Podizanje novca sa zaštićenog računa

Financije

Podizanje novca sa zaštićenog računa

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn 10000 kn

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 29.06.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn, uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Podizanje novca sa zaštićenog računa – što je zaštićeni račun?

Pojam zaštićenog računa podrazumijeva poseban račun, s posebnim brojem koji se posebno otvara. Taj račun služi kako bi osobe pod teretom ovrhe i dalje imale pristup svojim financijama, odnosno dijelu svojih financija. Podizanje novca sa zaštićenog računa smatra se valjanim i u skladu s funkcijom zaštićenog računa uopće. Zaštićeni račun ostavlja dio neovršivih sredstava koje ima radna osoba, a taj model osiguran je i zakonom.

Zaštićeni račun rezerviran je za sve ljude s ovrhama kako bi i dalje dio svojih sredstava mogli koristiti za osnovne životne potrebe. Zaštićeni račun ne otvarate de facto Vi, već FINA. FINA otvara račun u Vašoj banci, no Vi morate tražiti zahtjev za otvaranjem takvog računa, naravno uz predodžbu zahtjeva koji objašnjava zašto (ovrhe). Podizanje novca sa zaštićenog računa obavlja se sasvim jednako kao i podizanje novca s bilo kojeg drugog računa, no na tom računu ne dobivate cijeli iznos Vaše plaće, već samo onaj dio koji je prema zakonu neovršiv.


Podizanje novca sa zaštićenog računa i kako ga otvoriti?

Kao što smo već napomenuli, podizanje novca sa zaštićenog računa, odnosno otvaranje tog računa obavlja se u poslovnicama FINA-e. Da biste imali mogućnost otvaranja takvog računa, potrebno Vam je rješenje o ovrsi koje morate predati u FINA-i. FINA zatim otvara zaštićeni račun u Vašoj matičnoj banci, a Vi ćete obaviti podizanje novca sa zaštićenog računa na bankomatima Vaše matične banke.

Dakle, banka dobiva informacije o Vašem zaštićenom računu putem FINA-e i u skladu sa zakonom dopušta Vam korištenje sredstava. Sredstva koja spadaju pod neovršiva su: posebna primanja radi tjelesnog invaliditeta, socijalna pomoć, primanja na temelju posebnih odlikovanja, stipendije, darovi djeci do 15. godine života, posebna primanja na temelju nezaposlenosti, kao i posebna primanja koja ste ostvarili na temelju stradanja u elementarnim nepogodama. Sveobuhvatan popis neovršivih primanja može se pronaći na stranicama e-Građani. Kad je u pitanju plaća, dio plaće se odvaja kao neovršiv, a on ovisi o Vašim primanjima te o prosječnoj Hrvatskoj plaći u zadanom vremenskom periodu.

Podizanje novca sa zaštićenog računa – kako se obračunava moja plaća?

Posebno zanimljiv dio neovršivih sredstava tiče se svakako Vaše plaće. Prema zakonu, neovršivi dio Vaše plaće iznosi onoliko koji su 2/3 prosječne hrvatske plaće. Prosječna Hrvatska plaća nanovo se ažurira svakoga kvartala stoga pratite stranica Ministarstva financija kako biste znali koliki je taj iznos. U većini slučajeva gleda se ova jednostavna formula, a podizanje novca sa zaštićenog računa uglavnom uključuje te dvije trećine prosječne Hrvatske plaće. U situaciji kada je plaća manja od prosječne, vrijede drukčija pravila: tada se gledaju 2/3 Vaše plaće. Dakle, neovisno o Vašem stanju s ovrhama, prema zakonu imate pravo na slobodno baratanje svojim novcem u navedenom iznosu.

Podizanje novca sa zaštićenog računa obavlja se sasvim jednako kao i kada zaštićeni račun nemate. Ukoliko Vas zanima više o zaštićenim računima, najbolji izvor je svakako ondje gdje se taj zakon i sprovodi stoga se uputite u FINA-u i saznajte više. Dio Vaših primanja nikada nije ovršivo i bit će Vam uvijek dostupno.

Tagovi: