Poremećaji rasta – uzrok, simptomi, liječenje

Poremećaji rasta - uzrok, simptomi, liječenje

Poremećaji rasta su uzrokovani nedostatkom hormona rasta

Razvija li se vaše dijete u očekivanim parametrima vidi se već u prvim godinama života. Ako vaše dijete raste manje od četiri centimetra na godinu razgovarajte s pedijatrom i obavite određene testove. Naime, poremećaji rasta su uzrokovani nedostatkom hormona rasta ili nekim metaboličkim poremećajima. Naravno ako su roditelji niskog rasta obično su i djeca nižeg rasta, ali ipak provjerite da vaše dijete nema poremećen rad hipofize jer ona je odgovorna i za usporen i za zaustavljen rast.

Ako je razina hormona rasta normalna, a dijete ipak zaostaje u rastu, poremećaji rasta mogu biti genetski ili posljedica nekih težih bolesti (bubrezi, srce) ili rezultat pothranjenosti. Neka djeca rođena sa malformacijom zečje usne i nepca, kao i traume i oštećenja lica ili lubanje. Pri fizičkom pregledu se mjere visina, težina i proporcije za dob djeteta, ako ima odstupanja treba napraviti dodatne preglede i testove. Kod genetskih uzroka se treba kromosomske testove da se dođe do točnog uzroka.

Poremećaji rasta, mjerenje razine hormona i ostale pretrage

Nakon fizičkog pregleda treba napraviti niz drugih pregleda, snimanja i pretraga. Poremećaji rasta, mjerenje razine hormona i ostale pretrage pomažu doći do točne dijagnoze i adekvatnog liječenja. Mjerenjem razine hormona provjerava i rad ostalih žlijezda sa unutarnjim lučenjem jer za pravilan rast su važni i drugi hormoni, a ne samo hormon rasta. Zatim treba napraviti kompletnu krvnu sliku i stanje i starost kostiju koja se može pokazati nesrazmjernom sa stvarnom dobi djeteta koje zaostaje u rastu.

Poremećaji rasta dakle ne ovise samo o hormonu rasta, zato ćete sigurno trebati napraviti RTG glave (snimka lubanje, CT ili kompjuteriziranu tomografiju glave, a po potrebi i NMR ili nuklearnu magnetnu rezonancu glave. Starost kostiju naspram stvarne dobi djeteta očitava iz rendgenske snimke ruke ili noge. Neka sistemske bolesti koštanog sustava također mogu jako utjecati na normalan rast, kao i neke druge kronične bolesti, a ponekad se takve bolesti otkriju baš dok tražite uzrok zaostajanja u rastu.

Kako se liječe poremećaji rasta

Kod većine poremećaja rasta se nikada ne utvrdi pravi uzrok, deficit hormona rasta se utvrdi kod oko 25% djece, a za ostale uzroke mogu biti krivi genetske predispozicije, tumori, zračenja ili teške infekcije poput meningitisa ili tuberkuloze. O tome kako se liječe poremećaji rasta ipak odlučuje kompletna dijagnostička slika, a nadomjesna hormonska terapija samo ako su mjerenja razine hormona ukazala na deficite hormona rasta ili nekih drugih hormona, a nadomjesnu hormonsku terapiju propisuju i kontrolira endokrinolog.

Poremećaji rasta se mogu manifestirati i kao suprotnost patuljastom rastu, kao ekstremno visok rast koji se naziva gigantizam. Zanimljivo je da su djeca sklona gigantizmu u većini slučajeva potpuno zdrava, a uzrok gigantizma može biti genetski (svi, ili barem neke osobe u obitelji su visoki) ili je došlo došlo do preuranjenog puberteta ili možda pojačanog rada nadbubrežne žlijezde. U svakom slučaju, gigantizam rjeđe zahtijeva ozbiljno liječenje, a patuljasti rast se ipak nastoji barem hormonom rasta potaknuti i popraviti.


Tagovi: