Podizanje novca sa zaštićenog računa

Financije

Podizanje novca sa zaštićenog računa

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 09.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Podizanje novca sa zaštićenog računa – što je zaštićeni račun?

Pojam zaštićenog računa podrazumijeva poseban račun, s posebnim brojem koji se posebno otvara. Taj račun služi kako bi osobe pod teretom ovrhe i dalje imale pristup svojim financijama, odnosno dijelu svojih financija. Podizanje novca sa zaštićenog računa smatra se valjanim i u skladu s funkcijom zaštićenog računa uopće. Zaštićeni račun ostavlja dio neovršivih sredstava koje ima radna osoba, a taj model osiguran je i zakonom.

Zaštićeni račun rezerviran je za sve ljude s ovrhama kako bi i dalje dio svojih sredstava mogli koristiti za osnovne životne potrebe. Zaštićeni račun ne otvarate de facto Vi, već FINA. FINA otvara račun u Vašoj banci, no Vi morate tražiti zahtjev za otvaranjem takvog računa, naravno uz predodžbu zahtjeva koji objašnjava zašto (ovrhe). Podizanje novca sa zaštićenog računa obavlja se sasvim jednako kao i podizanje novca s bilo kojeg drugog računa, no na tom računu ne dobivate cijeli iznos Vaše plaće, već samo onaj dio koji je prema zakonu neovršiv.

Podizanje novca sa zaštićenog računa i kako ga otvoriti?

Kao što smo već napomenuli, podizanje novca sa zaštićenog računa, odnosno otvaranje tog računa obavlja se u poslovnicama FINA-e. Da biste imali mogućnost otvaranja takvog računa, potrebno Vam je rješenje o ovrsi koje morate predati u FINA-i. FINA zatim otvara zaštićeni račun u Vašoj matičnoj banci, a Vi ćete obaviti podizanje novca sa zaštićenog računa na bankomatima Vaše matične banke.

Dakle, banka dobiva informacije o Vašem zaštićenom računu putem FINA-e i u skladu sa zakonom dopušta Vam korištenje sredstava. Sredstva koja spadaju pod neovršiva su: posebna primanja radi tjelesnog invaliditeta, socijalna pomoć, primanja na temelju posebnih odlikovanja, stipendije, darovi djeci do 15. godine života, posebna primanja na temelju nezaposlenosti, kao i posebna primanja koja ste ostvarili na temelju stradanja u elementarnim nepogodama. Sveobuhvatan popis neovršivih primanja može se pronaći na stranicama e-Građani. Kad je u pitanju plaća, dio plaće se odvaja kao neovršiv, a on ovisi o Vašim primanjima te o prosječnoj Hrvatskoj plaći u zadanom vremenskom periodu.

Podizanje novca sa zaštićenog računa – kako se obračunava moja plaća?

Posebno zanimljiv dio neovršivih sredstava tiče se svakako Vaše plaće. Prema zakonu, neovršivi dio Vaše plaće iznosi onoliko koji su 2/3 prosječne hrvatske plaće. Prosječna Hrvatska plaća nanovo se ažurira svakoga kvartala stoga pratite stranica Ministarstva financija kako biste znali koliki je taj iznos. U većini slučajeva gleda se ova jednostavna formula, a podizanje novca sa zaštićenog računa uglavnom uključuje te dvije trećine prosječne Hrvatske plaće. U situaciji kada je plaća manja od prosječne, vrijede drukčija pravila: tada se gledaju 2/3 Vaše plaće. Dakle, neovisno o Vašem stanju s ovrhama, prema zakonu imate pravo na slobodno baratanje svojim novcem u navedenom iznosu.

Podizanje novca sa zaštićenog računa obavlja se sasvim jednako kao i kada zaštićeni račun nemate. Ukoliko Vas zanima više o zaštićenim računima, najbolji izvor je svakako ondje gdje se taj zakon i sprovodi stoga se uputite u FINA-u i saznajte više. Dio Vaših primanja nikada nije ovršivo i bit će Vam uvijek dostupno.

Tagovi: