća je i hospitalizacija kako bi se ovaj vitalan organ izliječio i vratio u normalnu funkciju. Povišen kreatinin može se regulirati vrlo jednostavno i zato su važne redovite sistematske kontrole krvi kako bi se bolesti bubrega otkrile na vrijeme ako postoje.

Povišen kreatinin kako se liječi

Povišen kreatinin uz dijagnostiku putem krvi može se potvrditi i detaljnim pretragama urina biokemijskim i mikrološkim nalazima, te rendgenom, a u nekim slučajevima i biopsijom bubrega. Nakon što se postavi dijagnoza i ustvrdi se stupanj i vrsta oboljenja bubrega može se odrediti terapija koja je usmjerena na liječenje bubrega.

Ono što možete napraviti sami jest da promijenite životne prehrambene navike i da unosite dovoljne količine tekućine, izbjegavajte alkohol i gazirana pića. Pijte puno čaja, naročito čaj od cimeta i žalfije, unos vode je također ključan. Izbjegavajte unos slatkiša, povećajte unos povrća vlaknaste hrane, smanjite unos crvenog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, te ribe. Ukoliko koristite steroide, najbolje je da odmah prekinete sa time.

Zapamtite dugotrajne loše životne navike svakako će imati utjecaj na vaše zdravlje, naročito na zdravlje bubrega koji ima funkciju filtrirati otpadne tvari iz vašeg organizma putem mokraće. Povišen kreatinin vas upozorava da nešto nije u redu sa radom ovog vitalnog organa i ne biste to trebali ignorirati.


Tagovi: