Što je polip

Što je polip

Što je polip i zašto nastaje?

Polip je u medicinskom rječniku naziv koji se odnosi na dobroćudne tumore. Tumore prema pojavi dijelimo na maligne ili zloćudne, te benigne ili dobroćudne. Iako polipi pripadaju u skupinu dobroćudnih tumora, potrebno je znati da je riječ o dobroćudnim tumorima po njihovoj naravi, što znači da oni mogu uzrokovati komplikacije - ovisno o svojoj lokalizaciji. Koje su razlike između zloćudnog i dobroćudnog tumora? Njihova agresivnost te rast. Zloćudni se šire i razvijaju, dok dobroćudni ostaju na mjestu i ne šire se prema drugim organima ili tkivima.

Iako dobroćudni tumori ne metastaziraju, oni nikako nisu bezazlen i ne smije se podcijeniti mogućnost razvoja u zloćudni. Polip kao takav nikad neće nestati sam od sebe, no on će se sporo razvijati i rasti bez ikakve smetnje. Na teško dostupnim mjestima oni mogu biti po život opasni ako se nastave širiti bez intervencije. Vađenje benignih tumora ne znači da se oni neće ponovno pojaviti, i upravo zato je bitno vršiti redovne kontrole kako ne bi došlo do pojave maligne varijante koja može biti opasna po život.

Polip simptomi

Polipi se mogu razlikovati prema simptomima. Polip se može pojaviti gotovo bilo gdje na/u tijelu, što znači da će se on prezentirati u drugačijim simptomima. Koji polipi su najčešći? Polipi maternice su najčešći kod žena, dok su kod muškaraca to polipi debelog crijeva. Polip maternice se opisuje kao obična te benigna izraslina koja se pojavljuje na maternici. Prema lokalizaciji dijeli se na endometralni - nalazi se u unutrašnjosti maternice, ili cervikalni - nalazi se u grliću maternice. Mogući simptomi su: nepravilna krvarenja, obilna menstruacija, krvarenje u sredini ciklusa, krvarenje u menopauzi, neplodnost žene.

Dijagnosticira se uz pomoć ultrazvuka, kontrastnog ultrazvuka ili dijagnostičke histeroskopije. Polipi na debelom crijevu pretežito nema kancerogeni potencijal, no to ne znači da njihovo praćenje nije bitno, kao i mogućnost uklanjanja. Polipi koji se mogu razviti u rak nazivaju se adenom i njihov uzrok nastanka je i dalje nepoznat. Stručnjaci smatraju kako se ovakva vrsta polipa razvija godinama, te kako su glavni uzroci nastanka vanjski čimbenici, nepravilan i nezdrav način života. Isto tako, većina bolesnika nema nikakve simptome niti tegobe, stoga je bitno vršiti redovite preglede. Polipi u debelom crijevu se otkrivaju uz pomoć kolonoskopije.

Polip dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza i liječenje polipa će ovisiti o njegovom mjestu nastanka, veličini, mogućnosti razvoja u zloćudni oblik. Dijagnozu često određuju onkolozi, radiolozi, hematolozi, kirurzi, patolozi, specijalisti radioterapije i mnogi drugi stručnjaci (ovisno o mjestu razvoja polipa). Tumori predstavljaju veoma raznoliku grupu bolesti, pa je za postavljanje točne dijagnoze potrebno više mišljenja, kao i provođenje niza različitih dijagnostičkih postupaka. Polip se može liječiti, ali ne mora - ovisno o tome da li on predstavlja potencijalnu opasnost ili ne.

Liječenje najčešće uključuje praćenje rasta i razvoja ili potpuno uklanjanje (ovisno o mjestu dostupnosti i mogućim posljedicama). Tko pripada u rizičnu skupinu? Ljudi koji žive nezdravim i neaktivnim načinom života pripadaju u najugroženiju skupinu za nastanak tumora, bilo da su oni dobroćudni ili zloćudni. Zdravijim i aktivnijim načinom života smanjujemo mogućnost nastanka tumora. Polip se može pojaviti kod nezdrave ili zdrave osobe, neovisno o načinu života. U slučaju da u povijesti obitelji postoji povijest dobroćudnih/zloćudnih tumora, navedeno je potrebno naglasiti liječniku i vršiti redovite liječničke pretrage.


Tagovi: