Porezna ponovno nagrađuje građane: Dijeli se 80.000 eura za prijavljivanje računa kroz aplikaciju mPorezna

Porezna ponovno nagrađuje građane: Dijeli se 80.000 eura za prijavljivanje računa kroz aplikaciju mPorezna

Ministarstvo financija i Porezna uprava lansirali su novu nagradnu igru "Bez računa se ne računa", potičući građane da sudjeluju u borbi protiv sive ekonomije. Građani sada mogu koristiti aplikaciju mPorezna kako bi slali račune koje dobivaju prilikom kupovine ili plaćanja usluga, a svaki račun vrijedi jedan bod.

Ministar financija, Marko Primorac, naglasio je važnost fiskalne discipline i sudjelovanja svih građana u procesu izdavanja i primanja računa. "Snažna fiskalna disciplina je moguća samo uz aktivno sudjelovanje svih građana," rekao je Primorac prilikom predstavljanja ove inovativne nagradne igre.

Aplikacija mPorezna omogućava korisnicima da skeniraju račune i skupljaju bodove, a oni s najviše bodova osvajaju nagrade. "Ovo nije igra na sreću; nagrade idu onima koji se najviše trude," dodao je Primorac.

Od uvođenja fiskalizacije tijekom mandata ministra Slavka Linića, izdano je ukupno 26,5 milijardi fiskaliziranih računa. Dnevno se prosječno izda 6,3 milijuna računa, a rekord je postavljen 14. kolovoza 2023. godine, s izdavanjem 10.425.993 računa. Prijašnje nagradne igre, gdje su se računi slali poštom, rezultirale su prikupljanjem oko 30 milijuna računa.

"Svrha ove inicijative je edukacija građana o važnosti izdavanja i primanja računa," izjavili su iz Ministarstva financija. U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi punoljetni korisnici aplikacije mPorezna, a natjecanje će se odvijati u šest mjesečnih kola od srpnja do prosinca 2024. godine. Sveukupni pobjednik bit će proglašen u veljači 2025. godine.

Fond nagrada iznosi 80.000 eura, a mjesečne nagrade uključuju 5.000 eura za prvo mjesto, 3.000 eura za drugo, i 2.000 eura za treće mjesto.

Kako bi privukli što više sudionika, predstavljen je i animirani spot koji će se prikazivati na televizijskim postajama. Ministar Primorac šaljivo je komentirao: "Ovo je jednostavna nabava ispod 20.000 eura. Jeftinije bi bilo samo da smo ja, Božo i djelatnici porezne ovo odrepali."

Aplikacija mPorezna dostupna je za preuzimanje na Apple Storeu i Google Playu, a korisnici koji je još nemaju, trebaju je instalirati i registrirati se kako bi mogli sudjelovati u nagradnoj igri.


Tagovi: