Potres Zagreb

Znanost

Potres Zagreb

Potres Zagreb, nastajanje potresa

Potres se u definiciji može opisati kao kratkotrajna i iznenadna vibracija iz tla koja je uzrokovana urušavanjem stijena tzv. urušni potres, aktivnošću magme tzv. vulkanski potresi ili tektonskim poremećajem poznatiji kao tektonski potres u samoj litosferi i djelomično i zemljinom plaštu. Ovako bi zvučala definicija potresa u teoriji. Mnogi od nas olako shvaćaju potrese i zapravo mnogi od nas za života ne doživimo potres koji bi nam omogućio ozbiljniji uvid u njegovu destrukcijsku moć. 2020 godine Hrvatska je doživjela dva snažna potresa koji su za sobom ostavili štetu koja je zbraja u milijardama kuna. Dva navedena potresa su mnoge od nas probudila i podsjetila nas zapravo kako živimo na trusnome području i da nikada ne možemo živjeti u sigurnosti da se neće dogoditi novi i jači potres. Potres Zagreb ostavio je mnoge u šoku, no nekako je ovo za 2020 godinu bio samo početak mnogih manjih a i jačih potresa koji su uslijedili još mjesecima kasnije. Potres Zagreb je probudio mnoge od nas i držao nas budnima i opreznima kada je u pitanju bio i samo malo jači zvuk.

Potres Zagreb, područja potresa

Sve je započelo u ožujku 2020 godine, krenulo je s epidemijom korona virusa i nastavilo se 22. ožujka kada je u 6: 24 sati ujutro potres Zagreb pogodio sve nas s magnitudom od 5, 5 prema Richteru. Za vrijeme njegovom trajanja urušene su kuće, napukli su zidovi, nastala oštećenja na povijesnim objektima u gradu. Oštećenja su procijenjena na 47 milijardi kuna. Poslije glavnog potresa šire zagrebačko područje je bilo pogođeno s više od tisuću manjih potresa, oko 150 manjih potresa je osjetilo većina građana u Zagrebu. I dok su mnogi mislili da je potres Zagreb bio i prošao, veliki potres se nastavio na području Siska, Petrinje i Gline 28. prosinca 2020 godine u 6: 28 sati koji je bio magnitude 5 stupnjeva po Richteru. U kratkome roku dogodila su se još dva naknadna potresa jačine 4, 7 i 4, 1 stupnjeva. I dok je zagrebački potres odnio jednu žrtvu, potres na području Siska nije odnijelo niti jedan život, no ostavio je katastrofalne posljedice. Mnogi u navedenom području su ostali bez svojih domova, a gradovi su ostali bez svih važnijih mjesta. Važno je napomenuti kako ovo nije prvi potres koji je “potresao” Zagreb. Najjače zabilježeni potres dogodio se 9. studenog 1880 godine u 7: 03 kada je potres magnitude 6, 3 sa žarištem na Medvednici. prosinca oko Kašine i Planina. Tada se Zagreb smirio do 17 prosinca 1901 kada je zatresao potres s magnitudom od 4, 6 s epicentrom u Šestinama. Zatim dolazi potres 3 rujna 1990 godine s epicentrom na Kraljevom Vrhu magnitude 4, 7.

Potres Zagreb, manji potresi i trusno područje

Seizmolozi tvrde kako je šansa da se ponovi ovako jaki potres na oba područja manja od 5%, ali zato su za očekivati daljnji manji potresi koji su slabijeg intenziteta. Manji potresi koji dolaze nakon većih tako mogu potrajati od 6-7 mjeseci. Seizmolozi također objašnjavaju kako je Potres Zagreb kao i potres Sisak bio na dubini od 10 kilometara što je uobičajena dubina potresa za Hrvatsku. Seizmološka služba nas tako upozorava na živimo na trusnom području i da d će se sigurno događati i jači potresi od ovih koje smo osjetili. Potresi se nažalost ne mogu predvidjeti, tako da je nemoguće reći hoće li se sljedeći potres dogoditi danas ili za možda primjerice 15 godina. Uzrok ovome su tri tektonske ploče koje se nazivaju Jadranske mikroploče, Euroazijske i Afričke. Hrvatska i Albanija te osobito Italija se nalaze tako na vrlo seizmički aktivnom području. Potres Zagreb kao i potres na području Siska i ostali su nas samo upozorili da je majka priroda uvijek jača. Potresi su nešto s čime se možemo i moramo naučiti živjeti. Kako bi ostali sigurni od potresa i znali pravilno postupiti kada do njega i dođe bitno je da se informiram i ostanemo prisebni.

Tagovi: