Počeli upisi u Zagrebačke vrtiće. Pritisak na roditelje sve veći. I ove godine za veliki broj djece neće biti mjesta.

Počeli upisi u Zagrebačke vrtiće. Pritisak na roditelje sve veći. I ove godine za veliki broj djece neće biti mjesta.

Počeli upisi u Zagrebačke vrtiće

Grad Zagreb otvorio je prijave za upis djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2023. /2024. koja traje od 24. svibnja do 5. lipnja 2023. godine.

Zahtjev se može podnijeti isključivo elektroničkom prijavom putem Portala Moje ZG e-usluge na linku https://e-pisamica.zagreb.hr/ePisamica/#/, te klikom na poveznicu e-VRTIĆI.

Danas su počeli upisi u Zagrebačke vrtiće, no već se sada može primijetiti kako će i ove godine veliki broj roditelja ostati bez mjesta za svoju djecu. Naime, manjak mjesta u Zagrebačkim vrtićima nije novost, već je to problem s kojim se roditelji suočavaju već niz godina. Kako bi se olakšalo proces upisa, Grad Zagreb jei ove godine mogućnost online prijave. No, unatoč tomu, situacija se vrlo vjerojatno neće znatno popraviti. Mnogi vrtići su već popunjeni, a roditelji koji zakasne s prijavama, ostaju bez prilike da svoje dijete upišu u željeni vrtić. Osim toga, problem se javlja i kod upisa djece koja su već u nekom vrtiću, ali kojima je potrebna promjena mjesta ili prebacivanje u drugi vrtić.

Tu dolazi do problema kod planiranja kapaciteta i raspodjele djece po vrtićima. Roditelji koji se suočavaju s problemom manjka mjesta u vrtićima, često se snalaze na različite načine. Neki traže pomoć od rodbine i prijatelja koji žive u blizini vrtića, neki traže pomoć od privatnih vrtića, a neki čak biraju i promjenu radnog mjesta kako bi mogli upisati dijete u vrtić u kojem imaju prioritet. No, ovakva situacija ne bi trebala biti prihvatljiva ni za jednog roditelja. Grad Zagreb trebao bi pronaći rješenje za ovaj problem kako bi svako dijete imalo pravo na vrtić, bez obzira na to gdje živi ili kojeg je spola. U konačnici, manjak mjesta u Zagrebačkim vrtićima je problem koji se mora riješiti kako bi se osigurala jednaka prava za svako dijete u gradu Zagrebu. Grad Zagreb mora poduzeti određene mjere kako bi se poboljšao kapacitet vrtića i osiguralo dovoljno mjesta za svu djecu, te tako smanjiti stres i frustracije kod roditelja tijekom procesa upisa u vrtić.

Kako se nositi s problemom?

Kao što smo već spomenuli, manjak mjesta u Zagrebačkim vrtićima je veliki problem s kojim se roditelji suočavaju svake godine. No, postavlja se pitanje - kako se nositi s ovim problemom? Jedna od opcija je traženje pomoći od privatnih vrtića, no ovo rješenje nije za svaki džep.

Cijene privatnih vrtića mogu biti poprilično visoke i tako postati nedostupne za neke obitelji. Također, neki se roditelji odlučuju na promjenu mjesta stanovanja kako bi bili bliže vrtiću u kojem imaju prioritet. No, i ovo rješenje nije uvijek izvedivo. Jedna od mogućnosti je i traženje pomoći od gradskih vlasti.

Roditelji mogu uputiti zahtjev Gradu Zagrebu za intervenciju u rješavanju problema manjka mjesta. Grad bi trebao poduzeti određene korake kako bi se osiguralo dovoljno mjesta za svu djecu u vrtićima. Također, Grad Zagreb bi trebao razmotriti proširenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnju novih vrtića kako bi se smanjio problem manjka mjesta.

Ovo bi dugoročno rješenje osiguralo dovoljno mjesta za sve djecu koja se žele upisati u vrtić. Još jedna mogućnost koju bi trebalo razmotriti su fleksibilniji rasporedi rada u vrtićima. Možda bi bilo moguće uvesti rad u smjenama kako bi se povećao broj djece koja mogu biti upisana u vrtić. U svakom slučaju, manjak mjesta u Zagrebačkim vrtićima nije problem koji se može riješiti preko noći. Potrebno je više dugoročnih rješenja koja će osigurati dovoljno mjesta za svu djecu u Zagrebu. Roditelji bi trebali biti uporni u traženju rješenja i zajedno s Gradom Zagrebom raditi na poboljšanju situacije za svoju djecu.

Kako osigurati mjesto za svoje dijete u vrijeme manjka mjesta?

Dugotrajne liste čekanja predstavljaju veliki izazov za roditelje koji rade i trebaju pouzdanu skrb za svoju djecu. Mnogi roditelji su primorani oslanjati se na pomoć rodbine, prijatelja ili čak angažirati dadilje kako bi pokrili vrijeme dok čekaju mjesto u vrtiću. Ovo stvara dodatne troškove i organizacijske probleme za mnoge obitelji.
Manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima ima i dugoročne posljedice. Djeca koja nemaju pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju propuštaju priliku za rani razvoj i pripremu za školu. Istraživanja su pokazala da predškolsko obrazovanje ima dugoročne koristi za djecu, uključujući poboljšanje kognitivnih sposobnosti, socijalnih vještina i uspjeha u školi. Kako bi osigurali mjesto za svoje dijete u vrtiću u vrijeme manjka mjesta, roditelji bi trebali biti upoznati s prioritetima koji se uzimaju u obzir prilikom upisa djece.

Jedan od prioriteta su djeca čija su oba roditelja zaposlena ili samohrani roditelji koji su zaposleni. Ovo se smatra prioritetom kako bi se pomoglo roditeljima u usklađivanju obiteljskog i radnog života. Drugi prioritet su djeca s posebnim potrebama ili djeca koja su iz socijalno ugroženih obitelji. Ovaj prioritet ima za cilj osigurati da se ova djeca integriraju u društvo i dobiju priliku za ravnopravan početak obrazovanja. Treći prioritet su djeca koja su već imala mjesto u vrtiću, ali žele se prebaciti u drugi vrtić zbog privatnih ili obiteljskih razloga. Osim ovih prioriteta, postoje i prioriteti prema području stanovanja i broju djece. Djeca koja žive bliže vrtiću i koja nemaju braće ili sestara koja su već upisana u isti vrtić imaju veće šanse za upis. Roditelji bi trebali biti upoznati s ovim prioritetima kako bi se lakše nosili s problemom manjka mjesta.

Također, prijave bi trebale biti podnesene na vrijeme kako bi se imali veće šanse za upis. Roditelji bi također trebali provjeriti jesu li ispunjeni svi uvjeti za upis koji su propisani od strane Grada Zagreba. U konačnici, kako bi se osigurao upis djeteta u željeni vrtić, roditelji bi trebali biti aktivni i educirati se o prioritetima koji se uzimaju u obzir prilikom upisa. Također, Grad Zagreb bi trebao učiniti više kako bi se poboljšao kapacitet vrtića i osiguralo dovoljno mjesta za svu djecu. Svi bi trebali raditi zajedno kako bi se osigurao jednaki i pravedan početak obrazovanja za svu djecu u gradu Zagrebu.
Tagovi: