Plivanje za djecu

Sport

Plivanje za djecu

Plivanje za djecu, pozitivan utjecaj plivanja

Dobro je poznata činjenica da plivanje jača naš krvožilni sustav, stabilizira naš krvni tlak, povećava kapacitet pluća i produbljuje naše disanje, djeluje pozitivno na zglobove, razvija kondiciju i izdržljivost i omogućuje nam antistresni učinak. Zašto je plivanje za djecu kao oblik sporta poželjan? Plivanje ima pozitivan utjecaj na sami razvoj djeteta. Plivanje kao sport pozitivno utječe sami razvoj djeteta, jer kao i u drugim sportovima ono podrazumijeva socijalni kontakt i druženje. Voda je za djecu savršen izbor jer u njoj mogu ostvariti slobodu pokreta i osjećati lakoću bez ikakvog opterećenja na zglobove. Plivanje također razvija bazičnu motoriku i pridonosi njenom razvoju. Plivanje za djecu osim što blagotvorno utječe na njihov cjelokupni razvoj, ono jača srce i pluća i razvija kod djeteta osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole. Plivanje potiče sami rast i razvoj mišićnog sustava i pravilno držanje tijela. Uz navedeno, ono utječe pozitivno na dobar odmor i spavanje, sposobnost termoregulacije i sami razvoj imuniteta.

Plivanje za djecu, zašto je plivanje dobro za djecu

Naveli smo kako je plivanje dobar sport, osobito za djecu i njihov razvoj i zdravlje. Plivanje za djecu je od iznimne važnosti kako bi se ravnomjerno jačali svi mišići u tijelu i kako bi same kosti postale jače a pluća bolje razvila. U periodu intenzivnog razvoja djeteta dobro je odabrati sport koji će im pomagati u njihovom razviju. Najidealnije doba da dijete nauči plivati je između treće i pete godine života bez korištenja ikakvih pomoćnih sredstava poput šlaufova, guma i sličnih stvari. Plivanje je jedini sport u kojemu mogu uživati i bebe i djeca, razlog je sama opuštenost koju voda donosi. Satovi plivanja su danas osobni izbor roditelja, plivanje za djecu je svakako odličan izbor ako želite da vaše dijete nauči plivati na zabavan način. Škole plivanja su po statistikama smanjile broj utapanja i do 50%. Plivanje nije smo sport, ono je vještina koja je potrebna za život, nikad ne znate kada možete biti u situaciji da morate zaplivati.

Plivanje za djecu, savjeti za učenje plivanja

Plivanje za djecu može biti zabavno ali i traumatično iskustvo. Najidealniji scenarij je svakako škola plivanja tj. upis djeteta u samu školu plivanja, no ako ipak kao roditelj želite naučiti svoje dijete plivati tada vam donosimo osnovne savjete kako to napraviti. Prvo krenite s pristupom kako je sve igra, oko plivanja ne treba raditi ozbiljnu i veliku stvar, neka ono bude igra i zabava. Bitan korak je oslobođenje u vodi, osnovni korak za plivanje je da se dijete osjeća sigurno u vodi i oslobodi straha da se nešto može dogoditi. Postepeno uvodite dijete u vodu do ramena ili vrata i kada stekne ugodnost tada možete krenuti s plivanjem. Sljedeći korak je plutanje, kada se dijete oslobodi u vodi, prvo je važno da nauči plutati. Pridržavajte dijete rukom dok prvo leži leđima na vodi s raširenim rukama i nogama, glava neka je iznad vode i učite ga pravilnom disanju. Zatim ćete isto ponoviti, samo dok je dijete okrenuto na trbuhu. Tehnike plivanja su sljedeće stvari koje želite naučiti, a ovdje se ubraja rad nogama i rukama koji se razlikuju ovisno o tehnici plivanja. Plivanje za djecu bi trebala biti zabava kroz koju uče dosta bitnu „stvar“ koja će im koristiti svakako za daljnji život, bilo da se odluče baviti plivanjem kao sportom, ili bilo da će samo plivati po ljeti na moru.

Tagovi: