Pneumonija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Pneumonija - uzrok, simptomi, liječenje

Pneumonija (upala pluća)

Pneumonija je pojam koji se odnosi na upalu pluća. Postoji više od 20 različitih uzroka, ali većinu bolesti uzrokuju virusi ili bakterije. Gljivice, razne kemikalije i druge tvari također mogu utjecati na ovo stanje koje može biti opasno po život ako se ne liječi na vrijeme. Pneumonija se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češća u bolesnika s niskim imunitetom, kao što su djeca, starije osobe i bolesnici s kroničnim bolestima. Vrste upale pluća su: bakterijska upala pluća, koja je jedna od najčešćih, uglavnom uzrokovana bakterijom Streptococcus pneumoniae.

Odgovoran je za tipične simptome upale pluća, kao što su visoka temperatura i žućkasta sluz. Uzrokuje ga udisanje bakterija, koje uzrokuju komplikacije kada je imunitet slab. Virusnu upalu pluća uzrokuju virusi koji utječu na dišni sustav, poput gripe. Gljivičnu upalu pluća uzrokuju gljivice, koje pogađaju ljude s vrlo oslabljenim imunitetom. Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae uzročnici su upale pluća koja se smatra atipičnom. Ovi slučajevi su atipični, a simptomi su blaži.

Pneumonija – simptomi

U većini slučajeva, pneumonija se javlja nakon obične prehlade ili gripe. Što se prije dijagnosticira i liječi, veće su šanse za uspješno izlječenje, uz što manje komplikacija. Simptomi upale pluća počinju postupno ili odjednom. Karakteristični simptomi su: povišena temperatura 39 C, intenzivno znojenje, bol u prsima pri disanju, kašalj sa zelenkastom sluzi, ubrzano disanje. U teškim slučajevima, upala pluća može dovesti do mentalne zbunjenosti, a usne i nokti mogu postati ljubičasti. Kod starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom ovi se simptomi ne javljaju uvijek.

Kad je u pitanju pneumonija, čimbenici rizika su: dob, djeca i starije osobe, zatim stanja snižavanja imuniteta kao što su zatajenje srca, rak, alkoholizam, pušenje, kronične bolesti pluća, astma. Kada posjetiti liječnika? Kada osoba ima temperaturu, bolove u prsima ili otežano disanje, potrebno je konzultirati se s liječnikom, osobito ako se radi o djetetu, starijoj osobi ili bolesniku s kroničnim bolestima. Dijagnoza se postavlja u ordinaciji na temelju simptoma i procjene, a potrebni su RTG prsnog koša, tomografija i krvne pretrage.

Kako se liječi pneumonija

Kada se uoče prvi simptomi, potrebno je potražiti liječnika specijaliste koji će postaviti ispravnu dijagnozu i odrediti daljnje liječenje. Prije liječenja pacijent će se podvrgnuti kliničkim i slikovnim pregledima, te analizi simptoma radi utvrđivanja dijagnoze upale pluća. Na taj način će se moći utvrditi radi li se o virusnom ili bakterijskom uzroku bolesti. Strategije liječenja razlikuju se ovisno o tome što je uzrokovalo bolest. Kada se pneumonija otkrije na početku, potrebno je samo izlječenje, ali u teškim slučajevima ili u bolesnika slabijeg zdravlja može biti potrebna hospitalizacija.

Kod bakterijskih uzroka liječenje je antibakterijskim lijekovima i antibioticima kojih se pacijent mora pridržavati, čak i ako se osjeća bolje. Kada je u pitanju pneumonija, važno je ne posegnuti za samoliječenjem. Nedostatak adekvatnog liječenja može dovesti do pogoršanja i pojave novih bolesti. Samo liječnik može postaviti dijagnozu i preporučiti idealne mjere liječenja za svaki pojedinačni slučaj. Postoje i neke svakodnevne navike koje sprječavaju nastanak upale pluća, a to su tjelovježba, uvođenje zdrave prehrane, izbjegavanje alkohola i pušenje. Osim toga, važno je održavati higijenske navike, kao što je ostavljanje prostorije dobro prozračenom i redovito pranje ruku.

Tagovi: