Potres mozga kod djece i odraslih – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Potres mozga kod djece i odraslih - simptomi i liječenje

Što je potres mozga te koji su simptomi i znakovi

Ozljede glave mogu biti vrlo ozbiljne po ljudsko zdravlje i životno opasne. Potres mozga je blaža povreda mozga, kratkotrajan, prolazan poremećaj svijesti, a obično se javlja zbog udarca u glavu ili udarca glavom. Povreda je moguća kod udarca u glavu ili vrat ili lice no može to biti i udarac u neki drugi dio tijela s tim da se učinak sile tada prenosi na glavu na indirektan način. Kod lakšeg potresa mozga karakteristična je promjena mentalnog stanja dok kod teškog potresa mozga često se javlja i nesvjestica.

Do ove povrede najčešće dolazi uslijed padova (pad iz kreveta, u kadi, niz stube ili s ljestava), prometnih nezgoda (sudari motornih vozila, sudari s biciklom, pješacima), poskliznuća, kod napada, na žalost i nasilja, i pri bavljenju sportom (sportske ozljede na nogometu, boksu, borilačkim sportovima i sl. ).

Simptomi i znakovi potresa mozga kod odraslih su: gubitak svijesti, problemi sa pamćenjem, zbunjenost, pospanost, vrtoglavica, zamagljen ili dupli vid, glavobolja, mučnina i povraćanje, osjetljivost na buku i svjetlost, problemi s ravnotežom, usporeni refleksi, a kasnije nakon doživljenog potresa mozga to mogu biti osjetljivost na svjetlost i buku, problemi s koncentracijom i glavobolje. Znakovi potresa mozga jesu problemi sa koordinacijom, ravnotežom, hodanjem, moguće curenje krvi ili sluzi iz uha i nosa, nejednaka veličina zjenica, neuobičajeni pokreti očiju, trajna zbunjenost, poteškoće s govorom, i nemogućnost da se osoba probudi ali i epileptički napadi. Ako primijetimo neke od ovih simptoma i znakova nakon povrede koja može uzrokovati potres mozga valja odmah potražiti liječničku pomoć. Gubitak svijesti obično traje nekoliko minuta, ali u nekim slučajevima i duže. Bolesnik se ne sjeća kako se povrijedio, a može biti da se ne sjeća niti događaja nekoliko sati prije nego je zadobio povredu, a ako je bio u nesvjestici se ne sjeća što se događalo neposredno nakon što je bio bez svijesti. Može se dogoditi da je osim potresa mozga osoba zadobila i druge povrede kao što su ozljeda kralježnice ili vratne kralježnice, a u tom slučaju je jako važno da takvu osobu ne smijemo pomicati s mjesta da se ne učini još veća povreda u vezi kralježnice već valja odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Potres mozga kod djece

Ako postoji sumnja na potres mozga kod djeteta, potrebno je i bolničko promatranje, obavezno ako je došlo do gubitka svijesti. Kod osobito male djece teže je primijetiti simptome potresa mozga jer sasvim mala djeca ili bebe još ne mogu imati problem s govorom, hodom i sl. Dijete koje je imalo neki blaži oblik potresa mozga roditelji mogu i kod kuće pratiti narednih 24-48 sati. Ako spava razbuditi ga svakih par sati, da vide kako je dijete, može li se razbuditi, kako reagira, ima li kakvih promjena stanja svijesti.

Simptomi i znaci da se možda dogodio potres mozga na koje roditelji trebaju obratiti pažnju kad su u pitanju djeca jesu poremećaj svijesti, glavobolja, dijete može biti zaboravljivo, zbunjeno, imati mučninu i povraćanje, iscjedak iz nosa ili uha, smetnje vida, mogu im smetati zvukovi ili svjetlo, imati poremećaje raspoloženja, poteškoće kod uspavljivanja ili dijete može biti pretjerano pospano, dijete odbija hranu.

Ako dijete ostane bez svijesti onda je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć. Obavezno treba potražiti liječničku pomoć ako zamijetimo kvrgu ili edem na glavi od udarca kod djeteta (na to mjesto staviti hladni oblog ili obloženi led). Kod novorođenčadi povrede glave mogu biti jako opasne jer njihove kosti lubanje nisu srasle i može lako doći do frakture lubanje. Djeca starosti do četiri godine najviše su aktivna u igri, a svi mišići glave i vrata nisu im dovoljno formirani. Kod djece koja se bave kontaktnim sportovima dobro je obratiti više pažnje na mogućnost ove vrste ozljeda kao i kod djece srednjoškolske dobi koja se često bave sportom, a neki i započinju s učenjem vožnje motornih vozila.

Dijagnoza i kako se liječi potres mozga

Kao i kod drugih bolesti tako i kada je pitanju potres mozga osobito je važno što prije se obratiti liječniku kako bi se što prije odredila dijagnoza odnosno kako bi se po potrebi moglo započeti s liječenjem. Nije dovoljno ostati ležati kod kuće ili samo mirovati, potrebno je obratiti se liječniku i prema njihovim uputama napraviti sve potrebne pretrage (npr. magnetska rezonancija, kompjutorizirana tomografija (CT) mozga ili glave, elektroencefalografija (EEG), pregled očnih jabučica itd. Kod djece se za potres mozga radi ultrazvučni pregled mozga, RTG lubanje.

Liječenje potresa mozga ovisi o tome koja je težina bolesti. U većini slučajeva nije potrebna operacija, po potrebi u slučaju glavobolje liječnik će propisati lijek protiv bolova. Važno je puno se odmarati, mirovati, odmor da bude u što zatamnjenijim prostorijama, izbjegavati vožnju automobilom ili biciklom. Liječnik može po potrebi odrediti terapiju lijekovima za obnavljanje cirkulacije krvi u mozgu, neke vrste psihoterapije, fizioterapije i po potrebi satove logopedije.,

Tagovi: