Plućna embolija – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Plućna embolija - uzrok, simptomi i liječenje

Što je plućna embolija?

Plućna embolija je začepljenje jedne ili više plućnih arterija zbog krvnog ugruška, što onemogućuje normalnu cirkulaciju krvi. Ugrušak se obično javlja u venama nogu gdje se odvaja od venske cirkulacije, oslobađa u krvotok i zahvaća pluća. Kada dođe do začepljenja, odnosno kada se arterija začepi, tada krv ne može normalno cirkulirati i ne dolazi do organa kako treba. Pluća sve teže ispunjavaju svoju funkciju, tj. za opskrbu kisikom ostatku tijela, što rezultira stanjem koje može biti kobno za osobu. Plućna embolija je bolest koju je teško dijagnosticirati i treći je vodeći uzrok smrti u svijetu.

Čimbenici rizika uključuju nepokretnost, proširene vene, pretilost, pušenje, poremećaje zgrušavanja krvi i dob. Plućnu emboliju uzrokuje krvni ugrušak, no postoje i druge stvari koje mogu utjecati na nastanak ove bolesti i dovesti do začepljenja arterija. Uzroci zgrušavanja mogu biti ozljede, kao što su slomljene kosti ili druge traume koje oštećuju krvne žile, neaktivnost koja usporava dotok krvi u određene dijelove tijela, zatim operacije i kemoterapija. Odgovarajuće i pravodobno liječenje smanjuje rizik od smrti.

Plućna embolija simptomi

Koji su najčešći simptomi plućne embolije? Kako se dijagnosticira plućna embolija? Kada je začepljenje prisutno zbog malog ugruška, to uzrokuje vrlo blage simptome koji obično prolaze nezapaženo. Ali ako je ugrušak veći i zahvaća više od jedne plućne arterije, to može dovesti do velikih komplikacija. Tada se javlja iznenadna bol u prsima koja se pojačava. Također, simptomi variraju ovisno o veličini krvnog ugruška, bilo da postoji bolest srca ili pluća. Najčešći su: otežano disanje, simptom koji se iznenada pojavljuje uz dodatni napor, bol u prsima koja se pogoršava dubokim disanjem i ne nestaje u mirovanju, suhi ili krvavi kašalj, tjeskoba, bljedilo, groznica, plavkasta boja noktiju. Osim ovih znakova, plućna embolija podrazumijeva i druge simptome.

To su bolovi i otekline u nogama, groznica, jako znojenje, vrtoglavica i nepravilan rad srca. Iako svatko može razviti krvni ugrušak koji dovodi do plućne embolije, postoje određeni čimbenici koji povećavaju taj rizik. Određene genetske promjene koje utječu na krv dovode do veće vjerojatnosti zgrušavanja. Ako članovi uže obitelji imaju krvne ugruške i plućnu emboliju, to povećava rizik od bolesti. Osim toga, pušači imaju povećan rizik od dugotrajnog mirovanja u krevetu zbog bolesti, trudnoća, operacije, srčani udar, zamjena kuka, pretilost i dodatak estrogena.

Kako se liječi plućna embolija?

Kako se liječi plućna embolija? Liječenje plućne embolije određuje se na temelju kliničke slike bolesti i tegoba bolesnika. Dijagnoza plućne embolije nije uvijek jednostavna. Budući da se ovi simptomi mogu vidjeti i kod drugih bolesti, dijagnoza se postavlja na temelju pregleda, laboratorijskih pretraga, RTG, EKG i CTPA. Lijekovi su dovoljni za blage simptome i mali rizik, no u teškim slučajevima koristi se kirurška metoda. U terapiji se koriste lijekovi koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Za prevenciju plućne embolije preporuke su sljedeće: održavajte idealnu tjelesnu težinu, redovito vježbajte, pravite pauze tijekom dugih putovanja, pijte puno tekućine, konzumirajte hranu koja sadrži vitamin E i vitamin D te dodajte određene začine i prestanite pušiti. Ovu bolest je potrebno brzo dijagnosticirati, jer rano započinjanje liječenja smanjuje stopu smrtnosti. Čak i ako postoji mala sumnja na plućnu emboliju, prva terapija uključuje lijekove koji će se koristiti u liječenju do postavljanja dijagnoze. Plućna embolija može biti smrtonosna ako se ne liječi.

Tagovi: