Porodiljna naknada – koliko iznosi i tko ju isplaćuje

Porodiljna naknada - koliko iznosi i tko ju isplaćuje

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 18:50
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Porodiljna naknada, što je porodiljni

Porodiljna naknada se može opisati kao financijska potpora koju ostvaruju novi roditelji prilikom rođenja ili posvajanja novog djeteta. Iznos koji se dobiva prilikom porodiljnog ovisi o mnogo faktora, prvenstveno se gleda na to da li je majka zaposlena ili ne, ako je zaposlena gleda se dužina radnog staža. Porodiljna naknada se prvenstveno daje roditeljima novog djeteta kako bi im se na određeni način olakšalo početno uzdržavanje djeteta, dok drugi razlog leži u tome da se želi potaknutu popravljanje demografske slike.

Danas mnogi budući roditelji smatraju kako su naknade premale za uzdržavanje djeteta, sukladno tome od 2019 godine se rade razne promjene u okviru porodiljnog zakona. Porodiljnu naknadu mogu ostvariti svi roditelji, skrbnici, udomitelji ili posvojitelji. Važno je naglasiti kako neće svi dobiti isti iznos naknade jer postoje određena pravila u kojima stoje tko zaslužuje više i zašto. Pravo na novčanu naknadu mogu ostvariti svi samozaposleni ili zaposleni roditelji, kao i oni koji su nezaposleni, pravo također ostvaruju i oni kojima ovo nije prvi dohodak, kao i oni roditelji koji se još uvijek možda školuju.

Porodiljna naknada, vrijeme trajanja i novčana naknada

Rodiljni dopust buduće majke mogu krenuti koristiti 28 dana prije očekivanog termina poroda, i traje sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci svog života. Porodiljna naknada se utvrđuje prema prosjeku same plaće majke i to prema prosjeku plaće 6 mjeseci prije nego što je rodiljni dopust krenuo. Koliko iznosi porodiljna naknada? Ona iznosi 100 % prosječno isplaćene plaće u navedenom razdoblju.

Da bi trudnica, buduća majka imala pravo na takvu naknadu mora biti zaposlena najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u zadnje dvije godine. Jednostavno opisano, ako primjerice idete na dopust u 6 mjesecu, onda vam se navedena naknada računa prema zadnjih 6 isplaćenih plaća, zaključno s plaćom u petom mjesecu prije nego ste otišli na dopust.

Važno je naglasiti kako u ovaj izračun ne ulazi naknada za prijevoz, razne jubilarne nagrade ili regres. Porodiljnu naknadu ne isplaćuje poslodavac već Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Vašeg poslodavca zapravo vaš dopust i naknada ništa ne košta. Savjet koji je svakako vrijedan je taj da ako vam je ugovor kod poslodavca pri kraju da ga zamolite da vam produlji do kraja trajanja dopusta, jer inače ćete morati koristiti minimalni porodiljni kao nezaposlena majka u iznosu od samo 300 eura.

Porodiljna naknada, kako ostvariti naknadu

Kako se ostvaruje pravo na porodiljnu naknadu? Potrebno je u najbližem uredu HZZO - a podnijeti zahtjev, on se može preuzeti i popuniti kod njih. Uz zahtjev morate priložiti sljedeće: Izvješće koje ukazuje privremenu nesposobnost za rad zbog ostvarivanja navedenog rodiljnog dopusta, ono se izdaje sa strane ginekologa. Potvrda o plaći ukoliko buduća majka radi, preslika tekućeg računa i osobne iskaznice, izjava koja se također preuzima u uredima HZZO - a.

Važno je naglasiti kako zahtjev treba podnijeti najmanje 15 dana prije početka korištenja dopusta. U slučaju da je dijete prerano rođeno onda se sami rodiljni dopust za zaposlene ili samozaposlene majke produžuje za onoliko dana ili tjedana koliko se dijete ranije rodilo. Naveli smo kako se dobiva porodiljna naknada i koliko ona iznosi, no bitno je da naglasimo da morate obratiti pozornost na izmjene zakona koje se zadnjih godina događaju upravo na porodiljnom planu.

Sama porodiljna naknada i rodiljni dopust su dvije često tražene teme budućih majki, kako bi uvijek bili svježe informirani o navedenim temama preporučujemo da posjetite službene stranice HZZO- a gdje uvijek stoje najnovije vijesti vezane za porodiljne naknade kao i za prava korištenja rodiljnog dopusta prije i nakon rođenja djeteta.
Tagovi: