Poremećaj temporomandibularnog zgloba – uzrok, simptomi, liječenje

Poremećaj temporomandibularnog zgloba - uzrok, simptomi, liječenje

Ako su vam zagriz i žvakanje bolni možda imate poremećaj temporomandibularnog zgloba

Taman otvorite usta na neki slastan zalogaj, a od uha prema licu ili prema bradi sijevne bol a da još niste ni stigli zagristi i ta snažna bol vas sprječava da spustite gornju čeljust na donju za zagriz. Ako su vam zagriz i žvakanje bolni možda imate poremećaj temporomandibularnog zgloba koji može otežavati i govor. Temporomandibularni zglobovi spajaju donju čeljust sa lubanjom na obje strane lice i može do disfunkcije doći zbog oštećenja ili drugih razloga.

Poremećaj temporomandibularnog zgloba se može pojaviti i zbog dislokacije diska unutar tog zgloba, a ako su još i upaljeni facijalni mišići i tetive bol može biti užasno neugodna i jaka. Stiskanje i čvrsto zatvaranje čeljusti uz škripanje zubima se navodi također među uzrocima ovog poremećaja, kao i nepravilan zagriz, artritična oštećenja zgloba, akutna trauma (padovi, udarci, slomljena čeljust), ali i stres može uzrokovati ili pojačati ovaj poremećaj. Ove tegobe se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.

Kako znati da imate poremećaj temporomandibularnog zgloba

Facijalna bol ili grč facijalnih mišića prilično očito upućuju na brzu i ispravnu dijagnozu iako ponekad pacijent nije siguran boli li ga zub, uho ili oboje. Pa kako znati da imate poremećaj temporomandibularnog zgloba, jer možete imati i glavobolju, vratu i ramenima, teškoće sa otvaranjem ili zatvaranjem čeljusti ("zaključavanje") i bol u čeljusti, bol u jednom ili oba uha, bol u zubima ili otekline na licu, probleme sa žvakanjem ili govorom, pomaknut zagriz i škljocanje zubi.

Povjerite svoj problem svom stomatologu i on će brzo ustanoviti koliko uznapredovali poremećaj temporomandibularnog zgloba imate, po potrebi će vas poslati na rendgen (ortopan prikaz položaja svih zubi i kostiju), CT skeniranje cijelog lica, ili MR snimku mekih tkiva oko toga zgloba. S tim nalazima idete maksilofacijalnom kirurgu koji je specijalist za liječenje ovog poremećaja i on će utvrditi je li vama dovoljno nekirurško liječenje (ponekada ovaj poremećaj prođe sam od sebe) ili ipak morate razmisliti o operaciji.

Kako se liječi poremećaj temporomandibularnog zgloba

Topli ili hladni oblozi pomažu kod akutne boli, nakon 10 minuta s oblogom primijenite istezanje čeljusti. Izbjegavajte čvrstu i žilavu hranu, meka hrana je način izbjegavanja akutne boli. Kako se liječi poremećaj temporomandibularnog zgloba kada jako boli, jednostavnim nesteroidnim analgeticima, ako je krivac stres i anksioznost mogu se dodati i blagi sedativi. Probajte izbjeći zijevanje i naučite vježbe opuštanja facijalnih mišića. Elektrostimulacija, ultrazvučna terapija, radio valovi, injekcije protiv bolova i botox se također primjenjuju u facijalnoj terapiji.

Za poremećaj temporomandibularnog zgloba postoje tri vrste operacija, artrocenteza, artroskopija i otvorena operacija zgloba, a vaš oralni kirurg predlaže izbor zahvata prema težini poremećaja. Artrocenteza se radi ambulantno uz lokalnu anesteziju, artroskopija se uvijek izvodi u općoj anesteziji, a najteža je operacija otvorenog zgloba koja se također izvodi pod općom anestezijom i nakon koje vam treba najduži oporavak. Ova operacija je nužna kod istrošenih i oštećenih zglobova, tumora u maksilofacijalnoj zoni oko zgloba, ožiljaka ili krhotina od traume zgloba.


Tagovi: